Connect with us

Kolumne

Josip Jović: Televizijska bajka o Pepeljugi i Trnoružici

Published

on

Više od sto tisuća ljudi prisustvovalo je vjenčanju princa Harryja i njegove odabranice, tamnopute Amerikanke Meghan u haljini od dvjesto tisuća funti i s prstenom od suhog zlata.

Na njihovu je adresu stiglo šest milijuna čestitki, stotine milijuna pratilo je preko ekrana ovaj događaj, a i HTV je dao svoj obol višesatnim prijenosom.

Komentatorica Elizabeta Gojan uz stručnu pomoć Gorana Štroka i Ivana Grdešića ostala je cijelo vrijeme zadivljena i ozbiljna, ni jednog se trenutka nije narugala ceremoniji, kao što se rugala inauguraciji hrvatske predsjednice.

Novine su pratile zbivanja u Windsoru iz minute u minutu po istom receptu po kojemu se prati neki veliki nogometni derbi.
Među viđenijim gostima primijećeni su George Clooney i njegova Amal, David Beckham i njegova Victoria, a svirao je Elton John.

Popratni su zvuci bili nekako tugaljivi, podsjećajući, Bože oprosti, na Lenjinov posmrtni marš. Biskup iz Chicaga učestalo je spominjao vječnu ljubav i vjernost među supružnicima, sve „dok ih smrt ne rastavi“.

Meghan se već rastavila i bez smrti, kao i njezini roditelji, a neke naročite vjernosti nije bilo ni između Harryjevih roditelja. Ne zna se točno što je i kako se osjećala kraljica Elizabeta, zna se samo da nije bilo premijerke Therese May.

Nije bila pozvana ili se nije odazvala? Meghanina majka nije krila svoju sreću, ni u snu se nije nadala da će joj se tako dobro kći udati. Dva su prelijepa i plemenita konja vukla kočiju sa sretnim parom.

Bilo je svečano i u Vili Dalmacija (Ča je pusta Londra…), gdje je primanje organizirao britanski veleposlanik Andrew Dalgleish, pokazavši čudnu neinformiranost o ne tako dalekoj povijesti kraljevske obitelji. Kazao je da se prvi put netko iz te obitelji oženio Amerikankom, iako je to isto učinio i brat prinčeva pradjeda.

Sve u svemu, parada kiča, slična brojnim Severininim vjenčanjima, samo puno raskošnija i skuplja i na teret poreznih obveznika.

Teško je dokučiti tajnu te fascinacije vjenčanjem na jednom ocvalom dvoru ocvalog imperija između jednog starijeg momka i još starije neuspjele glumice, momka koji će postati kralj tek ako prije njega umru njegova baka, otac, brat i bratova djeca.

Običan puk ima prema bogatima, slavnima i moćnima dvostruk odnos. Voli kad takvi nastradaju, a opet rado se s njima poistovjećuje, makar u fantaziji. Nisu slučajno generacijama održali svoju privlačnost bajke o Pepeljugi i Trnoružici, uvijek s nekim kraljevićem i ubogom, ostavljenom djevojkom u glavnim ulogama.

Politički je značaj američko-britanskog vjenčanja baš nikakav jer su SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo ionako neraskidivo povezani.

Možda tek određenu poruku nosi vjenčanje jednog člana kraljevske obitelji ženom čija je majka Afroamerikanka. A kakva bi tek divna poruka bila da je Harry, poput Eltona, oženio nekog Afroamerikanca?

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari