Pratite nas

Pregled

Josip Manolić: Mi smo iz dogovorne ekonomije prešli u tržišnu i trebalo je napraviti privatizaciju

Objavljeno

na

Josip Manolić svjedočio je pred povjerenstvom za Agrokor

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor nastavilo je radom. Na klupi za svjedoke je bivši predsjednik Vlade Josip Manolić. Nakon Manolića svjedočit će bivši šefovi Agencije, odnosno, Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić.

Josip Manolić je kazao kako je u vrijeme formiranja prve Vlade Stjepana Mesića on osobno predlagao Antu Todorića za ministra poljoprivrede, a ne Mesić. Todorić je tražio da razgovara s predsjednikom Franjom Tuđmanom, ali su im se vizije razlikovale. Tuđman je smatrao da Todorićeva ideja o poljoprivredi koja počiva na velikim tvrkama – znači ubijanje malih proizvođača.

Ante Todorić je tada odustao od mjesta ministra poljoprivrede. Za vrijeme njegove i Mesićeve vlade nije bilo govora o Agrokoru, kaže Manolić. Današnji Agrokor je izrastao iz sustava u kojemu je i on sudjelovao, dodao je. Mi smo iz dogovorne ekonomije prešli u tržišnu i trebalo je napraviti privatizaciju. Osnovni cilj pretvorbe je bila efikasnost.

Zaključili su da društveno vlasništvo krene u privatizaciju, a da u državnom vlasništvu ostanu veliki sustavi poput HŽ-a, Ine i drugih. Naglasio je kako kao Predstojnik Ureda za zaštitu ustavnog poretka nije primio ni jednu pritužbu na Agrokor, jer ga je u to vrijeme izrazite agresije zanimala obrana Hrvatske. Nije bio upoznat da je u to vrijeme Agrokoru dodijeljen kredit od preko milijardu kuna, jer Agrokor u tom trenutku nije stršio kao ‘velika’ organizacija.

Također je kazao kako su banke u to vrijeme bile vrlo zatvorene i njihovi potezi možda nisu bili u cijelosti u skladu s politikom koja se propagirala. Kazao je kako je predsjedniku Tuđmanu kazao kako je on bio za pretvorbu, ali ne za kriminal koji se ‘iza nje valja’. Kao primjer je naveo pretvorbu Podravke. “U Podravci su procijenili da je tvrtka vrijedna 7 milijuna dinara, a njezina objektvina vrijednost je bila 500 do 700 milijuna dinara. Pojedinci su se željeli obogatiti”, kazao je Manolić.

Također je kazao kako nikad nije koristio frazu o ‘200 bogatih obitelji’. Oko nje se stvorila fama – a nije odgovarala politici. Ante Todorić je, kaže Manolić – bio osuđen samo radi političkih razloga. Todorić je pomagao svoje političke prijatelje iz ‘hrvatskog proljeća’ poput Ivana Milasa i Ivice Gažija.

Na pitanje Nikole Grmoje je li Ante Todorić financirao HDZ u to vrijeme Manolić je kazao kako tada Todorić nije bio u mogućnosti financirati političare. “Pitanje o tome kako je u nekoliko godina Ante Todorić kupio više poduzeća morate postaviti onima koji su došli nakon mene”, rekao je Manolić. Smatra da su u procesu pretvorbe veliku negativnu ulogu imali Franjo Gregurić i Nikica Valentić. Manolić je potvrdio navode iz svoje knjige da su novac iz deviznih rezervi HNB-a za ‘tajkunizaciju’ koristili Todorić, Kutle i Gucić.

“Čovjek mora biti precizan. Ne mogu dati decicirani odgovor na općenita pitanja – morao bih znati konkretno ljude i poteze i objekte u kojima se radila privatizacija. Jednom pametnom političaru i saborskom zastupniku može se dogoditi da sada analizira te procese koji su se odvijali i posloži ljude koji su u njima sudjelovali. To nije nikakva mudrost”, kazao je pred povjerenstvom Manolić. To je ponovio više puta. Kazao je kako  dometi UDBA-e nisu bili toliki da bij ‘stajali iza’ pretvorbe i privatizacije.

Dodao je, međutim, kako su članovi UDBA-a, ukoliko su htjeli –  mogli odobno sudjelovati u privatizaciji. “Međutim, u raspetljavanju ove situacije morate se spustiti na nižu razinu od premijera – na razinu na kojoj su raspravljali i odluke donosili konkretni ljudi o konkretnom poduzeću. Sve imate zapisano u materijalu Državnog pravobranitelja koji je morao dati potpis da je sve to uredno provedeno”, kazao je Manolić.

Prva radna sjednica povjerenstva za Agrokor održana je prošli tjedan. Ivica Todorić i njegov otac Ante nisu se pojavili pa je prvi svjedočio Stjepan Mesić, prvi predsjednik hrvatske vlade. Odgovarao je na brojna pitanja o poznanstvu s Antom i Ivicom Todorićem, financiranju svojih predsjedničkih kampanja, te o tome da je tijekom mandata bio upoznat s problemima u Agrokoru. SDP i dalje sumnja da se neće stići ispitati oni koji najviše znaju o Agrokoru i smatra da će HDZ ugasiti povjerenstvo čim optužnica protiv Todorića bude pravomoćna.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Krila Oluje’ nastupaju u Švicarskoj

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH

Akrobatske grupa “Krila Oluje” nastupat će na međunarodnom zrakoplovnom mitingu “Zigermeet 2019” u zrakoplovnoj bazi Mollis u Švicarskoj

Članovi akrobatske grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje” otputovali su u četvrtak, 15. kolovoza 2019. u Švicarsku Konfederaciju gdje će u zrakoplovnoj bazi Mollis u blizini Züricha 17. kolovoza 2019. nastupiti na međunarodnom zrakoplovnom mitingu “Zigermeet 2019”, priopćio je MORH

Ovo je drugo gostovanje “Krila Oluje” u Švicarskoj i njihovo prvo predstavljanje na manifestaciji u Mollisu.

Prije polijetanja iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku vođa grupe satnik Darko Belančić kazao je kako će zbog konfiguracije terena i obližnjih brda u bazi u Mollisu prilagoditi letački program. “Krećemo na našu mini europsku turneju jer nakon Švicarske, početkom rujna, nastupamo u Austriji i Belgiji. Program u Mollisu u najvećoj mjeri zadržat će skoro sve naše najatraktivnije elemente te se radujemo još jednom predstavljanju na inozemnoj zrakoplovnoj sceni,” istaknuo je satnik Belančić.

Uz pilote akrobatske grupe “Krila Oluje” u Švicarsku je s helikopterom Mi-171 Sh otputovalo i deset zrakoplovnih tehničara koji će se brinuti za ispravnost i tehničke preglede aviona Pilatus PC-9M na kojima lete piloti “Krila Oluje”.

“Krila Oluje” su do sada imala 195 nastupa, od kojih 143 u Republici Hrvatskoj i 52 u inozemstvu, a program su prezentirali na najprestižnijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska).

Uz vođu grupe satnika Darka Belančića u grupi lete bojnik Ivan Anđić kao lijevi pratitelj te satnik Goran Grgić kao desni pratitelj. Bojnik Zvonimir Mravunac je repni pratitelj dok su vanjski lijevi i desni pratitelji natporučnik Denis Živaljić i natporučnik Marko Novković kojemu će ovi biti i prvi međunarodni nastup.

Foto: MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Kardinal Bozanić susreo se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se u srijedu u Nadbiskupskom dvoru s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović koja je, među ostalim, upoznala kardinala Bozanića i s nedavnim državnim posjetom Izraelu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tako je u srdačnom razgovoru upoznala kardinala Bozanića da je tijekom državnoga posjeta Izraelu razgovorala i s direktoricom Memorijalnoga muzeja posvećena žrtvama Holokausta – Yad Vashema Dorit Novak o doprinosu zagrebačkoga nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca u spašavanju Židova u Hrvatskoj, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tom je prigodom, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, direktorici Yad Vashema kao svjedočanstvo o tome darovala knjigu američke Židovke iz Sarajeva Esther Gitman “Stup ljudskih prava“.

Na početku susreta kardinal Bozanić čestitao je predsjednici Republike nadolazeći blagdan Velike Gospe.

Bio je to redoviti susret kardinala Bozanića i predsjednice Grabar-Kitarović u kojem su razmotrili odnose Crkve i države Hrvatske, kao i aktualna društvena pitanja, navedeno je u priopćenju.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari