Josip Jurčević: Hrvatska javnost ogorčena je promocijom jugoslavenstva na HRT-u

5
 ”Ključan je problem to što na pozicijama moći u Hrvatskoj rade osobe koje djeluju protiv hrvatskog društva, pa se u udarnim terminima na javnoj televiziji i putem masovnih medija neprestalno propagiraju ovakvi projugoslavenski i prokomunistički stavovi nekakvih anonimnih i irelevantnih ličnosti poput Markovine”.

Ovim je riječima povjesničar Josip Jurčević prokomentirao jučerašnje gostovanje povjesničara Dragana Markovine u Stankovićevoj emisiji ”Nedjeljom u dva”.

Iako je nastup Markovine zaradio relativno visoku ocjenu gledatelja emisije (7,33), komentari koji su uslijedili na društvenim mrežama i u medijima uglavnom su negativni. Samo na forum.hr-u većina je posjetitelja teme njegov nastup ”dočekala na nož”, pri čemu je Markovina uglavnom okarakteriziran kao irelevantan jugonostalgičar koji ne može prežaliti raspad Jugoslavije, pa za sve današnje probleme krivi nezavisnost Hrvatske i proces u kojem je ona stvorena.

Zbog stava da je za civilizacijski i socijalni slom Hrvatske ponajviše kriv radikalni nacionalizam koji je iznjedrio Franjo Tuđman svojim totalitarnim načinom vođenja države, a kojeg kao nacija i dalje ne uspijevamo nadići, Markovina se praktički deklarirao kao antituđmanist i antinacionalist. O Tuđmanu između ostalog kaže:

”Ne znam što bih pozitivno izdvojio iz njegovog naslijeđa… Uvjeren sam da se moralna ljaga u svjetonazorskom poimanju Hrvatske ne bi dogodila da je bilo tko drugi tada vodio zemlju” .
Tuđmana optužuje da je stvorio antimoderni pokret koji karakteriziraju radikalni nacionalizam, obračun s neistomišljenicima, klerikalizacija društva, a kao dokaz toj tezi Markovina između ostalog navodi i povlašten status Dinama koji je iz domoljubnih razloga prozvan Croatia, a kojem je zadano da bude ”najdomoljubniji i najkatoličanskiji klub”.

Budući da su nedavne ankete pokazale da većina građana Hrvatske Tuđmana i dalje percipira kao pozitivnu ličnost, bujica negodovanja koju je Markovina izazvao svojim ekstremnim ljevičarskim stavovima nimalo ne čudi.

Povjesničar Jurčević misli da se ovakvim nebuloznim stajalištima nekakvih samoprozvanih stručnjaka javnost uopće ne bi trebala zamarati, a Stankovićev potez da Markovinu pozove kao gosta smatra ciljanom provokacijom javnosti:

”Ja neznam po čemu je ovaj čovjek relevantan, koje su njegove reference, koja bitna istraživanja je on objavio? Jasno je da je on u emisiju pozvan prema ideološkom kriteriju, što govori o jednoumlju koje je zavladalo u hrvatskim medijima. Patriotizam, koji je sasvim normalna i poželjna pojava u svakoj civiliziranoj državi na svijetu, pa čak je neizostavan i u malim afričkim državama, kod nas se prikazuje kao nešto negativno, nešto od čega treba zazirati. Situacija u Hrvatskoj je krajnje perverzna, a to govori o odnosu snaga u našem društvu”.

Ne čudi ogorčenje hrvatske javnosti postojećom situacijom, a cilj ovakvih javnih istupa je upravo isprovocirati tu javnost i natjerati ju da svoje ogorčenje ispuca na raznoraznim forumima i portalima, umjesto na izborima, gdje se jedino istinski mogu mijenjati stvari, zaključuje Jurčević

Direktno.hr

facebook komentari

 • wolf

  Pristanite im placat tv pretplatu,pa bumo videli
  ko ce da bude ogorcen,nek im dadnu vesna terselic,besna pusic,braca kapetan,ofrljic,mrkovina,banac zvani iva,savetnici bre naseg predsednika,voja koji se vrnuo radi yove,sina od steve koji
  je ujahao pobedonosno u crkvu u baskoj vodi i srusio oltar,sale
  perkovic sin mnogo poznatijeg caleta,pa nek 33 stupanjski marijan pendrekovic to silom naplati.

 • Zagreb

  Slažem se Wolf. Vjerujem da će nakon poraza ove anti-hrvatske vlasti i njenog predsjednika
  Ive Josipovića, HRT biti očišćen od jugoslavena i drugih neprijatelja RH, i tako postati istinski
  čuvar i promicatelj vrijednosti utemeljenih na hrvatskom obranbeno-osloboditeljskom Domovinskom ratu. Zato je naša dužnost i obveza izaći na izbore i dati glas hrvatskim državotvornim kandidatima i strankama. Jer ovi izbori imaju povijesnu važnost kao i 1990. godine.

 • Kako će prestat kada će im ga Hanžeković utjerat!

 • Duje Marasović to krasno kaže 😉

 • Zagreb

  Točno!