Josipović je potpuno ovisan o Milanoviću i SDP- u, drže ga u šaci

6

Predsjednik ne komunicira s Milanovićem jer mu ne želi prigovarati, on ne radi svoj posao, ne komunicira s Vladom s kojom bi trebao komunicirati

Kandidatkinja za predsjednicu Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović iz Slavonije je oštro kritizirala Josipovićeve poteze. Pismo koje je poslao predsjedniku sabora Josipu Leki opisala je kao podršku Milanovićevoj vladi. 

„Upravo to pismo dokazuje da on i dalje stoji uz Milanovićevu neuspješnu vladu jer se obraća predsjedniku Sabora, a ne Milanoviću. Isto tako, činjenica je da predsjednik ovim pismo skreće s problema u zemlji, a to je gospodarstvo, teška ekonomska situacija i činjenica da do kraja godine nećemo imati novca za plaće naših prosvjetara. Pravi državnički potez gospodina Josipovića bio bi da je u tom pismu zatražio da SDP izglasa nepovjerenje ovoj nesposobnoj i neuspješnoj vladi”, poručila je Grabar-Kitarović.

Komentirala je i odluku Vlade o davanju autocesta u koncesiju, rekavši kako je apsolutno protiv, te smatra da se takvom mjerom ne smiju kratkoročno popunjavati rupe u proračunu.

“Dugoročno gledano, naše autoceste su iznimno bitne za gospodarski razvoj, a s izgradnjom Jadransko-jonske autoceste njihova vrijednost može samo rasti. Sama logika govori da ako se strancima isplati upravljati tim autocestama, kako se onda nama ne bi isplatilo. Mi smo dovoljno pametni i dovoljno sposobni da upravljamo našim autocestama. Ne smijemo podcjenjivati sebe i očekivati da će nam stranci uvijek rješavati probleme, pogotovo kada je to suprotno nacionalnim interesima.”, objašnjava Kitarović.

Josipović je potpuno ovisan o SDP-u

Kitarović se osvrnula i na izostanak stava aktualnog predsjednika o ovoj važnoj temi. “Gospodin Josipović ne komunicira s Milanovićem jer mu ne želi prigovarati, ne radi svoj posao, ne komunicira s Vladom s kojom bi trebao komunicirati. Ne ukazuje na propuste, greške. Njegovo je pravo da inicira sazivanje sjednice Vlade. Uostalom, njegov je prethodnik to učinio i u situaciji kada je gospodarsko stanje u državi bilo puno bolje. On je potpuno ovisan o Milanoviću i SDP-u i zbog toga ga drže u šaci i zato reagira na takav način.”, rekla je Kitarović.

Kitarović pita što je Josipović napravio u posljednjih pet godina i gdje je nestao slogan “Nova pravednost” pod kojim je pobijedio. Umjesto rezultati petogodišnjeg mandata i nove pravednosti, on je počeo govoriti o nekakvom novom Ustavu.

Kada je riječ o vađenju nafte iz Jadrana, Josipović je bio u američkom Exxonu kako bi lobirao da se ta svjetska tvrtka uključi u crpljenje nafte iz Jadrana. Danas, zbog potpore koju je dobio od Mirele Holy, zagovara ekološke izvore dobivanja energije i protivi se vađenju nafte iz Jadrana, što Kitarović smatra kontradiktornim.

“Budući da je Mirela Holy izjavila da će podržati Josipovića samo ako bude protiv iscrpljivanja nafte iz Jadrana, mogu zaključiti da je to zbog uvjeta koji je ona postavila. Što se tiče tog pitanja, nitko me još nije uvjerio da se to isplati, ali niti da bi doista zagadilo Jadran. Tome treba pristupiti dosta studiozno i uključiti stručnjake. Svakako je ekologija zaštite Jadrana na prvom mjestu, ali isto tako Josipović govori o energetskoj neovisnosti,  a to znači da ne ovisimo o jednom izvoru energije, dok mi trenutno ovisimo o tom jednom izvoru. Domaće zalihe plina i nafte pridonijele bi neovisnosti.”, ističe Kitarović.

Slučaj Jović, koji se nedavno dogodio, Kitarović pripisuje kampanji, jer je nemoguće, kako kaže, da netko za svog glavnog analitičara ima osobu za koju ne zna kakvi su joj stavovi.

“Postavlja se pitanje razgovara li se uopće predsjednik sa svojim savjetnicima i čemu oni služe. Da tek na kraju mandata otkrijete da u svom timu imate čovjeka koji niječe same temelje hrvatske države, to je nemoguće. To je samo zbog dobivanja političkih bodova.”, tvrdi Kitarović.

Kandidatkinja za predsjednicu ističe kako predsjedniku ne trebaju veće ovlasti, a smatra kako Josipović svoje nije niti koristio.

“Predsjednik nije koristio svoje ovlasti i one ne proizlaze samo iz ustava nego iz toga da ga izravno biraju građani te je on odgovoran građanima. Ima li Hrvatska uopće svoju vlastitu vanjsku politiku, ovo je Republika Hrvatska, a ne regija. Ova zemlja zaslužuje samosvjesniju vanjsku politiku, koja će prije svega voditi računa o svojoj politici, koja će prestati sa podaničkim mentalitetom. Mi u Bruxellesu moramo aktivno sudjelovati i koristiti sve što nam se pruža. Predsjednici predstavljaju državu u zemlji i u inozemstvu te imaju prava postavljati pitanja, daljnje ovlasti nisu potrebne.”, dodala je.

Kitarović se osvrnula i na primjedbe aktualnog predsjednika o promjeni Ustava.

“Ono što me zabrinjava u tim promjenama Ustava je da on namjerava smanjiti broj saborskih zastupnika, što znači da bi njegov vlastiti ured, koji broji 150 ljudi, bio veći od cijelog Hrvatskog sabora. Daje sebi ovlasti koje bi mu omogućile da ih formalno ima, a nije ih do sada niti koristio. Ovo je samo njegov pokušaj stvaranja programa kako bi se osvojio sljedeći mandat.”, zaključila je Kitarović, gostujući u emisiji “Razgovor s povodom”, Osječke televizije.

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Tri dana prije objave kandidature Đapić je bio na sastanku kod Josipovića .

 • jeste. točno tako, izašao je s nebuloznim objašnjenjem: “Ne mogu biti podalje od politike, pa čitav je moj život vezan uz
  politiku! Zadovoljan sam svojom trenutnom situacijom. Kao saborskom umirovljeniku, više mi je nego ugodno baviti se ovom razinom politike, tu sam kao riba u vodi. No, to ne znači da ne pratim sva događanja u Hrvatskoj, posebno ona na desnici. Kada sve analiziram, kada promatram ovu predsjedničku predkampanju, naravno da u meni, kako bih rekao… nešto ‘grebe’. Desnica, jednostavno, nema kvalitetnog kandidata! Nisam pretenciozan da mislim kako mogu u ovom okolnostima baš pobijediti na izborima. Ako se ukaže prilika, daleko od toga da ne je bih iskoristio. Međutim, promatram stvari realno, protiv sebe bih imao dvoje kandidata koji će iza sebe imati stranačke mašinerije i na desetke milijuna kuna. No, da bi se moglo progovoriti o nekim stvarima na način na koji se u Hrvatskoj ne progovora, moglo bi… Bilo bi zanimljivo promatrati kako bi se dvoje vodećih kandidata ponašali kad bi im se postavila određena pitanja, a ja bih ih natjerao da se jasno definiraju i svjetonazorski i ideološki. Mislim da tu postoji prostor za dobro se zabaviti, a uz moje iskustvo i znanja, kandidatura za predsjednika države nije nemoguća opcija.” kazao je Đapić! ne znam je li odrignuo nakon ovog!

 • Gabro Vuskic

  Od glave riba smrdi. Šta više reći?

 • Zdenka

  Ne mogu odolit..Đapić!? Ma gle ga molim te, ni stida ni srama! A evo neko moj u kući reče da bi valjalo uzet u obzir njegovu težinu-Ne rugam se! Možda se je u tom predebelom tijelu nešto već i poremetilo u glavi..Ko zna! Nego, ozbiljno mislim ovo za KGK-Ništa njoj Karamarko ne pomaže! On je ili njonjo ili je nepametan.Ne doživljavam ga kao neku (njoj) potporu!

 • Pomoći će, naravno da će pomoći, možda sad tako ne izgleda jer ‘mediji ne izvještavaju’..

 • Zdenka

  Nisam analitičar niti se pravim da jesam. Govorim o svom dojmu. Ona se je malo uozbiljila i to je dobro.