Još jedan dokaz da je Hercegovina zemlja čudesa

2

Na području sela Služanj, u našem vinorodnom Brotnju, jučer su pronađena tri crna (ljetna) tartufa Tuber aestivum. Kod, supružnika Željka i Kristine Milićević, koji su uslikali tartuf te su nam poslali fotografiju i informaciju o nesvakidašnjem pronalasku.

Hercegovački crni tartuf
Hercegovački crni tartuf

Podnožje gradine u Služnju je mjesto gdje živimo s obitelji. Ovdje je rođen moj muž Željko Mićević, njegov otac, pa njegov otac, pa njegov, … Muž mi je oduvjek govorio da u ovom dijelu Služnja postoje nekakvi duhovi koji privlače i zovu natrag u prirodu. Regija bež kiše, tipična škrta hercegovačka zemlja i klima u kojoj ipak uspijeva skoro sve što čovjek može uzgojiti.  I evo, uspijevaju i tartufi. 

Dosada, u pristupačnim izvorima, nije pronađen niti jedan tartuf u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. I zato je ovo značajan pronalazak kojim smo srušili mit da kod nas ne postoje.

U razgovorima sa lokalnim stručnjacima Matom Luburićem i Jozom Zovkom utvrdili smo da se radi o crnom ( ljetnom ) tartufu – Tuber aestivum. U dva dana smo ih pronasli čak 3 komada u veličinama cca 250, 120, i 60g . I istina je da su odličnog mirisa i okusa.

Ima li još tartufa i gdje još u Hercegovini ostaje nam da tek otkrijemo. Nadam se da će ovo biti još jedan dokaz da je Hercegovina zemlja čudesa.

HercegovinaZemljaSvjetlosti

facebook komentari

  • Služnjičad

    Selo Služanj????
    Šta su ti hercegovci bili u stara vremena.Kraljevi?Onda bi se zvalo Kraljevo.

  • Služnjičad

    Selo Služanj????
    Šta su ti hercegovci bili u stara vremena.Kraljevi?Onda bi se zvalo Kraljevo.