Connect with us

Razgovor

Josip Buljević: U neobjavljenom smo ratu

Objavljeno

on

Sedma je obljetnica hrvatskog članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Svijet se u tih sedam godina znatno promijenio. Koliko se Hrvatska vojska modernizirala i što je Hrvatska dobila članstvom u NATO-u?
[ad id=”93788″]
Od samih početaka sudjelujemo u mirovnim operacijama od Afganistana, Sirije, Kosova… U Afganistanu je trenutačno 106 pripadnika Oružanih snaga, na Kosovu njih 22-oje.

Situacija prije sedam godina je bila nešto drugačija nego što je danas. Tada su prijetnje izgledale da su daleko od granica NATO saveza i daleko od granica RH. Danas je situacija ponešto drugačija – izrazito radikalne prijetnje došle su do granica NATO-a, na istoku Europe se suočavamo sa situacijom da nepovredivost granica više nije aksiom. Na jugoistočnom krilu Saveza suočavamo se sa stvaranjem terorističke zločudne tvorevine koja krši sve civilizacijske norme. Duboko unutar Europe suočavamo se sa svim oblicima specijalnog, hibridnog,  psihološkog ratovanja. Članice NATO-a trebaju biti svjesne da se nalazimo u neobjavljenom ratu. rekao je za Dnevnik HRT-a ministar obrane Josip Buljević.

Govorio je i o članstvu Hrvatske, svemu što prijeti njezinoj sigurnosti, odluci o ratnom zrakoplovstvu i povratku vojnog roka.

Svijet je promijenio, postoje nove prijetnje pa je kontinuirano ulaganje u sustav obrane i nacionalnu sigurnost trajni imperativ. No imperativ koji to ne zadovoljava je državna blagajna. Ipak, unatoč smanjivanju obrambenog proračuna ulagalo se u opremanje i modernizaciju Oružanih snaga – utrošeno je više od 3,8 milijardi kuna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari