Pratite nas

Pregled

Još jedan spin Vlade i Ministarstva zdravlja

Objavljeno

na

Evo kako liječnici komentiraju 335 optužnica koje je USKOK podigao protiv njihovih kolega – liječnika obiteljske medicine za koje je u akciji ‘Hipokrat’ utvrđeno da su primali mito od farmaceutske tvrtke ‘Farmal’ da bi prepisivali njihove lijekove.

To je prestrašno. Ne mogu komentirati jer te optužnice ne odgovaraju istini. Uostalom, to će pravosuđe utvrditi. Naime, kada imate tako velik broj liječnika koji su ‘optuženi’ za primanje mita, što još treba i dokazati, onda se postavlja pitanje radi li se zaista o krivnji liječnika ili o grešci koja upućuje na nevaljali cijeli sustav – kazao je liječnik obiteljske medicine koji želi ostati anoniman jer bi i za komentiranje optužnice mogao biti sankcioniran za Slobodnu Dalmaciju.Farmal

Treba znati da obiteljski liječnici i Komora godinama traže od Ministarstva zdravlja da se donese nacionalni etički kodeks o oglašavanju i o međusobnim odnosima između farmaceutskih kuća i sveukupnog liječništva, dakle liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i onih u bolnicama, jer sigurno postoji sprega i u bolničkom sustavu između farmaceutskih kuća i sponzoriranja edukacije, istraživanja i donacija u bolnicama. No uzalud.

Mogu reći da svi obiteljski liječnici i dalje neometano i stručno rade svoj posao, dostupni su pacijentima svakodnevno, nemamo liste čekanja iako nas nedostaje u sustavu i sigurna sam da je to jedini dio zdravstvenog sustava do kojeg pacijenti mogu doći kad god osjete potrebu. Da nije nas, sustav bi se davno urušio, sigurna je doktorica, a na pitanje jer li i sama imala ponudu iz ‘Farmala’ odgovara: Meni je ‘Farmal’ sponzorirao jedan inozemni i jedan domaći kongres uz izjavu da od mene ništa ne traže zauzvrat, pa nisu ni tražili. I to je sve što sam imala s tom tvrtkom.

amil ostUvijek kad se liječnicima i sestrama želi nametnuti neka nova obveza ili potpisivanje ugovora koji nisu povoljni, iz ropotarnice se izvade ovakvi ‘kriminalni’ slučajevi koji među njima izazivaju strah i nelagodu i onda to lakše prolazi – priča liječnik.

– Istina je da nam se upravo pokušava uvesti dežurstvo vikendom za što nije utvrđeno ni kako, ni gdje, ni s čime…a ni koliko će se plaćati, a legalno bi se moglo uvesti samo na principu dobrovoljnosti, pa je pitanje kako će se to realizirati.

I drugo, upravo se potpisuju novi ugovori s liječnicima obiteljske medicine koji su za nas prilično nepovoljni, ali ih mnogi iz straha za egzistenciju potpisuju. I zato se pažnja javnosti usmjerava na 350 ‘korumpiranih’ liječnika koji su dobivali bonove od farmaceutskih tvrtki, a prešućuje se da se godinama nije sustavno riješilo pitanje osiguranja od greške i pitanje edukacije, koja je obavezna i bez koje liječnici ne mogu prikupiti potrebne bodove za produljenje licencije za rad.

Sad se pitam kako liječnik obiteljske medicine sa svojom plaćom može putovati na kongrese i plaćati kotizaciju. To je nemoguće bez pomoći farmaceutskih kuća.

Dakle, nije problem bon od 200 kuna koji su dobivali liječnici i sestre i magistre u ljekarnama, problem je daleko složeniji i postoji na višim razinama. kubaUostalom, pitajte ministra kako je on platio svoju edukaciju u SAD-u i tko mu je njemu gastroenterologu financirao odlazak na psihijatrijski kongres sa suprugom u Havani – sugerira nam ovaj liječnik obiteljske medicine.

– Više od tri desetljeća radim u sustavu i moram vam reći da, kad je krenula ova afera s ‘Farmalom’, neugodno mi je bilo pogledati svoje pacijente u oči, jer sam bila na kongresu. Bojala sam se da će biti sumnjičavi prema svakom lijeku koji im prepišem – govori rezignirano iskusna liječnica.

– Na nama koji smo u koncesiji lome se sve nepravilnosti sustava. Preporučeno nam je da prepisujemo najjeftinije generičke lijekove. Tri godine je ‘Farmal’ bio najjeftiniji s lijekovima. Istodobno kolege u bolnicama daju preporuke koje su u skladu s europskim standardima liječenja, ali one ne odgovaraju smjernicama HZZO-a koje smo svi liječnici dužni poštovati.

No, kazne za nepoštovanje snose samo obiteljski liječnici. Kad se pojavio Farmal koji nudi velik broj generika, mi smo ih prepisivali, lijekovi su jeftini i pokazali su se dobri i sad bismo se trebali opravdavati zašto smo to radili. Ako farmaceutske kuće plaćaju HZZO-u određeni postotak, kao garanciju da će se ponašati etično na tržištu, pa ako to ispoštuju, taj im se novac vraća, zašto HZZO ne bi taj novac trošio za plaćanje edukacije liječnicima.

Ako se zna da za edukaciju jednog kardiokirurga treba godišnje 40.000 kuna, za edukaciju obiteljskog liječnika 20.000 kuna… zašto Ministarstvo i HZZO to ne osiguraju i zašto nigdje u troškovima nije predviđena stavka za edukaciju? Indikativno je da je za korupciju najprije osumnjičeno 800 liječnika, pa 600, pa 350, svejedno, jer ako nas je toliko korumpiriano, a ima nas 2150,opca_praksaonda u ovom sustavu nešto ozbiljno ne štima. Nezamislivo mi je da naš aktualni ministar kaže za svoje kolege da smo dno dna. Mislim da je to jadno – smatra liječnica.

– Sve je ovo jedna napuhana priča za političke potrebe. Počelo je s brojkom od 800, pa 600, pa 300 korumpiranih, vidjet ćemo kako će završiti. Slažem se da postoje neki među nama koji su zaista ‘krivi’, no zanimljivo je da su svi ovi predmeti izvađeni iz ladica USKOK-a u kojima su ležali 6 do 8 mjeseci, baš sada kad se svode godišnje statistike. I baš u trenutku kad potpisujemo ugovore o produljenu koncesije koji su nam krajnje nepovoljni. Nedavno ih je bilo potpisano niti 50 posto, a sada već 80 posto.

Upravo sada ulazi na tržište nova farmaceutska tvrtka ‘Farmas’, Luke Rajića, i ‘Genera’ odvjetnika Hanžekovića, što je sasvim legitimno, ali su one konkurencija ‘Farmalu’, jer također nude generičke lijekove.

Ako znamo da od 80-ak farmaceutskih kuća koje su prisutne u Hrvatskoj, na ‘Farmal’ otpada samo 2 posto prometa lijekova, onda je slika mnogo jasnija i lako je provjeriti da se u dvije godine koliko je ta strašna ‘Farmalova’ korupcija trajala nije povećala potrošnja njihovih lijekova. Istina, bilo je tu svega, i osuđujem one koji su tražili mito, no to se odnosi na malen broj kolega. No, ne bi sve nas trebalo osuđivati, jer siguran sam da većina liječnika obiteljske medicine radi časno svoj posao – komentirao je jedan dobro upućeni obiteljski liječnik za Slobodnu Dalmaciju.

Jutarnji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Višnja Starešina: U Hrvatskoj su dvije države – jedna hrvatska i druga jugoslavenska čije je temelje udario KOS!

Objavljeno

na

Objavio

“U Hrvatskoj su dvije države, jedna hrvatska, koja je stvorila našu državu i dobila rat te s druge strane – stara jugoslavenska, koja je ukorijenjena u dubokoj državi, u nizu državnih institucija i struktura.

Pod lijevim vlastima djeluje eksplicitnije, pod HDZ-ovim nešto prikrivenije,” izjavila je u Bujici novinarka, publicistica i kolumnistica ‘Slobodne Dalmacije’ Višnja Starešina.

Na Z1 i partnerskim televizijama gostovala je povodom izlaska njezine nove knjige ‘Hrvati pod KOS-ovim krilom – završni račun Haaškog suda’, na čijem se predstavljanju prije nekoliko dana okupilo više od 500 ljudi!

Jasno je rekla i da istragom o raketiranju Banskih dvora nisu prokazani glavni odgovorni!

“U istrazi o raketiranju Banskih dvora nema glave operacije Veljka Kadijevića, koji je sada mrtav, ali i Aleksandra Vasiljevića, koji je još uvijek živ, niti ima onog temelja i stopala operacije, a to su ljudi bliski hrvatskom državnom vrhu koji su u suradnji s vrhom KOS-a i Vasiljevićem znali gdje će se sastanak održati!

U istrazi nedostaju glava i dno! Nasmijao me osumnjičeni general Bajić koji je navodno, samostalno naredio operaciju iz Bihaća. Pa, već sljedećeg dana bio bi pred vojnim sudom da je djelovao samostalno!”

KAZNENE PRIJAVE ZA RAKETIRANJE BANSKIH DVORA SU SMIJEŠNE – GDJE JE NESTAO VRH KOS-a I NJIHOVI DOUŠNICI?! TKO IH TO U DORH-u ŠTITI?

Emisija je počela komentarom o kaznenim prijavama za nešto što se dogodilo prije 26 godina.

“To me natjeralo da se prisjetim što se sve u tom trenutku događalo, koji je bio kontekst, a onda me malo nasmijalo i dosta rastužilo,” rekla je Starešina i nastavila: “U Banskim dvorima u to vrijeme bili su predsjednik Tuđman i dvojica najviših civilnih dužnosnika raspadajuće Jugoslavije, od kojih je jedan formalno bio vrhovni zapovjednik njihove vojske (Mesić), a drugi je formalno bio šef ministru obrane Veljku Kadijeviću (Marković).

To je u najdoslovnijem smislu bio pokušaj vojnog udara, nakon kojeg je General-štab na čelu s Kadijevićem trebao preuzeti vlast. Poslije toga JNA, potpomognuta srpskim dobrovoljcima i paravojnim jedinicama, krenula je u brutalno osvajanje Hrvatske do zamišljenih granica ‘Velike Srbije’.

Tri dana nakon raketiranja, tadašnji šef KOS-a, general Aleksandar Vasiljević, izdaje naređenje o osnivanju logora JNA za ratne zarobljenike koji su kasnije osnovani i u Srbiji, BiH te na okupiranim dijelovima Hrvatske, uključujući logor Staru Gradišku.

Akt napada na Banske dvore bio je akt kojeg je jedini mogao zapovijediti general Kadijević, a pripremiti jedino njegov pomoćnik za obavještajne poslove Vasiljević! I sada Vasiljević nije na udaru DORH-a, znači, netko je izostavio vrh KOS-a, kao i njihove doušnike!”

Gošća emisije u studio je donijela dokument kojim potkrepljuje svoje tvrdnje, a riječ je o papiru kojeg je u posjedu imao i Haaški sud, ali i Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku. Potpisao ga je ‘komandant’ 5. banjalučkog korpusa JNA, general Vladimir Vuković. Iz dokumenta se jasno vidi da je Vasiljević znao za sve aktivnosti JNA protiv Hrvatske i da su sve naredbe dolazile od vojnog vrha iz Beograda.

DR. HARRIS: BRITANIJA NE BI PRIHVATILA PRESUDE PO OVAKVIM STANDARDIMA!

U emisiji su pušteni dijelovi izlaganja dr. Robina Harrisa s promocije knjige Višnje Starešine. Govorio je o hrvatskim žrtvama muslimansko-hrvatskog građanskog rata, pohvalio je predsjednika Tuđmana i njegovu politiku prema BiH, rekao da je Haaški sud zakazao, ponajprije jer nije osudio Miloševića i jugoslavenske vojne vlasti te Srbiju… Dr. Harris je vrlo kritički govorio o Haaškom sudu i naročito – sucima, istaknuo da se HVO borio protiv mudžahedina, a kritičan je bio i prema britanskoj politici koja bi, kako kaže – bila drukčija da ju je vodila lady Thatcher.

Riječ je o jednom od dugogodišnjih najbližih suradnika britanske premijerke Margaret Thatcher, uglednom povjesničaru, piscu i publicistu. Harris je doktorirao na Oxfordu, a poznati su njegovi antikomunistički i konzervativni politički stavovi. Kada se 90-ih trebalo izboriti za hrvatski interes u britanskom političkom i javnom prostoru, svi su dolazili upravo kod njega. “On se tih godina inficirao hrvatskim virusom,” rekla je Starešina, dodavši da je upravo dr. Harris 2006. godine napisao najrelevantniju povijest Dubrovnika, ali i biografiju kardinala Stepinca, objavljenu na engleskom i na hrvatskom jeziku…

“Dr. Harrisa od većine hrvatskih povjesničara razlikuje ne samo njegova oxfordska diploma i doktorat te propitkivački način prema svakoj datosti, nego samosvojno i slobodno razmišljanje o stvarima koje vam pokušavaju nametnuti kao obvezujuće mišljenje i optužnicama koje nemaju uporište u činjenicama.

Zanimljivo je i to da je rekao da Velika Britanija ne bi prihvatila presude po ovakvim standardima! Haaški sud u javnom prostoru uspio je nametnuti sebe kao nedodirljivog djelitelja pravde koja je iznimno karikaturalna,” kazala je Starešina.

BLOKADE NA FACEBOOKU – DIO SPECIJALNOG RATA

Hrvatska je pod neviđenim udarom na slobodu misli, što su pokazale i blokade istaknutih pojedinaca i mnogih medijskih stranica od strane Facebooka. Je li naša nacionalna sigurnost zakazala, zanimalo je voditelja.

“Blokade na Facebooku uistinu su akt specijalnog, hibridnog i virtualnog rata. Hrvatska ne bi trebala samo objavljivati da se protiv nje vodi takav rat, nego sigurnosni sustav mora osigurati zaštitu od takvih napada i poduzeti protuakcije! Ne vidim konkretne odgovore prema vjerojatnim pokretačima tih napada, iz čega proizlazi da je sustav nacionalne sigurnosti zakazao,” bila je kategorična gošća Bujice.

U svojoj knjizi Starešina posebno poglavlje posvećuje ratu u srednjoj Bosni.

“Smiješno je govoriti o agresiji u srednjoj Bosni gdje je Armija BiH ojačana mudžahedinskim postrojbama bila dominantna. Govorimo o području koje je bilo izolirano s juga, a humanitarna pomoć dolazila je samo planinskim putevima. Lašvanska dolina bila je izolirana enklava, stoga je groteskno spominjati sudjelovanje hrvatskih snaga, pri čemu je priča o ‘agresiji’ izfabricirana i izvučena iz konteksta,” rekla je gospođa Starešina i dodala da je naša diplomacija zakazala kada je u pitanju objašnjavanje svijetu svega onoga što se događalo u BiH.

‘MALA PTICA’ KOS FORMIRALA JE DUBOKU DRŽAVU!

Dodala je kako bi činjenica da je Armija BiH htjela izaći na more, prvenstveno kroz akciju ‘Neretva 93’, trebala svijetu biti poznata isto kao i to da je Jugoslavija osnovana u Jajcu 29. studenoga. Međutim, svijet to ne zna jer dio naše diplomacije nije radio ništa, a drugi dio je radio – protiv države. Starešina je u tom kontekstu prozvala Vesnu Pusić jer je Hrvatsku nazivala agresorom i u Saboru, ali i u svojoj knjizi ‘Demokracije i diktature’ koja joj je bila referenca u kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a.

“To je samo vrh ledenog brijega! Od ’95 kao da imamo dvije države u Hrvatskoj. Jednu hrvatsku, koja je stvorila našu državu i dobila rat i staru jugoslavensku, koja je ukorijenjena u dubokoj državi, u nizu državnih institucija i struktura, koja pod lijevim vlastima djeluje eksplicitnije, pod HDZ-ovim nešto prikrivenije, ali koja cijelo vrijeme djeluje na taj način da svakome vani morate objašnjavati što su radili mudžahedini u BiH, kakva je bila politika Alije Izetbegovića itd… Jugoslavenska državna struktura apsolutno je dominirajuća u formiranju vanjskih i informacijskih politika.

‘Mala ptica’ KOS formirala je duboku državu, oni djeluju promovirajući teze te mreže. Prije 35 godina uspjeli su se ustrojiti kao nad-državna mreža i to možete vidjeti po rezultatima. Ako danas morate objašnjavati što je to raketiranje Banskih dvora i ako dobivate neki uradak DORH-a u kojem nemate ni vrha ni dna nego se sve spušta na ‘nestašluk’ jednog zapovjednika zrakoplovne baze, onda znači da Hrvatska nije ustrojena tako da bi bila država!”

U emisiji su izneseni podaci iz novog broja Hrvatskog tjednika da je bivši Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić haaškim istražiteljiam dao 1.100 dokumenata iz Šuškovog kabineta, ‘drukao’ sedam brigada HV-a čiji su se pripadnici borili na području BiH, a dali su im i izvode iz PBZ-a o financiranju hrvatskih vojnih operacija u BiH.

ARHIVI PREDSJEDNIKA I HVO-a BILI SU VELIKO SAMOPOSLUŽIVANJE!

“Nakon 2000. godine, svi hrvatski arhivi uključujući i onaj predsjednički te HVO-a postali su veliko samoposluživanje za haaško tužiteljstvo! U svojim memoarima čak i šefovi njihovih istražiteljskih timova podsmjehivali su se takvom nezabilježenom slučaju u povijesti suverenih država! Namjere Haaškog tužiteljstva mogle su se vidjeti već od ranih postupaka ’96/’97, što znači da je kohabitacijska struktura Mesića i Račana morala biti duboko svjesna nečasnih namjera tužiteljstva.

Hrvatska je tada već imala presudu o subpoeni koju je dobila djelomično i kojom su se mogli izuzeti pojedinačni dokumenti, no, Hrvatska se na nju nikad nije pozvala! S druge strane, Srbija je vrlo obilno koristila mogućnosti koje je pružala ta presuda, selektirala je dokumente, navodila je istrage u smjeru u kojem je željela… Tu je riječ o udruženom aktu denunciranja i montiranja odgovornosti.”

Višnja Starešina komentirala je i Antu Nobila koji zajedno sa Bošnjacima sada priprema tužbe protiv RH.

“To nije ništa novo. Nobilova neslavna uloga je konstanta još od trenutka kada je u svojoj završnici, osobito u žalbenom postupku, obrana Tihomira Blaškića koju je vodio, postala suradnik tužiteljstva u montiranju kaznene odgvornosti HDZ-u Herceg-Bosne, Herceg-Bosni kao obliku hrvatske samouprave i hrvatskom državnom vrhu – pa sve do Kordića kojem su napakirali među prvima,” jasna je bila gošća Bujice.

VUKOVAR – NAJVEĆA SRAMOTA HAAŠKOG SUDA; VASILJEVIĆ – PRIVILEGIRANI SVJEDOK CARLE DEL PONTE!

U svojoj knjizi bavila se i Vukovarom: “Vukovar je jedna od najvećih groteski i sramota Haaškog suda! Sve se počelo događati na suđenju Miloševiću… Kada je Carla Del Ponte trebala dokaze protiv njega, ušla je u suradnju s bivšom KOS-ovom mrežom i oni su joj pribavili i dokaze i svjedoke. Šef KOS-a Aleksandar Vasiljević u optužnici Miloševiću imenovani je sudionik UZP-a s konkretnim optužbama poput kontrole nad paravojnim jedinicama i lokalnim vlastima.

Dio tužiteljstva htio je sve staviti na optuženičku klupu i to bi bio uspjeh Haaškog suda, ali sklona političkim komprosima, balansirajući između političkih interesa velikih sila, Del Ponte je Vasiljevića prihvatila kao jednog od glavnih priviligiranih svjedoka tužiteljstva! Tu stvari počinju ići u drugom smjeru, nakon toga je odgovornost za zločine u Vukovaru uništena, a slučaj vukovarske bolnice preimenovan je u Ovčaru i odbačena je odgovornost od KOS-ove strukture na paravojnike. Nekoliko transkripata i osobnih svjedočenja potvrđuju da je Vasiljević noć prije evakuacije ranjenika bio u Vukovaru, odnosno u terenskom stožeru KOS-a u Negoslavcima…”

Dodala je i kako su ljudi koji su izravno bili uključeni u organizaciju zločina na Ovčari kasnije premješteni u Banju Luku, a sada neki od njih izravno rade na optužnicama protiv pripadnika HVO-a i HV-a. Bujanec je dodao kako su neki oficiri KOS-a koji su sudjelovali u napadu na Vukovar i bili u stožeru u Negoslavcima, kasnije otišli u Bosnu i priključili se samom vrhu Armije BiH.

Na pitanje voditelja zašto i Hrvatska ne proglasi univerzalnu jurisdikciju i tako uvede pravnu ravnotežu u progonu srpskih i bošnjačkih ratnih zločinaca, Starešina je zaključila:

“Hrvatska je uvijek imala mogućnost pokrenuti istrage, procesuirati zločince i tako uvesti ravnotežu! Srbija je proglasila univerzalnu jurisdikciju 2003. u sklopu operacije koju su vodili Vasiljević i njegova struktura u otklanjanju odgovornosti od JNA, KOS-a i srpskog vrha, a to je u Hrvatskoj otkriveno tek kada su uhitili Tihomira Purdu, sedam godina kasnije!”

 

Višnja Starešina: Mnogi su sudjelovali u pravosudnom udruženom zločinačkom pothvatu

 

Predstavljena knjiga Višnje Starešine: “Hrvatska pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškoga suda”

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

POLIGRAF – Žestoka rasprava o blokadama na Facebooku

Objavljeno

na

Objavio

Zašto su neki portali i facebook stranice bili blokirani tijekom izvještavanja o Slobodanu Praljku? Kako zaustaviti govor mržnje na društvenim mrežama?

O tome u “Poligrafu” govore Željka Markić iz Inicijative “U ime obitelji”, predsjednik HND-a Saša Leković i stručnjak za računalnu sigurnost Lucijan Carić.

Emisiju koju uređuje i vodi Mislav Togonal možete poslušati ovdje

HRT

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari