Connect with us

BiH

Johann Sattler: BiH ne može s OHR-om u EU, ali nije vrijeme za njegovo zatvaranje

Objavljeno

-

Voditelj Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler izjavio je kako Bosna i Hercegovina ne može postati članica EU s postojanjem Ureda visokog međunarodnog predstavnika (OHR), ističući međutim da sada nije vrijeme za njegovo zatvaranje.

“Članstvo u EU nije kompatibilno s ovako snažnim prisustvom međunarodne zajednice. Međutim, trenutačno je BiH daleko i od punopravnog članstva u Uniji, i stoga u ovom trenutku zatvaranje OHR-a nije opcija”, rekao je Sattler u intervju za sarajevski Dnevni avaz.

Pri tome je pojasnio kako je u posljednje vrijeme zabilježen porast napetosti te je pojačana nacionalistička retorika, zbog čega, po njegovim riječima, “nije vrijeme za eksperimentiranje”. “Zatvaranje OHR-a nije tema”, istaknuo je austrijski diplomat koji je posebni predstavnik EU u BiH i na čelu Izaslanstva ureda unije u Sarajevu.

Vijeće za provedbu mira (PIC), kojega čine predstavnici najvažnijih zapadnih zemalja, te Rusije i Turske, i koje nadzire rad visokog predstavnika, odredilo je pet ciljeva i dva uvjeta za zatvaranje OHR-a u BiH. Inzistira se na prihvatljivom rješenju pitanja raspodjele imovine između države i drugih razina vlasti, kao i vojne imovine, te potpuna provedba Konačne odluke za Brčko.

PIC traži i fiskalnu održivost te zaživljavanje vladavine prava uz procesuiranje slučajeva ratnih zločina. Dva uvjeta za zatvaranje OHR-a su potpisivanje SSP-a te pozitivna procjena situacije u BiH od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, utemeljena na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

U intervju za Avaz, posebni predstavnik EU u Sarajevu Johann Sattler ocijenio je kako je veće angažiranje Njemačke u BiH dobar znak budući je predložila novog visokog predstavnika.

“Christian Schmidt je vrlo iskusan političar, dobar je poznavatelj prilika u BiH i regiji i to je dobra kombinacija. S moje strane imat će ispruženu ruku i tu je ponuda za suradnju”, ocijenio je Sattler. (Hina)

Slovenija skinula oznaku tajnosti sa non-papera o BiH: Njegov autor je dobro poznati ‘jugoslavenski’ političar

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas