Pratite nas

BiH

Još jedan presedan u BiH: Zvizdić na čelu izvršne i zakonodavne vlasti

Objavljeno

na

Predsjedatelj ministarskog vijeća BiH Denis Zvizić iz Stranke demokratske akcije (SDA) u utorak je postao i šefom zastupničkog doma parlamenta BiH, pa je u toj zemlji stvoren još jedan presedan po kojem je čelnik izvršne istodobno i na čelu zakonodavne vlasti.

Zvizdić je dužnost predsjedatelja zastupničkog doma preuzeo sukladno načelu rotacije od dosadašnje predsjedateljice Borjane Krišto (HDZ BiH) i obnašat će je u narednih osam mjeseci, potvrdili su u parlamentu

Za zastupnika je izabran u listopadu 2018., a na čelo ministarskog vijeća dospio je četiri godine ranije.

Kako od posljednjih izbora još nije uspostavljena nova izvršna vlast, Zvizdić je do danas ostao i na čelu vijeća.

Izborni zakon dopušta neobičnu situaciju u kojoj se našao Zvizdić jer jedna osoba može obnašati jednu dužnost na koju je izravno izabrana i još jednu na koju je postavljena, i to u okolnostima u kojima nova vlast nije konstituirana.

Čelnici tri najveće nacionalne stranke u BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik u ponedjeljak su postigli dogovor po kojemu bi se ta neuobičajena situacija ipak uskoro trebala riješiti. Potpisali su dokument kojim su se obvezali da će osgurati izbor novog vijeća ministara u roku ne dužem od 30 dana.

Dodik je ranije najavio kako će mandatar za predsjedatelja tog tijela biti kanidat njegova Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Zoran Tegeltija. Sada se očekuje formalna odluka kolektivnog predsjedništva države o imenovanju mandatara kojega treba potvrditi zastupnički dom.

On nakon toga imenuje ministre koje mu predlažu vladajuće stranke, a vijeće potom formalno potvrđuje zastupnički dom.

Prema dogovoru stranačkih čelnika HDZ BiH će u novom nadatu dobiti ministarstva financija, pravosuđa te civilnih poslova. SDA će sa svojim partnerima Demokratskom frontom (DF) Željka Komšića i Savezom za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića podijeliti resore vanjskih poslova, obrane i sigurnosti dok će SNSD imenovati ministre vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prometa i komunikacija te ljudskih prava.

(Hina)

 

HNS BiH: BiH ulazi u novu krizu – sve ključne pozicije u vlasti u rukama Bošnjaka

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

BiH

Hrvati Bijelog Polja kod Mostara obilježili 27 godina od napada Armije BiH i velikih stradanja

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Bljesak.info

Na prepad je ubijeno 11 Hrvata. Preostali su zarobljeni, njih 166 odvedeno je u logore u kojima je ubijeno 17 bjelopoljskih Hrvata

U znak sjećanja na sve poginule bjelopoljske Hrvate, večernjom misom u utorak u 18 sati u crkvi Presvetog Srca Isusova u Bijelom Polju služena je sveta Misa zadušnica.

Hrvati Bijelog Polja kod Mostara obilježili su jučer 27 godina od napada Armije BiH i velikih stradanja koja su doživjeli 30. lipnja 1993. godine.

Naime, tog dana Armija BiH je napala Bijelo Polje kod Mostara, a pomoć su imali u bošnjačkim pripadnicima HVO-a koji su preko noći izdali svoje suborce i okrenuli oružje na njih, piše Bljesak.info.

Do tada su Hrvati i Bošnjaci zajednički u okviru postrojbi HVO-a vodili borbu protiv Srba koji su napadali Bijelo Polje i Mostar, te su zajednički branili i Hrvate i Bošnjake toga kraja. Sve je završilo pokoljem vojnika HVO-a i civila Hrvata Bijelog Polja. Na prepad je ubijeno 11 Hrvata.

Preostali su zarobljeni, njih 166 odvedeno je u logore: Osnovna škola Potoci, Skenderove kuće – Potoci i IV. Osnovna škola Mostar u kojima je ubijeno 17 bjelopoljskih Hrvata.

30. lipnja 1993. Bijelo Polje (Mostar) – Kako su Bošnjaci izdali svoje suborce iz HVO-a?

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ovo je obrazac koji morate popuniti za ulazak u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Građani BiH koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Hrvatsku, trebaju se najaviti putem online aplikacije entercroatia.mup.hr te ostaviti potrebne podatke kako se ne bi stvarale gužve na graničnim prijelazima.

Osobama koje ispunjavaju uvjete, omogućit će se prelazak preko graničnih prijelaza Hrvatske uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, piše Avaz.

Obrazac koji se treba ispuniti možete pogledati OVDJE

Podsjetimo, odlukom Stožera civilne zaštite Hrvatske, državljanima trećih zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, omogućen je ulazak u Hrvatsku uz ispunjavanje određenih uvjeta. Odluka stupa na snagu 1. srpnja 2020. godine i primjenjuje se do 15. srpnja 2020. godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari