Connect with us

Reagiranja

Jokić donio dobru odluku! Prihvaćamo i podržavamo njegovu ostavku!  

Objavljeno

on

Nepotrebno je ulaziti u razloge Jokićeve odluke da se cijelo povjerenstvo razriješi dužnosti. Odluka je zasigurno jedino dobro činjenje Povjerenstva u ovih nekoliko godina, koliko rade na kurikulnoj reformi. Zamislite reformu obrazovanja u kojoj se ne spominje riječ domovina ni domovinska ljubav ni jedan jedini put. Što su oni mislili učiti našu djecu.

[ad id=”93788″]

Mogao je Jokić, da je htio biti iskren reći da odlazi zato što je Povjerenstvo izabrano bez natječaja i bez odluke Vlade. Imenovao ih je Zoran Milanović a svi znamo kako bi se poigrali sa sudbinom naroda i zato zahvaljujemo se na ponuđenoj ostavci i predlažemo da se ista i prihvati. Vlada treba žurno imenovati novo Povjerenstvo a HAZUD će preložiti stručnog kandidata.

Akademik Vladimir Paar ne vidi razloga zašto se Jokić ljuti, njemu se nudi pomoć, nije to pritisak. Potrebni su mu vrhunski ljudi iz STEP-a. CRK ima veliki nedostatak i HAZU će preložiti adekvatne kandidate za skupinu. Upravo je to razlog, adekvatni kandidati koji bi zaustavili zacrtanu strategiju. Jokić ne traži pomoć, on ima zacrtani plan rada.

Kako provesti kurikularnu reformu kad Hrvatska nema demografsku, populacijsku, ni gospodarsku strategiju. Nije napisano ni usuglašeno kakvih nam i koliko zvanja i zanimanja treba. Na dijelu je prešutna strategija kojom se mladi trebaju školovati za odlazak u inozemstvo. I zato, podržavamo Jokićevu ostavku i od izuzetne je važnosti njegova ostavka.

Ni prof.dr.sc. Gordana Rusak, predsjednica Odbora za obrazovanje u Saboru ne podržava Jokićevu izjavu da ministru daje vremena do sutra, kada očekuje da će odbaciti zaključke Odbora i nazvala je to ultimatumom i pritiskom na Odbor, ali i na ministra. Ucjene i pakao obećao nam je Milanović i to provodi što uvijek i nije tako za našu domovinu loše.  Dobro je da su Jokić i njegov ekspertni tim dali ostavku!

Strategijom je određeno, mjera 2.1.1. da se Posebno stručno povjerenstvo, radi provedbe Cjelovite kurikulne reforme,utvrdi mjerila i načela ustroja Ekspertne radne skupine a koja do danas nisu objavljena pa sumnjamo da su i utvrđena.Također je Strategijom  određeno, mjera 2.1.1. da Posebno stručno povjerenstvo raspiše natječaj za izbor članova Ekspertne radne skupine a to još nije učinila, nego je Ministarstvo – koje za to Strategijom nije ovlašteno – u oči Božića 2014. objavilo „javni poziv za prijavu kandidata“. Iako se javnim pozivom tražilo „voditelja i pet članova Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikulne reforme“ ministar Mornar je 28. siječnja 2015. imenovao voditelja i šest članova. Kao tehnički ministar produljio im je mandat do 29. veljače 2016. Novi ministar Šustar ih je ponovo imenovao na neodređeni rok bez ikakva natječaja, čak i bez zaprimljena izvješća o dosadašnjem radu. Možemo kratko zaključiti da cijeli tijek rada i izbora Povjerenstva od samoga početak nije legalan.

Vjerujemo, da će novo legalno izabrano Povjerenstvo, promicati nacionalnu povijest a da će učitelji i profesori učiti našu djecu o domovini i domovinskoj ljubavi kao temeljnoj ljubavi za opstojnost i postojanost naše lijepe Hrvatske. Najvažnije je od svega stvaranje svijesti o pripadnosti svojoj povijesti, o tome da smo nešto naslijedili – rodnu grudu, i na njoj hrvatski jezik. Ukoliko dijete u nježnoj dobi nauči pjevati „Lijepu našu“ i postupno zapamti „Tko ima Boga taj ima sve“, taj narod će imati čvrste temelje za dobar i čestit život. Nadamo se, da će novo izabrano Povjerenstvo ove vrijednosti utkati u reformu obrazovanja.

Slavica Vučko

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari