Connect with us

Kolumne

JOSIP JOVIĆ: Boris Vujčić kao Luka Modrić

Published

on

Osim što guvernera svakih osam godina formalno potvrđuje Sabor, HNB je izuzet iz ingerencija države, koja nad njim nema niti mogućnost revizije

Luki Modriću, koji je četiri puta u istoj, prošloj godini proglašen najboljim nogometašem na svijetu, ozbiljno prijeti Boris Vujčić, koji nije nogometaš, već guverner HNB-a.

Njega je najprije GlobalMarkets proglasio najboljim guvernerom srednje i jugoistočne Europe, da bi The Banker, publikacija iz grupe Financial Times, otišla korak dalje.

Po njezinu izboru Vujčić je apsolutni prvak Europe i svijeta, najbolji guverner kontinenta i planeta. Presudili su, kaže se u obrazloženjima, stabilnost tečaja, financijska stabilnost banaka u krizi “Agrokora”, težnja prema eurozoni i, gle čuda, dva kvazifinancijalna argumenta: zalaganje za reformu školstva te za „pametnu imigracijsku politiku“ (sic!).

S ovim izborom dva međunarodna časopisa teško bi se složili, primjerice, Drago Jakovčević i Ivan Lovrinović, istaknuti profesori iz područja monetarne politike, koji su u intervjuima za Hrvatski tjednik (Lovrinović i za saborskom govornicom) iznijeli čitav niz primjedbi na rad HNB-a i njegova prvog čovjeka.

Uvođenje eura, koji nemaju Češka, Mađarska, Poljska, Švedska i Danska, smatraju preuranjenim i pogrešnim, jer se time gubi monetarna suverenost i mogućnost korištenja novca kao razvojne poluge.

Nerealni tečaj kune pogoduje uvoznicima i ruši konkurentnost izvoznika. HNB nije ništa učinio na smanjenju kamatnih stopa koje su godinama daleko iznad onih u ostalim zemljama EU-a, kao ni na dokidanju deviznih klauzula.

Prevelike su, misle oni, devizne rezerve od 16 milijarda eura deponiranih u inozemstvu. Lovrinović upozorava na još jedan podatak o kojemu u nas nitko ništa ne govori.

On tvrdi, naime, da je u godinu i pol dana HNB na tečajnim razlikama stvorio gubitak od četiri milijarde kuna, dok je njegov dug prema inozemstvu narastao na dvije milijarde eura.

Otkuda gornje razlike u ocjenama? Razlika je u poziciji ocjenjivača. Međunarodne financijske institucije i njihove agencije i publikacije vode računa o svojim i širim globalnim interesima (vidi ono o „pametnoj imigracijskoj politici“) u koje se očito HNB savršeno uklapa.

Uostalom, osim što guvernera svakih osam godina formalno potvrđuje Sabor, HNB je izuzet iz ingerencija države, koja nad njim nema niti mogućnost revizije.

Borislav Škegro i Božo Prka, bivši ministri financija, nagrađivani su kad su rasprodavane, prethodno s 80 milijardi kuna sanirane banke, koje u svojim trezorima danas drže 160 milijardi kuna samo deviznih depozita. Istu nagradu kao „iznimno počašćeni“ Vujčić svojedobno je primio i njegov prethodnik Željko Rohatinski.

Sve te nagrade imaju svoju cijenu i svoju namjenu. Osobno nemam povjerenja u čovjeka koji se s plaćom od pedeset tisuća kuna ganja po sudu zbog kazne za pogrešno parkiranje.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

 

Hrvatski gospodarski uzlet

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari