Connect with us

BiH

Još 25 posto teritorija BiH pod minama, Mostar razminiran uz pomoć SAD-a

Objavljeno

-

Foto: HINA/ FENA

Oko 25 posto teritorija Bosne i Hercegovine na kojem živi oko pola milijuna ljudi je 28 godina od kraja rata još pod minama, rekao je u petak američki veleposlanik Michael Murphy čija administracija pomaže razminiranju te zemlje.

Oko 860 četvornih kilometara, uglavnom između dva Federacije BiH i Republike Srpske smatra se kontaminiranim od mina. Na tom prostoru živi više od 500.000 ljudi. Od završetka rata 1995. do danas od eksplozije mina poginule su 624 osobe, a 1157 je ozlijeđeno.

“SAD i veleposlanstvo u Sarajevu nastavit će podržavati aktivnosti razminiranja u BiH težeći cilju da se jednog dana cijela Bosna i Hercegovina proglasi potpuno očišćenom od mina”, rekao je Murphy novinarima u Mostaru gdje je bio na proglašenju cijele urbane gradske zone potpuno očišćenjom od mina.

“S obzirom da želimo biti turistički i gospodarski centar Hercegovine, činjenica da je Mostar grad bez mina je jako važna”, rekao je gradonačelnik Mario Kordić.

Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak rekla je da se projektom Mostar bez mina stvaraju uvjeti za jačanje turizma i razvoja infrastruktirnih projekata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas