Connect with us

Događaji

Jokić i Šustar nastavljaju razgovore o reformi

Objavljeno

-

U Uredu predsjednice održan je sastanak Predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom i voditeljem stručne radne skupine za provedbu cjelovite kurikularne reforme Borisom Jokićem

[ad id=”93788″].

Ministar Šustar, po završetku sastanka, prvi se obratio prisutnima.

“Svima nam je posebno stalo da uoči sutrašnjih, ne bih rekao prosvjeda, nego podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, jer svi to želimo, da se smiri stanje. Radi se o nečemu što je nježno, blago, a to su naša djeca i obitelj. Nikakva uznemiravanja javnosti nisu potrebna. Ja bih proglasio našu podršku feštom u kojoj treba uživati i ni na koji način manipulirati onim što je najnježnije u našem društvu. Jasna je poruka – cijeli proces moramo vratiti tamo gdje mu je mjesto, a to su institucije hrvatskog društva. Iskoristimo ovu reformu da ih ojačamo. Pozivam sve, bit će puno razgovora o ovome, imamo puno posla, puno detalja je pred nama, a poruka je vratimo kurikularnu reformu gdje joj je mjesto, a to su hrvatske institucije”, rekao je ministar Šustar.

Nakon ministra, novinarima se obratio i Jokić koji se zahvalio predsjednici na sastanku i na sustavnoj potpori već 16 mjeseci.

“Mislim da je iz ovog sastanka nekoliko stvari jasno, reforma obrazovanja je vrlo važna stvar, jednako je važna kao i druge reforme i zaslužuje pažnju i medija i dionika društvenog života. Želja je bila promijeniti učenje činjenica napamet u učenje kritičkoga načina razmišljanja, kao i poticanje mladih ljudi na istraživanje. Sastanak vidim kao otvaranje dijaloga. Dokumenti su skloni doradi, nisu savršeni, ako treba uključiti i druge ljude i pogledati dokumente, na to smo spremni. Ono na što nismo spremni i na čemu inzistiramo jest odmicanje politikanstva od obrazovanja. Političke stranke različitih veličina žele iskoristiti ovaj proces. On njie njihov proces, ovo je proces učitelja, nastavnika, fakulteta, teta iz vrtića i drugih. Poručujem svim političkim strankama da ne svojataju ovaj proces, radi se o nacionalnom procesu. Želim reći da struka uvijek treba biti ispred politike, ukoliko to nije tako, ovaj se proces neće moći nastaviti… Hrvatska doista može bolje”, rekao je Jokić.

Predsjednica je tražila odmak od politikanstva.

“Podržavam nastavak dijaloga i razgovora. Još jednom pozivam sve da se uključe u javnu raspravu, imajući u vidu nacionalni interes, a ne partikularne interese, ili bilo koje stranke i ideologije”, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari