Connect with us

Iz Svijeta

Joe Biden: SAD potpuno posvećen budućnosti Afrike

Objavljeno

-

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden najavio je milijarde američkih dolara pomoći i ulaganja u Afriku na samitu s afričkim čelnicima u Washingtonu, prenosi u četvrtak BBC.

“SAD je stavio sve na kocku za budućnost Afrike”, rekao je Biden na samitu s 49 afričkih čelnika.

To je prvi takav sastanak u organizaciji Washingtona u zadnjih osam godina.

Njime SAD želi osnažiti svoju utjecaj u Africi i suzbiti utjecaj Kine.

Bivši američki predsjednik Donald Trump zahladio je odnose s mnogim afričkim čelnicima svojim političkim odlukama i uvredljivim komentarima.

Biden je zauzeo posve drukčiji pristup, govoreći optimistično o boljim odnosima s Afrikom i poručivši skupu da “kada je Afrika uspješna, uspješan je i SAD”. “Iskreno govoreći, uspješan je i cijeli svijet”, rekao je.

Rekao je da krize s kojima je svijet suočen trebaju afričko liderstvo, ideje i inovacije i obećao nastaviti graditi na “vitalnim” ulaganjima u Afriku prethodnih američkih vlada.

U tu svrhu, pred trodnevni samit koji završava u četvrtak, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da će SAD izdvojiti 55 milijardi američkih dolara za Afriku u iduće tri godine.

U govoru u srijedu, Biden je rekao da će uložiti 500 milijuna američkih dolara u smanjenje transportnih troškova u ključnoj zapadnoafričkoj luci u Beninu.

Spomenuo je i 350 milijuna dolara koji će biti izdvojeni za jačanje digitalne ekonomije te rekao da su na američko-afričkom poslovnom forumu sklopljeni ugovori vrijedni 15 milijardi dolara.

SAD će potpisati i memorandum s Afričkom kontinentalnom zonom slobodne trgovine, jednom od najvećih na svijetu, što će “stvoriti nove prilike za trgovinu i ulaganja” između SAD-a i Afrike.

Na margini samita u srijedu, Biden se odvojeno sastao sa šestoricom afričkih čelnika koje 2023. očekuju izbore pozvavši ih da osiguraju da izbori budu slobodni.

Prije kraja samita, Biden bi trebao podržati primanje Afričke unije u stalno članstvo skupine G20. Očekuje se i da će najaviti posjet tom kontinentu iduće godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari