Connect with us

Još jedna izgubljena godina

Objavljeno

-

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić je danas na novogodišnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao da iza sebe imamo jednu izgubljenu godinu u smislu ekonomskog razvoja, zapošljavanja, borbe protiv siromaštva i borbe protiv sistemske korupcije.

Navodeći neke od aktivnosti SBB-a BiH, kazao je da je zahvaljujući zastupniku SBB-a BiH u federalnom parlamentu javnost saznala za najveće porezne dužnike u BiH, odnosno Federaciji BiH.

Ovih dana smo, zahvaljujući našem federalnom zastupniku Hazimu Kapiću otkrili popis  najvećih plaća u javnim kompanijama. To je užas. Ne može čovjek u javnim kompanijama imati plaću 40 tisuća KM – istaknuo je Radončić.

Također, dodao je on, zahvaljujući pritisku SBB-a mislim da ćemo uskoro saznati i najveće dužnike PDV-a na državnom nivou.

Naveo je da je zahvaljujući zastupnici SBB-a BiH Aidi Čikić federalni parlament praktično donio zakon o zaštiti žiranata.

Danas je prilika da kažemo, da razjasnimo tu dilemu, nismo zainteresirani za ulazak u federalnu vladu. Previše je kasno, previše je izgubljeno vremena. Upoznali smo koalicijskog partnera i mislimo da sa njim ne bi mogli da uradimo ništa što je u interesu za građane BiH – kazao je Radončić. fahrudin

Druga odluka je, dodao je on, da izlazimo iz parlamentarne većine na federalnom nivou.

Iz ugla opozicije konstruktivno ćemo podržavati sve ono što je u interesu građana, ali ćemo opoziciono kritizirati svu nesposobnost ili korumpiranost tog nivoa vlasti – kazao je predsjednik SBB-a BiH.

Tražimo, naveo je on, od federalne vlade da uvede limit na plaće u javnim kompanijama. To imaju mnoge zemlje.

Najavio je da će SBB BiH, po talijanskom modelu, ponuditi zakon o agenciji za upravljanje sudskim putem oduzetom imovinom. Naveo je da u ovoj zemlji ne treba agencija za oduzimanje imovine, to je isključiva nadležnost sudova.

Očekujemo da ćemo se u idućoj godini naročito nakon listopada, okrenuti ka ekonomskom razvoju i dovođenju pravih, a ne predizbornih investitora. Sve stranke dovode neke predizborne investitore koji nakon izbora nestanu – kazao je Radončić.

Govoreći o Ministarstvu sigurnosti BiH na čijem je čelu, Radončić je kazao da je napravljen jedan novi duh i „rezultati tog duha se vide i osjećaju”.

Već je počela borba protiv sistemske korupcije, i to građani vide. Uspjeli smo da donesemo, uz pomoć parlamenta, Zakon o programu zaštiti svjedoka. Time smo postali prva institucija u BiH koja je ispunila svoje obaveze iz struktuiranog dijaloga o pravosuđu sa EU – naveo je Radončić.

Predložili smo, dodao je on, zakon o borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, stavili smo u proceduru i već su prošle prvi krug čitanja, izmjene i dopune Kaznenog  zakona gdje će se sankcionirati ljudi koji idu da ratuju u paramilitarnim i parapolicijskim formacijama.

Zakon o policijskim službenicima je nakon pet godina ponovo pušten u proceduru. Usvojene su restriktivne mjere protiv Irana – kazao je Radončić.

Po njegovim riječima, usvojena je i odluka o centralnoj kontakt-točki za suradnju sa Europolom nakon čega slijede pregovaranja o sklapanju operativnog sporazuma sa Europolom, što je posljednja moguća faza suradnje sa Europolom do punopravnog članstva.

Da to nismo uspjeli prije desetak dana, čekali bi naredne tri godine da to uradimo zajedno s Kosovom – kazao je Radončić.

Podsjetio je da je pušten u rad server za razmjenu policijskih baza podataka između agencija.

To godinama nije radilo. Za samo šest mjeseci razmijenjeno je 28 milijuna podataka između naših agencija – kazao je Radončić.

Zapriječena su 22 ilegalna prijelaza prema Crnoj Gori, „a sad to radimo sa Srbijom”.

Prvi smo u regiji formirali operativnu grupu protiv ilegalne trgovine oružjem. Prvi smo također usvojili strategiju za borbu protiv trgovine ljudima. Prošlog tjedna je potpisan ugovor o zajedničkom centru za policijsku suradnju u Trebinju između Crne Gore, Srbije i BiH. To će značajno pomoći smanjenju prekograničnog kriminala. Što je najvažnije, smanjili smo broj lažnih azilanata za sedam posto i time izbjegli sankcije koje bi pogodile svakog građanina – kazao je Radončić.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas