Connect with us

Pregled

Josić o presudi Sabadošu: Pravosuđe je rak-rana, a politike to ne žele promijeniti

Objavljeno

-

Foto: Arhiva

Predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara Tomislav Josić u subotu je, povodom presude hrvatskom policajcu Saši Sabadošu, rekao da politike nemaju volju promijeniti loše stanje u pravosuđu, “jer im sadašnje stanje odgovara”.

Upozorio je to nakon što je Sabadoš koji je, kako je rekao, “prekoračio ovlaštenje i uporabio silu”, dobio kaznu od šest mjeseci zatvora, što je, dodao je, manje nego svi osuđeni za razbijanje dvojezičnih ploča u Vukovaru.

“Godinama upozoravamo na to da je hrvatsko pravosuđe rak rana hrvatskog društva, da su potrebne promjene, no politike nemaju volje za tim jer im takvo stanje odgovara”, upozorio je Josić u subotu na konferenciji za novinare.

“Nakon sedam godina konačno smo dobili pravomoćnu presudu kojom je na Općinskom sudu u Vukovaru, za događaj iz 2013., policajac Saša Sabadoš proglašen krivim za nanošenje teške tjelesne ozljede iz nehaja maloljetnom dragovoljcu Domovinskog rata i zatočeniku srpskih koncentracijskih logora, sada pokojom Darku Pajčiću”, izvijestio je Josić i dodao kako je policajac osuđen na šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu dana.

Podsjetio je na zbivanja od 12. studenog 2013. kada su Pajčić i njegov kolega došli pred Policijsku postaju Vukovar, u Ulici Stjepana Radića 64, s nakanom da razbiju postavljenu dvojezičnu ploču pri čemu je policajac Sabadoš stajao 10-tek metara udaljen s duge strane ceste, sa zadatkom čuvanja ploče. Policajac je uočio Pajčića tek kada je ovaj razbio ploču kamenom te se s druge strane ceste zaletio u Pajčića i nabio ga u zid pri čem je ovaj zadobio višestruke ozljede, okarakterizirane kao teške tjelesne ozljede, od posljedica kojih je, „…u kombinaciji sa stilom života“ kako s navodi u presudi, 2015. preminuo, naveo je.

„Bilo je tada nekih pametnih ministara koji su govorili da je rakija svemu kriva, a sada vidimo da to nije tako“, istaknuo je Josić navodeći desetak lakših i težih ozljeda uključujući i ozljede glave koje je zadobio Pajčić. Naveo je i citat iz presude iz kojega je razvidno da policajac „…nije očekivao da bi Pajčića mogao teško tjelesno povrijediti, iako je takvu mogućnost trebao i mogao predvidjeti“.

Naveo je i zapisnik od 22. studenog 2015. citiran u presudi, kojim je „…utvrđeno da je smrt Darka Pajčića akutno zatajenje srca koje je posljedica prijašnjih ozljeda glave u kombinaciji sa životnim stilom“.

„Saša Sabadoš je prekoračio ovlaštenje, uporabio silu koju nije smio i dobio šest mjeseci, dakle, manje nego svi osuđeni za razbijanje dvojezičnih ploča u Vukovaru“, rekao je Josić i naveo je da je bilo 35 presuda za razbijanje ploča s najmanjem kaznom od osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine.

„To je napravio sin agresorskog vojnika“, ustvrdio je Josić govoreći o Sabadošu te dodao kako vjeruje da “suđenje ne bi trajalo sedam godina da je bio sin branitelja” već da bi, kako je dodao, “bio kažnjen u krakom roku i puno oštrije“.

Naveo je i da je Sabadoš umirovljen te da živi “negdje vani” ne snoseći nikakve posljedice.

“Ispada da život maloljetnog dragovoljca i logoraša vrijedi manje od dvopismene ploče koja košta oko 800 kuna”, ustvrdio je Josić te ocijenio da je presuda upozorenje jer, kako je rekao, postoji velika mogućnost da se u dogledno vrijeme ponove slični događaji nakon popisa stanovništva kada će “vrlo vjerojatno” opet doći do postavljanja ploča, moguće i do nemilih scena. (Hina)

Karolina Vidović Krišto: Hrvatsko pravosuđe je brutalno i krvoločno prema običnom hrvatskom čovjeku

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari