Connect with us

Naši u svijetu

John McCain u Kairu: “Egipat je pred općim krvoprolićem ako pregovori propadnu”, egipatske vlasti: “Pregovori su propali”

Objavljeno

on

Po direktnom naputku američkog predsjednika Baracka Obame, militaristički nastrojeni republikanski senatori John McCain i Lindsey Graham, stigli su jučer u Kairo kako bi i oni prenijeli poruku Washingtona da se situacija u zemlji mora što brže “stabilizirati”. No, izgleda kako taj plan nije uspio – naime, danas, nakon što su brojne delegacije iz SAD-a, EU-a i zaljevskih monarhija ovih dana pohodile Kairo, iz ureda egipatskog privremenog predsjednika poručeno je kako strane medijacije nisu rezultirale nikakvim rješenjem niti pomirenjem između Muslimanske Braće i Islamista na jednoj, i vojske i prijelazne vlade na drugoj strani.

“10-dnevna faza diplomatskih napora danas je završena. Ovi napori nisu rezultirali željenim rezultatom. Za propast diplomacije u potpunosti su zaslužni Muslimanska Braća, a biti će odgovorni i za daljnji razvoj događaja po pitanju kršenja zakona i ugrožavanja sigurnosti”, stoji u izjavi egipatskog privremenog predsjednika Adlija Mansoura.

Samo dan ranije, tj. sinoć, američki senator John McCain upozorio je upravo protiv ovakvog ishoda rekavši kako bi se Egipat mogao pretvoriti u “opće krvoproliće u narednim danima ako se ne uspije doći do političkog rješenja”.

Za vrijeme razgovora svrgavanje Morsija nazvao je “pučem”, unatoč činjenici da je priznao kako je tome prethodio izlazak milijuna Egipćana na ulice diljem zemlje. Podsjetimo, Bijela Kuća odlučila je ne nazvati rušenje Morsija pučem zbog toga što onda, sukladno američkom zakonu, ne bi više smjeli – barem ne javno – slati pomoć egipatskoj vojsci, a pomoć se šalje zbog zadržavanja utjecaja u Egiptu, ali i široj regiji.

“O moj Bože, nisam znao da je ovako loše. Ovi su na nekoliko dana ili tjedana od općeg krvoprolića”, rekao je McCain u razgovoru za CBS News nakon jučerašnjeg dolaska u Kairo. Tijekom dana McCain i Graham sastali su se s predstavnicima nove egipatske privremene vlasti koja je postavljena nakon što je islamistički predsjednik Mohamed Morsi srušen s vlasti.

“Postoji samo jedan način da se u Egipat vrati mir, a to je kroz proces pregovora i pomirenja između ključnih igrača”, rekao je McCain. Podsjetimo, kada je riječ o Egiptu i “pomirenju”, tu mnoge strane sile imaju svoje interese i upravo zbog toga do pomirenja će teško doći tako brzo (opširnije o temi: Analiza: kriza u Egiptu otkriva rivalstvo Katara i Saudijske Arabije, SAD koketira s obje strane, dok general Sisi za mnoge postaje nacionalni heroj i “novi Nasser”).

Na pitanje CBS-a: “Mislite li da Egipat može propasti?”, McCain je istaknuo: “Mislim da bi mogao. Ne bih bio ovdje da mislim drugačije. Mislim da će događaji u narednim tjednima pokazati hoće li se to dogoditi”. Na to se nadovezao Graham: “Ja bih išao i korak dalje. Mislim da će propasti ako se nešto ne promijeni. A američkim stanovnicima poručujem – moguća propast Egipta za nas je bitna stvar”. Niti jedan od senatora za vrijeme razgovora nije pojasnio što bi to točno značilo da “Egipat propadne”, no vjerojatno su mislili na izbijanje građanskog rata.

Za vrijeme posjete Kairu sastali su se s šefom egipatske vojske, generalom Abdelom Fattahom al-Sisijem, privremenim potpredsjednikom Mohammedom Elbaradeijem i privremenim premijerom, Hazemom el-Beblawijem. Na pitanje što misli o tome hoće li Sisi prihvatiti američku poruku u kojoj se inzistira na pomirenju, McCain je istaknuo: “Dobio sam dojam da je general Sisi čvrst čovjek koji nastoji napraviti što on misli da je najbolje za egipatski narod”.

Reuters

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR