Connect with us

Iz Svijeta

Joe Biden: Putin je ‘krivo procijenio’ invaziju na Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak u intervjuu CNN-u da vjeruje da je ruski predsjednik Vladimir Putin potpuno krivo procijenio svoj rat koji vodi protiv Ukrajine.

“Mislim da je (Putin) racionalan glumac koji je poprilično krivo procijenio”, rekao je Biden u intervjuu CNN-u u utorak.

Američki predsjednik rekao je da, iako vjeruje da Putin djeluje racionalno, njegovi ciljevi u Ukrajini “nisu bili racionalni”.

“Ako poslušate govor koji je održao nakon donošenja odluke (o invaziji na Ukrajinu), govorio je o cijeloj ideji – trebao je biti vođa Rusije koja je ujedinila sve govornike ruskog jezika”, rekao je Biden.

“Mislim da govor i njegovi ciljevi nisu bili racionalni…Mislim da je mislio da će biti dočekan raširenih ruku, da je to dom Majke Rusije u Kijevu i da će biti pozdravljen, mislim da je potpuno krivo procijenio”, rekao je američki predsjednik, dodavši da “ne misli” da će Putin upotrijebiti taktičko nuklearno oružje.

Američki predsjednik obećao je u istom intervjuu da će “biti posljedica” za odnose SAD-a i Saudijske Arabije nakon što je OPEC+ prošlog tjedna objavio da će smanjiti proizvodnju nafte zbog primjedbi SAD-a.

Njegovo obećanje uslijedilo je dan nakon što je moćni demokratski senator Bob Menendez, predsjednik odbora za vanjske poslove u Senatu, rekao da SAD odmah mora obustaviti suradnju sa Saudijskom Arabijom, uključujući prodaju oružja.

Američki dužnosnici potiho su pokušavali uvjeriti svog najvećeg arapskog partnera da odustane od ideje o smanjenju proizvodnje nafte, ali na to nije pristao de facto vladar Saudijske Arabije, prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, piše Reuters.

Biden nije otkrio kakve posljedice razmatra. OPEC+ je prošli tjedan objavio planove za smanjenje proizvodnje nafte pa je Washington optužio Rijad da se povinovao Rusiji koja se protivi zapadnom ograničenju cijene ruske nafte zbog njezine invazije na Ukrajinu. (Hina)

SAD će ubrzati dostavu protuzračnih obrambenih sustava NASAMS Ukrajini

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas