Connect with us

Iz Svijeta

Johnson predložio izvanredne izbore nakon što je parlament glasao za odgodu brexita

Published

on

Britanski premijer Boris Johnson predložio je u srijedu raspuštanje parlamenta i održavanje izvanrednih izbora 15. listopada nakon što su zastupnici blokirali izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. listopada bez sporazuma s Bruxellesom.

Britanski premijer Boris Johnson predložio je u srijedu raspuštanje parlamenta i održavanje izvanrednih izbora 15. listopada nakon što su zastupnici blokirali izlazak Velike Britanije iz EU-a 31. listopada bez sporazuma s Bruxellesom.

Johnson je rekao da zakon, koji je Donji dom usvojio s 327 glasova za i 299 protiv, “praktički prekida pregovore” s Bruxellesom i “predaje vlast u ruke EU-a”.

Dodao je da se njime poništavaju rezultati referenduma 2016. u kojem je 52 posto građana glasalo za izlazak iz Unije.

Premijer je obećao da će izvesti Britaniju iz EU-a 31. listopada ako i nakon izbora ostane premijer.

“Budem li i dalje premijer nakon utorka, 15. listopada izaći ćemo 31. listopada s, nadam se, puno boljim sporazumom”, rekao je Johnson tijekom rasprave u parlamentu.

Zastupnici su ranije usvojili zakon koji blokira neuređen izlazak Britanije iz EU-a 31. listopada i prisiljava vladu da traži tromjesečnu odgodu brexita.

Zakon, koji još treba odobriti Dom lordova, Johnsona obvezuje da od EU-a zatraži produženje roka za brexit do 31. siječnja 2020., osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. listopada ne glasa za izlazak bez dogovora s Unijom.

Nakon što je zakon prošao, Johnson je predložio izvanredne izbore 15. listopada pa zastupnici o tome trenutno raspravljaju.

“Ovo je zakon bez presedana u povijesti parlamenta, od premijera se traži da se preda u međunarodnim pregovorima. Odbijam to učiniti!”, poručio je premijer zastupnicima.

“Parlament nije ostavio drugog izbora nego da građani odluče o tome koga žele za premijera”, dodao je.

Male su šanse da njegov prijedlog podrže dvije trećine zastupnika, budući da mu se protivi glavna oporbena stranka Laburisti.

Oporbeni parlamentarni zastupnici i pobunjeni zastupnici vladajućih konzervativaca u utorak su, u prvoj fazi pokušaja da spriječe Brexit bez dogovora, poduprli prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadaća vlade.

Johnson je tu pobunu ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji, obećao da nikako neće odgoditi Brexit, koji je predviđen za 31. listopada, i pozvao vođu oporbenih laburista Jeremyja Corbyna da pristane na prijevremene izbore 15. listopada. Za to, međutim, mora dobiti dvije trećine glasova zastupnika.

“Mogu li pozvati vođu oporbe da potvrdi, kada uskoro ustane, da će, ako se usvoji taj prijedlog zakona o predaji, dopustiti ljudima ove zemlje da na izborima 15. listopada izraze svoje mišljenje o onome što on predlaže predati u njihovo ime”, rekao je Johnson u parlamentu.

Johnson je rekao da želi postići dogovor o izlasku Britanije iz Europske unije do summita EU-a 17. listopada i “provesti Brexit”. Istaknuo je da vlada bitno napreduje i da će uspjeti ukloniti odredbu o zaštitnom mehanizmu za granicu na irskom otoku, tzv. backstop.

U prilog mu ide odluka škotskog suda da je njegova odluka o suspenziji parlamenta zakonita.

“Ova vlada postići će dogovor s našim prijateljima u Bruxellesu”, rekao je Johnson. “Postići ćemo dogovor.”

Obračun premijera s parlamentom donijet će u srijedu niz događaja među ostalim i glasovanje o pokušaju da se blokira dogovor, glasovanje o Johnsonovu prijedlogu za izbore i tjedna pitanja premijeru.

Međutim, neki strahuju da bi Johnson u posljednjem trenutku mogao promijeniti datum i pomaknuti izbore iza 31. listopada, datuma predviđenog za Brexit te provesti svoj naum.

Britanski laburisti ne vjeruju premijeru da će održati izbore 15. listopada, rekao je njezin glasnogovornik Keir Starmer.

“Kada Johnson kaže 15. listopada, mogu vam reći da mu ne vjeruje nijedna oporbena stranka kao ni neki torijevci”, rekao je za BBC radio.

“Nećemo plesati kako on svira”, rekao je. “Nećemo danas glasati za Borisa Johnsona da si ne uskratimo priliku da dovršimo posao zbog kojeg smo upravo preuzeli kontrolu nad parlamentom.”

Protivnici neuređenog Brexita tvrde da ništa ne može opravdati rizik takvog izlaska iz EU-a koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno donio velike ekonomske poremećaje.

Više od tri godine nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo na referendumu izglasalo izlazak iz Europske unije tijek Brexita ostaje neriješen, a mogući ishodi se još uvijek kreću u rasponu od turbulentnog izlaska bez dogovora do odustajanja od cijelog pothvata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari