Pratite nas

Politika

Josip Đakić: I dalje ćemo čekati odgovor DORH-a

Objavljeno

na

HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Hvidre Josip Đakić u ponedjeljak je nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem poručio kako će i dalje čekati odgovor DORH-a o sporosti procesuiranja ratnih zločina u Hrvatskoj.

“Mi ćemo u pogledu našeg nezadovoljstva spram dugog čekanja odgovora DORH-a čekati i dalje. U međuvremenu ćemo vidjeti kada ćemo krenuti s aktivnostima u Saboru i napraviti tematsku sjednicu, gdje ćemo čuti sva relevantna izvješća koja nas zanimaju”, rekao je Đakić novinarima pred Banskim dvorima.

Dodao je kako su dobili određene informacije o tome koliko je vukovarskih zločinaca procesuirano i koliko ih je u postupku.

“Smatramo da izviješće, koje je uputio DORH Saboru za 2018. godinu, ima određenih nedostataka o kojima ćemo razgovarati u budućnosti”, dodao je Đakić.

Naglasio je kako dijalog nema alternative i da Hvidra ima dovoljno strpljenja, a on, kao predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane, ima zahtjev o sazivanju tematske sjednice koji se tiče Milorada Pupovca i neprocesuiranih ratnih zločina.

Novinari su Đakića pitali i ima li pomaka u suradnji sa Srbijom o nestalima tijekom rata.

“Tajna svih nestalih leži preko granice kod naših susjeda, koji se do sada još nisu upristojili dostaviti podatke gdje su završili svi koji su nestali”, kazao je Đakić.

Bez rasprave o raskidu koalicije HDZ-a sa SDSS-om

Dodao je kako ne rade pritisak na DORH te da danas nisu raspravljali o prethodnom zahtjevu o raskidu koalicije HDZ-a sa SDSS-om.

“Nismo o raskidu koalicije raspravljali danas. Mi smo stajališta da su nacionalne manjine dobrodošle u Saboru, a pojedinci koji čine štetu državi se moraju ispričati”, kazao je Đakić.

Ustvrdio je da se na sjednicama Hvidre ne govori o HDZ-u i politici te stranke, a o pokušajima destabilizacije Vlade poručuje kako se tu radi o zlonamjernicima.

“To su zlonamjernici koji to žele učiniti kako bi načinili štetu premijeru i stranci i Hvidri. Ovo o čemu smo se sporili s Pupovcem kao koalicijskim partnerom, to je činjenica koju su svi osudili u Hrvatskoj, pa tako i mi”, rekao je Đakić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je da će u srijedu u Ministarstvu na okruglom stolu sa svim relevantnim čimbenicima raspravljati i analizirati sva pitanja u vezi mirovina po posebnim propisima.

Dodao je kako neće biti zadovoljan sve dok posljednji počinitelj ratnih zločina ne bude procesuiran. Upitan je li to u nadležnosti DORH-a, Medved je naglasio da će se u tim procesima prepoznati svi oni koji tu imaju ulogu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Kolinda Grabar-Kitarović u Loboru: Nudim optimizam umjesto beznađa i razvoj umjesto propadanja

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović u utorak je s predizbornog skupa u Loboru poručila da će i dalje promicati hrvatske nacionalne interese i da nudi zajedništvo umjesto „mi ili oni“, optimizam umjesto beznađa i inicijativu Triju mora srednje Europe, umjesto Balkana „od kojeg smo se odlijepili“.

Na predizbornom skupu Grabar-Kitarović je naglasila da je njezin posjet Krapinsko-zagorskoj županiji, Velikom Trgovišću, Zaboku, Bedekovčini i Loboru, posebno emotivan jer je na 20. obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Podsjetila je da su s dr. Tuđmanom Hrvati ostvarili slobodu i jedinstvo hrvatske domovine.
„Kasnije smo uveli Hrvatsku u članstvo Europske unije i NATO-a, a ja imam ogroman zadatak nastaviti taj posao, ne samo prosperitet svih nas, već i ugled Hrvatske u svijetu koji gradimo posljednjih godina“, rekla je Grabar-Kitarović koja se bori za drugi predsjednički mandat.

Ocijenila je da je Hrvatska danas jedna od najprepoznatljivijih država u svijetu, koja vodi, a ne slijedi.
Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Grabar-Kitarović, rekla je kako je došla predstaviti svoj program koji je u cijelosti pozitivan, ali da mora odgovoriti na negativnosti koje šire drugi kandidati.

Ne navodeći imena, za jednog je kazala da je na Valentinovo krenuo u kampanju rekavši da trebamo ljude koji nose desnicu na srcu, no, kazala je Grabar-Kitarović, “neka nas nitko ne zavarava svojim lažnim probuđenim domoljubljem“.

Za drugog protukandidata rekla je kako je to „čovjek koji je bijesan na stanje u državi“.
„A kada sam došla i preuzela dužnost predsjednice, Hrvatska je bila na koljenima. Kreditni rejting smeće, toliko nezaposlenih, toliko blokiranih, toliko firmi u blokadi. Hrvatska u nekakvom regionu. I onda je on danas bijesan. On je bio neradnik. Kada je bio premijer, radio je iz kafića, a ne iz Vlade“, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predstavljajući svoj program Grabar-Kitarović poručila je da nudi zajedništvo umjesto „mi ili oni“, optimizam umjesto beznađa, razvoj umjesto propadanja, inicijativu Triju mora srednje Europe umjesto regiona, Balkana „od kojeg smo se odlijepili“.

„Ja sam osoba koja će promicati hrvatske nacionalne interese prije svega, koja će promicati naše vrijednosti ovdje i u svijetu, koja Hrvatsku nikada neće zvati malom, koja će sudjelovati u rješavanju ključnih društvenih problema kao što sam pokazala i dosada“, dodala je.

Demografiju je apostrofirala kao ključni problem u Hrvatskoj, ali i u Europi.
Okupljenima na predizbornom skupu u Loboru poručila je da na predsjedničkim izborima 22. prosinca biraju osobu „koja prije svega voli ovu zemlju do bola“.
Uoči skupa u Loboru, Kolinda Grabar-Kitarović zapalila je svijeću kod spomenika pokraj rodne kuće dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću te se družila s građanima u Zaboku i Bedekovičini.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Predsjednica: Škoro narodni čovjek? Ma dajte, molim vas. Malo morgen!

Objavljeno

na

Objavio

Kandidatkinja HDZ-a za novi predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u utorak, nakon što je obišla rodnu kuću prvog predsjednika Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću, da je on jedan od najvećih hrvatskih velikana, vizionara i stratega te ga smatra učiteljem od čijeg puta neće odustati.

Grabar Kitarović položila je večeras vijenac ispred Tuđmanove rodne kuće u Velikom Trgovišću i družila se s građanima.

Novinari su je zamolili da komentira izjavu Miroslava Škore, koji je rekao da je od Tuđmana danas ostalo samo ime.

“Tko to govori – čovjek koji je otišao ih Hrvatske 89. godine i pjevao i zarađivao novce u Americi”, odgovorila je i ponovila kako joj je njezina obitelj u Americi rekla da dođe k njima jer će biti rata, a ona je rekla da ostaje.

“Umjesto da sam sa svojih šet jezika koje znam radila za UNPROFOR za tisuću maraka, zarađivala sam ravno 90 maraka mjesečno u Ministarstvu obrazovanja i tehnologije, prešla u Ministarstvo vanjskih poslova za 200 maraka i skupa smo se borili za priznanje. Pogledajte danas Kosovo i vidjet ćete koliko je to teško. Neka nitko ne minorizira ulogu svih nas koji smo ovdje radili”, istaknula je.

Govoreći o ulozi prvoga hrvatskog predsjednika, Grabar-Kitarović je rekla kako da su se programu koji je zacrtao krajem osamdesetih godina i njegovu proricanju rezultata HDZ-a na prvim demokratskim izborima neki smijali, a ona se pridružila tom pokretu. “Pridružila sam se tom pokretu jer sam znala da je pokret za ujedinjenje Hrvatske i za samostalnost”, rekla je i dodala da se Tuđman zauzimao za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i za hrvatski narod u BiH.

“Na nama je ostalo da ispunimo uvjete za članstvo u Europskoj uniji i NATO-u, a na meni danas ostaje izgrađivati Hrvatsku dalje prosperitetnom državom za svaku hrvatsku obitelj i ono što je silno želio – hrvatski imidž u svijetu, pozitivan, kao snažne države, koja je saveznica svima u europskoj obitelji i NATO-u, i na tome ću nastaviti svesrdno raditi”, rekla je predsjednička kandidatkinja.

U vezi s onima koji ju prozivaju za pjevanje, Grabar-Kitarović je rekla: “Ja pjevam iz gušta, a neki pjevaju za velike novce. Prošle su godine organizirali dobrotvorne koncerte na račun lokalne samouprave. To je zamagljivanje očiju narodu, rekla je. Dodala kako je Škoro iskoristio HDZ, najprije je bio glavni konzul u Pečuhu, poslije saborski zastupnik, a zatim je nakon osam mjeseci otišao.

“Ako želiš mijenjati svijet, mijenjaj stvari oko sebe. Ja sam isto svašta prošla, on je otišao zato što to nije donosilo dovoljno novaca da bi izgradio tih svojih nekoliko kućerina i visoke zidove kojima se ogradio i sada tvrdi da je on nekakav narodni čovjek. Ma dajte, molim vas! Malo morgen, kako je jučer rekao Kalmeta”, rekla je Grabar-Kitarović večeras u Velikom Trgovišću.

Nakon posjeta Zaboku i Bedekovčini Grabar- Kitarović će predizborni skup održati večeras u Loboru. (Hina)

 

Kolinda Grabar Kitarović: Tuđman – najveći kojeg smo imali

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari