Pratite nas

Razgovor

Josip Buljević: U neobjavljenom smo ratu

Objavljeno

na

Sedma je obljetnica hrvatskog članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Svijet se u tih sedam godina znatno promijenio. Koliko se Hrvatska vojska modernizirala i što je Hrvatska dobila članstvom u NATO-u?
[ad id=”93788″]
Od samih početaka sudjelujemo u mirovnim operacijama od Afganistana, Sirije, Kosova… U Afganistanu je trenutačno 106 pripadnika Oružanih snaga, na Kosovu njih 22-oje.

Situacija prije sedam godina je bila nešto drugačija nego što je danas. Tada su prijetnje izgledale da su daleko od granica NATO saveza i daleko od granica RH. Danas je situacija ponešto drugačija – izrazito radikalne prijetnje došle su do granica NATO-a, na istoku Europe se suočavamo sa situacijom da nepovredivost granica više nije aksiom. Na jugoistočnom krilu Saveza suočavamo se sa stvaranjem terorističke zločudne tvorevine koja krši sve civilizacijske norme. Duboko unutar Europe suočavamo se sa svim oblicima specijalnog, hibridnog,  psihološkog ratovanja. Članice NATO-a trebaju biti svjesne da se nalazimo u neobjavljenom ratu. rekao je za Dnevnik HRT-a ministar obrane Josip Buljević.

Govorio je i o članstvu Hrvatske, svemu što prijeti njezinoj sigurnosti, odluci o ratnom zrakoplovstvu i povratku vojnog roka.

Svijet je promijenio, postoje nove prijetnje pa je kontinuirano ulaganje u sustav obrane i nacionalnu sigurnost trajni imperativ. No imperativ koji to ne zadovoljava je državna blagajna. Ipak, unatoč smanjivanju obrambenog proračuna ulagalo se u opremanje i modernizaciju Oružanih snaga – utrošeno je više od 3,8 milijardi kuna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Nino Raspudić vrlo argumentirano o izborima u BiH i mogućim posljedicama

Objavljeno

na

Objavio

Objektivna analiza Nine Raspudića izbora 2018. u BiH, kao i mogućih posljedica daljnje majorizacije Hrvata u BiH

„Dakle, ničim nije zajamčena budućnost ovakve BiH iz perspektive hrvatskog naroda. Zemlja koja ti, na ovaj način, krši brutalno politička prava, mi nemamo nikakvu moralnu obavezu da joj želimo dugi život i opstanak“. (Zaključne riječi Prof. dr. sc. Nine Raspudića, koje treba sagledati i protumačiti jedino u kontekstu cjelovitog gore prikazanog intervjua)

 

Mario Karamatić: Nadam se da će uskoro Dan Herceg-Bosne biti Dan državnosti

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Akademik Josip Pečarić: Zašto sam za Ivu Goldsteina smislio nadimak ‘Ivo drobilica’

Objavljeno

na

Objavio

S akademikom Josipom Pečarićem u Podcastu Velebit razgovarali su o njegovom životnom putu, kako je siromašni dječak iz hrvatske Boke postao svjetski matematičar, kad su ga učitelji i nastavnici uočili, kako su se njegovi profesori nosili s njegovim genijalnim matematičkim umom i o čitavome nizu zgoda iz toga razdoblja.

♦ Je li Boka iz njegovoga djetinjstva još uvijek bila hrvatska Boka, kada je postao “ustaša”, kad je prvi put čuo taj izraz i kako se tada osjećao?

♦ Zašto se opredijelio za studij u Beogradu a ne kao brat u Zagrebu?

♦ Što čini, osjeća li se kraljem i kakvo je kraljevstvo nejednakosti koje je proglasio najveći švedski matematičar njegovim, na nedavnoj konferenciji u Zagrebu?

♦ Zašto se neslužbenom kralju matematičkih nejednakosti nije došao pokloniti državni vrh i zašto mu se cijeli svijet klanja, a službena Hrvatska ga se odriče ili ga ignorira, pa i progoni?

♦ Što je potaknulo jednoga od pet najproduktivnijih svjetskih matematičara u povijesti matematike da se toliko snažno angažira na području političke publicistike i u borbi za hrvatski nacionalni identitet?

♦ Kako je, zašto i je li spriječavanjem izbora Ive Goldsteina u HAZU oslabio hrvatsku akademiju i znanost ili je doprinijeo njenoj časti?

♦ Zašto je za Ivu Goldsteina smislio naziv “Ivo drobilica”?

♦ Mogu li se i kako riješiti hrvatske državne, političke i društvene nejednakosti i imamo li mi dovoljno pameti za to?

♦ Što je zajedničko akademiku Pečariću, biskupu Vladi Košiću, Marku Perkoviću Thompsonu i Luki Modriću?

♦ Koliko su matematičkim nejednakostima sukladne onim hrvatskim?

Odogovore na ova i druga pitanja poslušajte u PODCASTU VELEBIT.

 

Odgovor Ivi Goldsteinu – Tko se uistinu borio za ‘etničku homogenizaciju BiH’

 

 

Razgovor s akademikom J. Pečarićem: Lijepo biti u društvu ‘nepoćudnih’ akademika

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari