Pratite nas

Pregled

JOSIP ŠTIMAC: Ovo je smrtni udarac za ratno zrakoplovstvo

Objavljeno

na

Skandal oko remonta hrvatskih MiG-ova u Ukrajini bio je tema emisije Otvoreno na HTV-u .

[ad id=”93788″]

Podsjetimo, remontirani borbeni avioni Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu predani su u srpnju 2015. godine. Osam mjeseci nakon toga Ratno zrakoplovstvo raspolaže samo s tri borbena aviona, a pet remontiranih povučeno je iz upotrebe. Prema informacijama iz istrage, kriminalisti Vojne policije do sada su utvrdili da su na avionima koje je Hrvatska kupila od Ukrajine “prekucani” serijski brojevi i da oni ne odgovaraju dokumentaciji aviona ni brojevima koji se navode u ugovoru o remontu te da ugrađeni dijelovi aviona ne odgovaraju pratećoj dokumentaciji aviona.

Josip Štimac, bivši zapovjednik HRZ-a i PZO-a, rekao je u emisiji da mu je cijela priča oko remonta odmah bila sumnjiva.

Taj remont su mogli napraviti i Rumunji i Izraelci. Natječaj je bio transparentan, ali cijene i rokovi su bili nerealni. To mi je odmah pobudilo sumnje da remont neće biti dobar. Mene ne zanima politika i kriminal, mene zanima samo stanje HRZ-a. A bojim se da će ono biti ukinuto… Odavno smo trebali napraviti nekakvu ‘mješovitu’ komisiju sa stručnjacima, političarima i gospodarstvenicima koji su trebali odlučiti koji su avioni najbolji za nas i tko će sve to skupa platiti.

Oleksandr Levčenko, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, ne može vjerovati u cijelu priču…

Ako je istina o čemu se piše, to su užasne stvari. Ne mogu komentirati dok traje istraga… Tvrtka za remont u Odesi je slavna još od vrijeme SSSR-a, radi godinama i sumnjam da je istina da bi radili takve stvari. I što znači da je niska cijena bila sumnjiva? A da je bila visoka, onda bi se pričalo o korupciji, da je netko ‘maznuo’ novac.

Igor Tabak, vojni analitičar, tvrdi da situacija i nije tako katastrofalna kao što izgleda.

Ako je tri ili četiri aviona sposobno, to i nije tako loše. Pa to je 25 posto. Njemačka javno kaže da je njihovih 40 posto zrakoplova sposobno, pa tako da naših 25 posto nije uopće nije loše.

Štimac mu je replicirao:

Da su ispoštovali rokove, danas bi bili svi sposobni. Penali su isplaćeni, ali ‘u šibicama’…

Sam natječaj je pod ozbiljnom sumnjom, kaže novinar Gordan Malić koji se bavio ovom aferom u svojim televizijskim emisijama. ‘Bivši ministar obrane brani se niskom cijenom kao da je u pitanju krama ili otpad s nekog sajma i da je cijena presudna. Ovdje se radi o avionima koji, ako padnu, koštaju puno više nego ako su kupljeni ispravno i skuplji. Cijena je upitna gotovo za cijeli spektar poznavatelja procesa kupoprodaje borbenih letjelica. Izbacili su konkurenciju tako da su limitirali rokove i cijenu. U samom natječaju u dokumentaciji, koja je obvezivala sve ponuditelje, navedeno je da moraju preletjeti do Hrvatske. To je promijenjeno kad je ukrajinska tvrtka dobila posao. Jedan od djelatnika MORH-a priznao je u istrazi da je bilo uzimanja novca na crno i primanja mita’, tvrdi Malić.

Otkriveno je da su u pitanju avioni koje je bugarska vlada 2002. godine stavila izvan upotrebe, a brojevi šasije su prekucani i stavljeni drugi s alžirskim pločicama. To nije prvi slučaj s tom ukrajinskom tvrtkom, kaže Malić. Povezao je to s tvrtkom kćeri koja je optužena za kriminal u nabavi i remontu helikoptera – od kojih je jedan pao i 11 osoba je poginulo. Ta ista tvrtka djeluje i u BiH.

Veleposlanik Levčenko rekao je da to prvi put čuje, a on je i veleposlanik u BiH. Javili bi mi da se to događa. O Malićevoj tezi da se radi o partnerskim tvrtkama kaže da je to nagađanje.

Malić je u emisiji pokazao navodne rukom napisane isplate za mito članovima komisije u Bosni i Heregovini, a rukopis pripada predstavniku ukrajinske tvtke Ukrspec-export Ivici Josipoviću, tvrdi Malić da je otkrio vještačenjem. Prikazao je papir na kojem kaže da su imena članova povjerenstva za remont borbenih zrakoplova u BiH, a radi se o ukupnoj sumi od 161 tisuća dolara.

Veleposlanik Levčenko rekao je Maliću da to prijavi jer se radi o ozbiljnoj stvari, na što mu je on odgovorio da je već prijavio glavnom državnom odvjetniku i predložio svjedoke. Ako je korumpiran u BiH, pod sumnjom je i u Hrvatskoj, kaže Malić, te tvrdi da se radi o korumpiranom lancu koji povezuje ukrajinske tvrtke, Makedoniju, BiH i Hrvatsku.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Hrvatskom časniku u Kabulu uručena afganistanska Medalja časti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministarstvo obrane (MORH) izvjestilo je u srijedu kako je pukovnik Ivica Kolobarić 22. rujna odlikovan Medaljom časti Islamske Republike Afganistan za suradnju Specijalnih snaga Republike Hrvatske i Specijalne policije Islamske Republike Afganistan te za unapređenje međuljudskih odnosa, sigurnosti i časno obnašanje službe u Islamskoj Republici Afganistan.

Pukovnik Ivica Kolobarić prvi je pripadnik Oružanih snaga RH koji je dobio to iznimno vrijedno priznanje, navodi MORH i dodaje kako mu je priznanje dodijelio ministar unutarnjih poslova Afganistana.

Kolobariću je to četvrta misija u Afganistanu, a druga na dužnosti zapovjednika hrvatskog Savjetničkog tima za specijalne operacije (Special Operations Advisory Team – SOAT) koji se bavi provođenjem obuke i savjetovanjem u Središtu za obuku specijalne policije u Kabulu, izvijestio je MORH.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Lovro Kuščević o potpisima: Tko izgubi, ima pravo da se ljuti

Objavljeno

na

Objavio

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u srijedu da Vlada podržava referendume kao demokratski oblik izjašnjavanja volje građana i nikome ne zamjera inicijative, ali zamjera organizatorima prikupljanja potpisa za dva referenduma nepravilnosti koje su radili.

“Vlada podržava referendum kao demokratski oblik izjašnjavanja volje građana. Naravno da se to nikome ne zamjera, zamjera se organizatorima nepravilnosti koje su radili. O tim nepravilnostima, njihovom broju, broju važećih, odnosno nevažećih potpisa možemo razgovarati nakon što prezentiramo izvješće. Povjerenstvo je završilo svoj posao, predalo je izvješće, a ja ću ga danas prezentirati Vladi”, rekao je Kuščević novinarima pred Banskim dvorima.

Upitan idemo li na referendum, odgovorio je: “Vidjet ćemo danas kada Vlada primi na znanje izvješće i uputi ga u Sabor”. Na novinarsku konstataciju da će nastati pobune s ove ili one strane, bez obzira na rezultate, pogotovo jer inicijativama nije dopustio promatrače, Kuščević je poručio – “tko gubi ima pravo da se ljuti”.

Odbacio je nagađanja da je pogriješio kada organizatorima referendumskih inicijativa nije dopustio promatranje. “Nema tu pogriješili ili ne pogriješili. Nisam ja donio odluku samovoljno. Hrvatski zakon ne omogućava promatranje. Ne radi se tu o mojoj volji, radi se o poštivanju hrvatskih zakona”, poručio je.

Ustvrdio je da njegov osobni stav, kao i stav Vlade oko referendumskog pitanja nema nikakve veze sa stručnim, objektivnim i u skladu za zakonom prebrojavanjem potpisa. “Ovi rezultati su rezultati rada stručnog povjerenstva koje niti na jedan način nije pristrano. Ukoliko su iz inicijativa skupili dovoljan broj potpisa bit će referendum, ako nisu – neće biti referenduma”, rekao je.

Nije etično ni moralno buditi emocije u ljudima kako bi se zadržale sinekure u Saboru

Smatra kako bi bilo korektno da se udruga Narod odlučuje registrira kao stranka pa krene u političku utrku. Svatko tko ima političkih ambicija mora izraditi dobar, kvalitetan program i okupiti ljude koji su spremni taj program realizirati.

“Na ovaj način, pokušavajući probuditi emocije kod ljudi da bi dobili političku vidljivost i zadržali svoje sinekure u Saboru, to nije ni etično niti moralno niti u skladu s političkim djelovanjem”, kazao je ministar uprave.

Na upit trebaju li referendumska pitanja o Istanbulskoj konvenciji i promjeni izbornih pravila ići na Ustavni sud da se vidi jedu li u skladu s Ustavom, Kuščević smatra da je to pitanje koje mora procijeniti Sabor.

Mi ćemo Saboru proslijediti izvješće, a dalje je na Saboru da procijeni što će dalje s tim pitanjem, rekao je Kuščević.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari