Connect with us

Kolumne

Josip Jović: Vaši lopovi i naši lopovi

Published

on

Četiri stranke (SDP, HSU, Snaga, HSS) pompozno potpisaše nekakvu deklaraciju o borbi protiv korupcije, izabravši time dobar motiv povezivanja i najavivši stvaranje izborne koalicije za sljedeće parlamentarne izbore, a vjerojatno će im se pridružiti i Glas i IDS.

Krešo Beljak, jedan iz te ekipe i vjerodostojni borac protiv svakog kriminala, detektirao je Franju Tuđmana „ocem korupcije“, čime je odmah u startu obezvrijedio cijelu inicijativu.

Nazivati Tuđmana ocem korupcije izravno je i namjerno omalovažavenje njegove uloge „oca domovine“ i zauzimanje političke pozicije suprotne onome čega je u narodu prvi predsjednik personifikacija. Da stvar bude posve jasna, Beljak je jedan od onih koji tvrde kako je sve zlo, pa i korupcija, krenulo raspadom Jugoslavije!?

Istina, i od Tuđmanova vremena sve do danas ima u samom HDZ-u, koji je najduže na vlasti, izdašnog materijala za ekspoze o korupciji. Ali, evo i ovi što potpisaše tu moralističku deklaraciju nisu čisti, kao što nisu čisti ni Ivica Račan ni Stjepan Mesić koji su odlazeći s funkcija ponijeli sa sobom bogat miraz u obliku skupocjenih stanova. Pa i Ivo Josipović izvlačio je znatne koristi iz jedne muzičke agencije za zaštitu autorskih prava.

O njima se ne govori. Da, postojali su Tuđmanovi „sinovi“ Kutle, Gucić, Rajić i Todorić, ali postoje i Goran Štrok, Branko Roglić, Emil Tedeschi, Anđelko Leko ili Nino Pavić, koji su sinovi nekih drugih očeva.

Kad je korupcija tek sredstvo političkog obračuna, stranačkog nadmetanja i političke kampanje i kad se u ukazivanju na nju poseže isključivo za ideološkim ključem: „naši su dobri, oni drugi su lopovi“, onda nema nikakve stvarne želje za borbu protiv nje, jer to ne bi bilo nikome u interesu.

Za utjehu (ali ne i za opravdanje), korupcije ima svugdje, ima je i istočno i zapadno od nas, samo što se tamo zove lobiranje. Kako bi inače stranci preuzeli sve naše banke i telekomunikacije? Lobby znači prizemlje, može značiti i podzemlje. Neki su naši visoki dužnosnici, kao Granić, Sanader, Mesić ili Milanović, nakon odlaska s dužnosti osnivali svoje lobističke urede.

Ima podmićivanja svugdje i bilo ga je uvijek. „Patriotizam se pretvorio u uzimanje mita od živih i od mrtvih. Oni koji nisu primali mito smatrani su za buntovnike, jer su remetili opći sklad. Cijeli su brezici posječeni da bi se poredak održao.“ Ovu zadnju rečenicu nije smislio autor ovoga komentara, nego jedan puno značajniji pisac, i to u pretprošlom stoljeću, a zvao se Fjodor Mihajlovič.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

 

Željko Olujić: Tuđman nije uveo korupciju u Hrvatsku

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari