Pratite nas

Politika

Josip Đakić: I dalje ćemo čekati odgovor DORH-a

Objavljeno

na

HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Hvidre Josip Đakić u ponedjeljak je nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem poručio kako će i dalje čekati odgovor DORH-a o sporosti procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj.

“Mi ćemo u pogledu našeg nezadovoljstva spram dugog čekanja odgovora DORH-a čekati i dalje. U međuvremenu ćemo vidjeti kada ćemo krenuti s aktivnostima u Saboru i napraviti tematsku sjednicu, gdje ćemo čuti sva relevantna izvješća koja nas zanimaju”, rekao je Đakić novinarima pred Banskim dvorima.

Dodao je kako su dobili određene informacije o tome koliko je vukovarskih zločinaca procesuirano i koliko ih je u postupku.

“Smatramo da izviješće, koje je uputio DORH Saboru za 2018. godinu, ima određenih nedostataka o kojima ćemo razgovarati u budućnosti”, dodao je Đakić.

Naglasio je kako dijalog nema alternative i da Hvidra ima dovoljno strpljenja, a on, kao predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, ima zahtjev o sazivanju tematske sjednice koji se tiče Milorada Pupovca i neprocesuiranih ratnih zločina.

Novinari su Đakića pitali i ima li pomaka u suradnji sa Srbijom o nestalima tijekom rata.

“Tajna svih nestalih leži preko granice kod naših susjeda, koji se do sada još nisu upristojili dostaviti podatke gdje su završili svi koji su nestali”, kazao je Đakić.

Bez rasprave o raskidu koalicije HDZ-a sa SDSS-om

Dodao je kako ne rade pritisak na DORH te da danas nisu raspravljali o prethodnom zahtjevu o raskidu koalicije HDZ-a sa SDSS-om.

“Nismo o raskidu koalicije raspravljali danas. Mi smo stajališta da su nacionalne manjine dobrodošle u Saboru, a pojedinci koji čine štetu državi se moraju ispričati”, kazao je Đakić.

Ustvrdio je da se na sjednicama Hvidre ne govori o HDZ-u i politici te stranke, a o pokušajima destabilizacije Vlade poručuje kako se tu radi o zlonamjernicima.

“To su zlonamjernici koji to žele učiniti kako bi načinili štetu premijeru i stranci i Hvidri. Ovo o čemu smo se sporili s Pupovcem kao koalicijskim partnerom, to je činjenica koju su svi osudili u Hrvatskoj, pa tako i mi”, rekao je Đakić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je da će u srijedu u Ministarstvu na okruglom stolu sa svim relevantnim čimbenicima raspravljati i analizirati sva pitanja u vezi mirovina po posebnim propisima.

Dodao je kako neće biti zadovoljan sve dok posljednji počinitelj ratnih zločina ne bude procesuiran. Upitan je li to u nadležnosti DORH-a, Medved je naglasio da će se u tim procesima prepoznati svi oni koji tu imaju ulogu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

HDZ-om se širi bauk Strašnog labuda: Stoji li Brkić iza Penave, jer ako stoji…..

Objavljeno

na

Objavio

Najava vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da razmišlja o kandidaturi za predsjednika HDZ-a prilično je odjeknula u stranačkim redovima.

Šef HDZ-a Andrej Plenković na novinarsko pitanje o tome jučer je kratko poručio: “Dobro je imati ambicije”. Dodao je da se osjeća sigurno s obzirom na to da je stranku preuzeo s minusom od 19 milijuna kuna, a da je ona sada u plusu, konsolidirana i jaka. No, izvori iz stranke kažu da su Penavin intervju i najava kandidature poprilično uznemirili aktualno vodstvo.

Turbulencije

– Ne čudi me što je vrh jako nervozan zbog toga. Penavine poruke su snažne, a pritisaka na Plenkovića iz dana u dan sve je više. Vukovar je posebna priča, a očito je da Plenković nije uspio puno postići izmjenama datuma blagdana – rekao je jučer Jutarnjem listu jedan HDZ-ovac. Penavinu najavu kandidature komentirao je i Davor Ivo Stier, koji je također najavio utrku za čelno mjesto stranke.

– Mislim da je Ivan Penava poslao dobre poruke u intervjuu. Mi smo u kontaktu, čuli smo se prije nekoliko dana, a i jučer smo razmijenili poruke – rekao je Jutarnjem Stier.

Iako je Penava najavio da razmišlja o kandidaturi za prvog čovjeka stranke, HDZ-ovci s kojima su iz Jutarnjeg jučer razgovarali kažu kako misle da on ima malo drugačiji plan.

– Mislim da će se on na kraju kandidirati za potpredsjedničko mjesto, ali još je prerano govoriti o tome. U svakom slučaju, Penava treba biti u nacionalnom predsjedništvu – kaže sugovornik Jutarnjeg , koji dobro poznaje vukovarskog gradonačelnika. Jedan dugogodišnji član HDZ-a, koji je prošao brojne turbulencije u stranci, ističe da Penavinu najavu treba sagledati u širem kontekstu.

– To je, prije svega, jedan snažan potez u detronizaciji šefa stranke Andreja Plenkovića. Ovakve poruke, kakve je poslao Penava, dodatno slabe i urušavaju Plenkovićevu poziciju u stranci – kaže sugovornik Jutarnjeg te ističe da Penava od samih početaka nastupa vrlo promišljeno te da polako gradi svoju poziciju za visoko mjesto u stranci.

Šira grupacija

– Znam da Penava spominje kandidaturu za predsjednika, no i ja smatram, kao još neki kolege, da će se on kandidirati za potpredsjedničko mjesto. Mislim da je to sve dio njegove taktike, i to dobre. Nema sumnje da će on imati jako dobru potporu, a politički kapital koji stekne vjerojatno će preusmjeriti prema jednom od kandidata za šefa HDZ-a. U ovom trenutku ne znamo tko će to biti, ali znamo sigurno da neće biti Plenković – kaže ovaj HDZ-ovac. Na upit što bi za ostale protukandidate, prije svega Stiera i Kovača, značilo da Penava ipak istakne kandidaturu za prvog čovjeka, kaže da to ne bi bilo dobro za njih te da bi u konačnici išlo naruku Plenkoviću.

– Situacija u stranci je kaotična. Kad članovi stranke ovako istupaju i najavljuju kandidature, čak unatoč zabranama koje su uveli, onda je jasno da se nešto ozbiljno priprema – kaže i dodaje da će zasigurno biti još kandidatura.

– Sve one koji istupaju povezuje jedno – nezadovoljstvo Plenkovićem. A s obzirom na okolnost, mislim da bi moglo doći do stvaranja šire grupacije protiv aktualnog šefa bez obzira na razlike i neslaganja koja sada postoje među njima – smatra sugovornik Jutarnjeg.

Nitko od članova HDZ-a s kojima su iz Jutarnjeg razgovarali ne misli da bi Penavu mogle snaći bilo kakve sankcije zbog najave kandidature s obzirom na nova pravila koja su uvedena.

– Ne vjerujem da bi se usudili na bilo koji ga način sankcionirati. To ne bi bilo dobro i nanijelo bi štetu – rekao je jedan sugovornik.

Zanimljivo je da su se nakon Penavina intervjua među HDZ-ovcima proširile informacije da iza vukovarskog gradonačelnika “zasigurno stoji Plenkovićev zamjenik Milijan Brkić”. Tome su pridonijele i višemjesečne priče da će Brkić za predstojeće unutarstranačke izbore “pronaći” svojeg kandidata.

Utjecajne skupine

– O tome se u stranci spekulira već neko vrijeme, pogotovo zato što je poznato da Brkić nije u dobrim odnosima ni s Davorom Stierom, ni s Mirom Kovačem, koji su još prije najavili kandidature. Tako da me ne bi iznenadila Brkićeva umiješanost – govori jedan HDZ-ovac. I dok su neki u stranci uvjereni da je u slučaju Penava riječ o Brkićevoj akciji, drugi, pak, članovi kažu kako sumnjaju da je Brkićev utjecaj tako velik u stranci nakon svega što se dogodilo.

– Znam da Penava i Brkić komuniciraju, ali teško mi je procijeniti Brkićevu ulogu. Mislim da se, s jedne strane, Brkićev utjecaj precjenjuje, ali s obzirom na okolnosti i situaciju u stranci, ništa ne bih isključio. Kod nas se sve to brzo mijenja. Neki se brzo udružuju, ali još brže i razilaze. Imali smo dosta takvih primjera – kaže sugovornik Jutarnjeg. Jedan član stranke kaže kako ne bi baš rekao da je Brkić taj koji stoji iza Penave, ali ističe da je u ovom trenutku vrlo moguće da je on dio ekipe oko vukovarskog gradonačelnika. Dodaje da Penavu, koliko on zna, podržavaju neke braniteljske udruge i utjecajne skupine te pojedinci iz HDZ-a, dio tamošnjih poduzetnika, ali i dio simpatizera Miroslava Škore, piše Jutarnji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Milorad Pupovac: Ako Vlada treba pasti, neka padne

Objavljeno

na

Objavio

Milorad Pupovac (SDSS) je gostujući u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva” izjavio da stanje u prosvjeti već godinama nije dobro.

Vlada je 2008. godine značajno smanjila plaće prosvjetarima i kada je došlo vrijeme da se nakon krize, realizira ono što je obećano, onda se to nije realiziralo, već se razvlačilo u nekoliko “porcija”.

– To se osjeti na uvjetima rada, entuzijazmu, kvaliteti. Plaće su samo jedan od segmenata. Onda kada nastavnici, profesori i učitelji vide da se nekima drugima povećava plaća, onda je teško njima reći da im se ne može podići plaća, kazao je Pupovac među ostalim.

Odgovarajući na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića misli li da će pasti Vlada zbog pritiska HNS-a Pupovac je kazao da ako tako treba biti, neka bude.

– Ako treba pasti neka padne, ali ja mislim da se treba naći neki kompromis, izjavio je.

Ne bi to nazvao ultimatumom. Jer je HNS srušio ovu koaliciju da bi poboljšao uvjete rada. To je bio jedan od ključnih točaka njegovog programa u ovoj vladi. Ako tu neće biti dogovora između ostatka koalciije i HNS-a, onda ćemo mi njih potpkopavati. HNS se našao u situaciji da ne mogu raditi kako bi htjeli zbog pritisaka izvana i iznutra- komentirao je saborski zastupnik.

Dodaje da je HNS i ušao u ovu koaliciju da u obrazovanju napravi reformu, poboljšava uvjete rada.

– Ako tu neće biti dogovora između HNS-a i ostalih članova koalicije, onda ćemo mi naše kolege iz HNS-a potkopavati, rekao je.

Istaknuo je i da SDSS nema odluku o tome koga će podržati na predsjedničkim izborima.

– Mi smo vrlo aktivni promatrači cijeloga procesa. Iz toga bi moglo proizaći da u jednom trenutku SDSS pozove birače da glasuju za nekoga, dodaje. Želimo da se kampanja koja je počela od izrazito desne pozicije vrati prema centru i tada ćemo vjerojatno imati bolje pretpostavke za donošenje odluke koga podržati, rekao je.

Na pitanje kakav je predsjednik Hrvatskoj potreban, kazao je: Ozbiljan.

– Funkcija predsjednika se estradizirala. Čak i kroz ovu kampanju se uvelike i banalizirala, izjavio je.

Na pitanje voditelja o medijskim natpisima da je Hrvatsku usporedio s NDH, komentira kako mediji imaju moć da nešto dodaju, preobliče ili izostave.

– Moć medija je u tome da kreira događaje kad ga nema i kad ga ima. Ovo nije prvi puta da mi se to dogodilo. Izjava u kojoj sam rekao da kao hrvatski patriot izražavam najdublju zabrinutost da se u Hrvatskoj počinje praksirati ideologija mržnje i nasilja koja je postojala samo u jednom razdoblju i režimu, mediji su prezentirali kako su htjeli- kazao je Pupovac.

Dodaje kako je u svojih 30 godina karijere prošao svašta i da mislim da je Hrvatska ista ili slična NDH, neke bi stvari, kaže, radio drugačije. – Ja sam u svojih 30 godina prošao što šta. Od toga da su me predstavnici različitih srpskih politika proglasili ustašom i podržavateljem ustaškog režima. Da sam ja mislio da je današnja Hrvatska kao NDH, ja bih odabrao drugačiji način političkog rada- odgovara Pupovac.

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari