Connect with us

Iz Svijeta

Joe Biden rekao Erdoganu da će priznati masakr nad Armencima kao genocid

Objavljeno

on

Američki predsjednik Joe Biden rekao je turskom čelniku Tayyipu Erdoganu u telefonskom razgovoru u petak da namjerava priznati masakr iz 1915. i prisilne deportacije Armenaca kao genocid, rekli su Reutersu izvori upoznati s razgovorom.

Taj potez, koji se očekuje u subotu, vjerojatno će utjecati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a, Turske i SAD-a, objavio je Reuters.

Biden će vjerojatno upotrijebiti riječ “genocid” u sklopu izjave 24. travnja, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, navodi Reuters.

Potez bi u velikoj mjeri bio simboličan, ali značio bi prekid s desetljetnom praksom pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.

Prema priopćenju Bijele kuće, Biden i Erdogan dogovorili su se da će se sastati tijekom samita NATO-a u lipnju.

Biden je u telefonskom razgovoru prenio svoj interes za konstruktivnim bilateralnim odnosima s proširenim područjima suradnje, navodi se u kratkom priopćenju.

Ni u priopćenju Bijele kuće o telefonskom razgovoru niti u priopćenju truskog predsjedništva ne spominje se da će Biden službeno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid. (Hina)

Erevan: Oko 10.000 ljudi komemoriralo žrtve masakra nad Armencima

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari