Pratite nas

Komentar

Josip Čuletić: Hrvatska se mora pripremiti za zrakoplove novije generacije

Objavljeno

na

Ministar obrane Josip Buljević u petak je osnovao savjetodavno tijelo koje treba do kraja godine izraditi studiju o Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu: treba li opstati i, u tom slučaju, koje će zrakoplove odabrati.

[ad id=”93788″]

U povjerenstvu su tri bivša zapovjednika HRZ-a, Josip Štimac, Vlado Bagarić i  voditelj Josip Čuletić.

Gostujući u Dnevniku HRT-a, Čuletić je rekao da je vrijeme MIG-ova 21 prošlo i da se Hrvatska mora pripremiti za zrakoplove novije generacije.

Izraelski F-16, švedski GRIPEN i južnokorejski FA-50 avioni su za koje Ministarstvo već ima neobvezujuće ponude, potvrdio je Čuletić.

Treba ozbiljno prići problemu i odluka o tome jedna je od najtežih koje će ministar Buljević morati donijeti u svome mandatu. Povjerenstvo osnovano kako bi pripremilo relevantne podatke za donošenje odluke.

Nije propustio naglasiti kako je izbor zrakoplova i politička odluka pri čijem ćemo se donošenju osloniti na naše partnere u NATO-u.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka Markić: Interpretativna izjava Vlade RH nema nikakvu pravnu težinu

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica udruge “U ime obitelji” Željka Markić ocijenila je u srijedu da izjava kojom premijer Andrej Plenković u ime Republike Hrvatske tumači što njegova Vlada smatra da odredbe Istanbulske konvencije “znače ili ne znače” nema nikakvu pravu težinu, ističući da sve ključne obveze koje Hrvatska preuzima ratifikacijom ostaju nepromijenjene.

“Premijerovo tumačenje da u konvenciji nema rodne ideologije ima istu težinu kao da je u interpretativnu izjavu napisao da smatra da će Istanbulska konvencija povećati mirovine, osigurati neradnu nedjelju, zaustaviti odlazak ljudi iz Republike Hrvatske i pomoći mu da bude vjerodostojan”, smatra Željka Markić.

U priopćenju ističe i kako država koja ratificira Istanbulsku konvenciju ne može mijenjati ili ograničavati obveze koje su u njoj, a smatraju se “rezervama općeg karaktera”.

“Dakle, interpretativna izjava ne mijenja pravni učinak ratifikacije. U članku 78. konvencije jasno piše da su rezerve moguće samo za točno određene članke, pa tako nisu dopuštene za ideološke odredbe o ‘rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola’, obvezu financiranja organizacija civilnog društva ili proizvoljni nadzor odbora GREVIO nad Vladom i državom koja konvenciju ratificira”, ističe Markić.

Ocjenjuje kako je interpretativna izjava još jedanput potvrdila podcjenjivački odnos HDZ-ova premijera prema hrvatskim građanima – da niti znaju čitati, niti razumiju što su pročitali. Jedino sada, dodaje, tu poruku Plenković ne upućuje samo u svoje osobno ime, nego i u ime ‘Republike Hrvatske’.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Bujanec: ZA HRVATSKU I NAŠE VRIJEDNOSTI – PROTIV ISTANBULSKE KONVENCIJE!

Objavljeno

na

Objavio

ZA HRVATSKU I NAŠE VRIJEDNOSTI – PROTIV ISTANBULSKE KONVENCIJE!
Velika prosvjedna povorka: Zagreb, subota, 24.03.2018.

START: ‘Trg žrtava fašizma’ 11:00
CILJ: Trg sv. Marka…

NEKA VIDE DA NAS IMA!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati