Pratite nas

Komentar

Još jedan uobičajen dan u državi Hrvatskoj ili “Tko nas bre (e)to, zavadi”!

Objavljeno

na

Danas je bio još jedan uobičajen dan u Hrvatskoj.

Dan obilježen osjećajem bespomoćnosti, osjećajem neuspjeha i neodgovornosti za događaje, dan koji će ostaviti dubok trag na već izranjavanom i napaćenom narodu. Danas je bio dan sramote kako svjetske tako i domaće politike i političara. Danas, na dan, kada smo razočarani odlukom Međunarodnog suda u kojem rat nije rat, gdje razoreni gradovi i sela nisu uništeni, gdje žrtve nisu bile dovoljne žrtve, svaki od nas treba osjećati izdano, obeščašćeno i posramljeno.

Kada je u presudi za objavu cijelom svijetu, jedan sud odlučio da nije bilo dovoljno ljudskih žrtvi da se dokaže genocid, da gradovi i sela nisu poravnati s genocidnom namjerom, kada ljudi iz Vukovara, Škabrnje i drugih sela nisu probirani po pripadnosti jednoj skupini (vjerskoj i narodnosti), kada crkve i kulturna blaga nisu pljačkana, paljena i rušena, kada groblja i spomenici nisu sravnjeni da bi se uklonili dokazi postojanja i povijesti tog naroda na tim prostorima, kada sinovi i očevi nisu izdvajani iz kolona, ubijani u masovnim grobnicama i zakapani bez oznaka, ako to nisu dokazi jednog genocida onda se svijet treba barem okrenuti i pognuti glavu ako ne od srama, barem od malo savjesti i puno gluposti.

U danu u kojem nije dovoljno za hrvatski narod patnje i muka, nego premijer, tog istog naroda, Milanović u svojem obraćanju čestita Srbiji. Na čemu se to može i treba baš na današnji dan čestitati državi koja je evidentno kriva za rat i sve patnje koje su proizašle iz tog rata i genocid, koji prema presudi naš pravni tim nije uspio dokazati. Kao da nije ni to dosta, u današnjem danu, nego u izjavi i bivši predsjednik tog istog naroda izjavljuje da je sve očekivano „i eto“ (valjda sa svog pravnog iskustva pravnika, ali i predavača na Pravnom fakultetu), izjavljuje da se sud i presuda nisu mogla zasnivati samo na dokazima i izjavama u postupku s hrvatske strane.

Samo se nadam da isti profesor ne uči buduće hrvatske pravnike ovog naroda tome da se suđenje ne zasniva na izjavama žrtva i svjedoka. Istina, zasniva se i na sposobnosti pravnog tima da dokaže dokazima sve one patnje, žrtve i razorene gradove u Republici Hrvatskoj i Domovinskom ratu. Tko zna možda sutra budemo govorili o jednom građanskom ratu, u kojem su se posvađala dva susjeda oko plota, malo je i krvi palo, ali genocida nije bilo ni pod razno. Pa da se prekosutra zagrlimo i kažemo u jedan glas: „Tko nas bre (e)to, zavadi!“

Kao što rekoh, još jedan uobičajen dan u Hrvatskoj…

[ad id=”40551″]

Ivan Pehar

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović u Koprivnici je, gdje je otvorila privremeni ured, komentirala podizanje kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora.

Upitana je za komentar o kaznenoj prijavi raketiranja Banskih dvora, koja je podignuta nakon 26 godina. Novinari su predsjednicu pitali je li činjenica da je od raketiranja do kaznene prijave prošlo 26 godina posljedica nesposobnosti institucija.

“Mislim da to jest moglo doći ranije, međutim nisu bili dostupni ključni svjedoci i podaci. Kad podignete optužnice, morate biti svjesni da moraju biti čvrste i utemeljene kako ne bi bile odbačene. Pravda treba stići, nekada kasno, ali dobro je da stigne”, kazala je predsjednica.

Mladen Pavković: Na ovu i ovakvu kaznenu prijavu zločinci se mogu samo smijati!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari