Connect with us

Iz Svijeta

Joe Biden: Trumpa nije briga za gospodarske teškoće uzrokovane epidemijom

Published

on

Demokratski kandidat za predsjedničke izbore Joe Biden optužio je američkog predsjednika Donalda Trumpa da nema osjećaja za gospodarstvo kojemu je pandemija koronavirusa nanijela veliku štetu.

Bivši potpredsjednik SAD-a to je rekao nakon što su podaci u petak pokazali da se usporava rast zapošljavanja te da se produbljuju razlike između rasa u stopama nezaposlenosti.

Prenoseći poruku svoje kampanje da je on bliži američkom radništvu nego njegov suparnik, Biden je istaknuo da je gospodarska kriza povećala razlike između bogatih i siromašnih.

“Bolna je istina da imamo predsjednika koji to jednostavno ne vidi, ne osjeća, ne razumije, jednostavno ga nije briga. Misli da je sve u redu ako burza raste”, rekao je Biden u govoru u svojoj bazi u Wilmingtonu (država Delaware).

Trump i republikanci isticali su pad stope nezaposlenosti u kolovozu na 8,4 posto kao znak oporavka gospodarstva nakon šoka izazvanog lockdownom u kojemu teške posljedice osjetile male tvrtke od restorana i teretana pa sve do frizerskih salona.

Pa ipak, predsjednik ulazi u predizbornu utrku s narušenim gospodarstvom i ozbiljnim pitanjima o načinu na koji je ušao u borbu s pandemijom, u kojoj je u Sjedinjenim Državama umrlo 186 tisuće ljudi.

Biden, koji po anketi Reuters/Ipsos ima sedam posto prednosti pred Trumpom, pozvao je predsjednika da okupi čelnike Kongresa te da pokrene pregovore o novom paketu gospodarske pomoći za pogođene koronavirusom.

“Zaključak: gospodine predsjedniče, bavite se svojim poslom. Iziđite s igrališta za golf. Pozovite čelnike i sjednite u Ovalni ured. Postignite sporazum”, rekao je Biden.

Za većinu glasača gospodarstvo je bitna tema. Zaposlenost u SAD-u ostaje 11,5 milijuna ispod predpandemijske razine, a stopa nezaposlenosti je 4,9 posto više nego što je bila u veljači. (Hina)

Porast broja zaposlenih u SAD-u četvrti mjesec za redom

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari