Pratite nas

Pregled

Josip Manolić: Mi smo iz dogovorne ekonomije prešli u tržišnu i trebalo je napraviti privatizaciju

Objavljeno

na

Josip Manolić svjedočio je pred povjerenstvom za Agrokor

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastavilo je radom. Na klupi za svjedoke je bivši predsjednik Vlade Josip Manolić. Nakon Manolića svjedočit će bivši šefovi Agencije, odnosno, Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić.

Josip Manolić je kazao kako je u vrijeme formiranja prve Vlade Stjepana Mesića on osobno predlagao Antu Todorića za ministra poljoprivrede, a ne Mesić. Todorić je tražio da razgovara s predsjednikom Franjom Tuđmanom, ali su im se vizije razlikovale. Tuđman je smatrao da Todorićeva ideja o poljoprivredi koja počiva na velikim tvrkama – znači ubijanje malih proizvođača.

Ante Todorić je tada odustao od mjesta ministra poljoprivrede. Za vrijeme njegove i Mesićeve vlade nije bilo govora o Agrokoru, kaže Manolić. Današnji Agrokor je izrastao iz sustava u kojemu je i on sudjelovao, dodao je. Mi smo iz dogovorne ekonomije prešli u tržišnu i trebalo je napraviti privatizaciju. Osnovni cilj pretvorbe je bila efikasnost.

Zaključili su da društveno vlasništvo krene u privatizaciju, a da u državnom vlasništvu ostanu veliki sustavi poput HŽ-a, Ine i drugih. Naglasio je kako kao Predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka nije primio ni jednu pritužbu na Agrokor, jer ga je u to vrijeme izrazite agresije zanimala obrana Hrvatske. Nije bio upoznat da je u to vrijeme Agrokoru dodijeljen kredit od preko milijardu kuna, jer Agrokor u tom trenutku nije stršio kao ‘velika’ organizacija.

Također je kazao kako su banke u to vrijeme bile vrlo zatvorene i njihovi potezi možda nisu bili u cijelosti u skladu s politikom koja se propagirala. Kazao je kako je predsjedniku Tuđmanu kazao kako je on bio za pretvorbu, ali ne za kriminal koji se ‘iza nje valja’. Kao primjer je naveo pretvorbu Podravke. “U Podravci su procijenili da je tvrtka vrijedna 7 milijuna dinara, a njezina objektvina vrijednost je bila 500 do 700 milijuna dinara. Pojedinci su se željeli obogatiti”, kazao je Manolić.

Također je kazao kako nikad nije koristio frazu o ‘200 bogatih obitelji’. Oko nje se stvorila fama – a nije odgovarala politici. Ante Todorić je, kaže Manolić – bio osuđen samo radi političkih razloga. Todorić je pomagao svoje političke prijatelje iz ‘hrvatskog proljeća’ poput Ivana Milasa i Ivice Gažija.

Na pitanje Nikole Grmoje je li Ante Todorić financirao HDZ u to vrijeme Manolić je kazao kako tada Todorić nije bio u mogućnosti financirati političare. “Pitanje o tome kako je u nekoliko godina Ante Todorić kupio više poduzeća morate postaviti onima koji su došli nakon mene”, rekao je Manolić. Smatra da su u procesu pretvorbe veliku negativnu ulogu imali Franjo Gregurić i Nikica Valentić. Manolić je potvrdio navode iz svoje knjige da su novac iz deviznih rezervi HNB-a za ‘tajkunizaciju’ koristili Todorić, Kutle i Gucić.

“Čovjek mora biti precizan. Ne mogu dati decicirani odgovor na općenita pitanja – morao bih znati konkretno ljude i poteze i objekte u kojima se radila privatizacija. Jednom pametnom političaru i saborskom zastupniku može se dogoditi da sada analizira te procese koji su se odvijali i posloži ljude koji su u njima sudjelovali. To nije nikakva mudrost”, kazao je pred povjerenstvom Manolić. To je ponovio više puta. Kazao je kako  dometi UDBA-e nisu bili toliki da bij ‘stajali iza’ pretvorbe i privatizacije.

Dodao je, međutim, kako su članovi UDBA-a, ukoliko su htjeli –  mogli odobno sudjelovati u privatizaciji. “Međutim, u raspetljavanju ove situacije morate se spustiti na nižu razinu od premijera – na razinu na kojoj su raspravljali i odluke donosili konkretni ljudi o konkretnom poduzeću. Sve imate zapisano u materijalu Državnog pravobranitelja koji je morao dati potpis da je sve to uredno provedeno”, kazao je Manolić.

Prva radna sjednica povjerenstva za Agrokor održana je prošli tjedan. Ivica Todorić i njegov otac Ante nisu se pojavili pa je prvi svjedočio Stjepan Mesić, prvi predsjednik hrvatske vlade. Odgovarao je na brojna pitanja o poznanstvu s Antom i Ivicom Todorićem, financiranju svojih predsjedničkih kampanja, te o tome da je tijekom mandata bio upoznat s problemima u Agrokoru. SDP i dalje sumnja da se neće stići ispitati oni koji najviše znaju o Agrokoru i smatra da će HDZ ugasiti povjerenstvo čim optužnica protiv Todorića bude pravomoćna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

HAK: Pojačan promet prema moru, kod Lučkog višekilometarske kolone

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina (Arhiva)

Promet je pojačan na autocesti A1 između čvorova Lučko i Gornja Ploča u smjeru mora, na ulasku na autocestu u Lučkom sa zagrebačke obilaznice iz smjera Jankomira kolona je oko 2 km, a iz smjera Buzina kolona je oko 6 km.

Usporeno, u koloni koja se kreće sporije i uz povremene zastoje vozi se od naplatne postaje Lučko do 2. km u smjeru mora.

Pojačan je promet i na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom.

Danas u povodu blagdana Tijelova zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona bit će na pojedinim dionicama državnih cesta u Istri i priobalju od 14 do 23 sata.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog radova zatvoren je granični prijelaz GP Goričan (do 31. lipnja). Promet se preusmjerava na GP Goričan II.

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Od 5. svibnja na GP Metković zabrana je prometa za turističke autobuse.

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja ove godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati na internetskim stranicama: https://www.hak.hr/vijest/896/ogranicenje-slo-vozila-2019.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.

Od 15. lipnja pa do 15. rujna brzobrodska linija svakodnevno će povezivati Rijeku, otoke Krk (Krk), Rab (Lopar) i Pag (Novalja) te Zadar. Polazak iz Rijeke je svakog radnog dana u 8,15, a povratak iz Zadra u 16,15. sati. Plovit će brzi brod “Melita”, kapaciteta 180 putnika.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Danas presude za zločine u Lovasu

Objavljeno

na

Objavio

Pred posebnim Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas bi trebale biti izrečene presude za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu 1991., u sudskom procesu koji traje već 12 godina.

Suđenje je počelo 2008., a završilo je 4. ovog mjeseca završnim riječima optuženih koji su opovrgnuli krivnju i zatražili oslobađajuće presude, javlja HRT

Presudom iz 2012. svi su optuženici proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora od četiri do 20 godina. No, tu je presudu, dvije godine poslije, ukinuo prizivni sud uz obrazloženje da je “nerazumljiva i proturječna”, te da je donesena “uz bitne povrede članaka kaznenog postupka”.

 

Završeno suđenje za ratne zločine u Lovasu, presuda 20. lipnja

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari