Connect with us

Iz Svijeta

Joe Biden nazvao presudu Mladiću ‘povijesnom’

Objavljeno

-

Presuda Ratku Mladiću “povijesna” je odluka koja pokazuje da će počinitelji strašnih zločina za njih odgovarati, rekao je u utorak američki predsjednik Joe Biden koji vjeruje da će čelnici u regiji poštivati presudu.

Žalbeno vijeće međunarodnog suda u Haagu osudilo je u utorak ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba na doživotni zatvor zbog najtežih ratnih zločina, uključujući genocid, u ratu u BiH od 1992. do 1995.

Presuda “također dodatno jača našu odlučnost da u budućnosti spriječimo zločine bilo gdje u svijetu”, rekao je Biden, priopćila je Bijela kuća.

Od zločina zbog kojih je Mladić osuđen američki predsjednik ističe dva najteža, da je prije gotovo 26 godina naredio pogubljenje oko 8000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici i vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva. “Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid”, rekao je Biden.

Istaknuo je da se tragedija žrtava Mladićevih zločina ne može izbrisati, ali se nada da presuda njihovim obiteljima pruža bar neku utjehu.

Biden u priopćenju navodi da je SAD predvodio međunarodne napore da se zaustave zločini u BiH, počinitelji privedu pravdi i uspostavi trajan mir u toj zemlji i široj regiji.

“Pravda i pomirenje su temelji mira i stabilnosti u budućnosti i današnja odluka potvrđuje da je to moguće. Iskreno vjerujem da će čelnici u regiji poštivati ovu presudu”, istaknuo je američki predsjednik.

Zahvalio je UN-ovim sudovima za bivšu Jugoslaviju “na neumornome radu u proteklih dvadeset godina i svima čija je predanost omogućila ovu presudu”.

Konačnu presudu Mladiću izrekao je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji je Mladića nepravomoćno osudio na doživotni zatvor 2017. godine. (Hina)

Ratku Mladiću potvrđena doživotna kazna zatvora

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari