Josipović je već izgubio izbore u prvome krugu, a možda i u drugome

1

Predsjednički izbori

Nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti rezultate predsjedničkih izbora kojima, uostalom, još ne znamo ni datum održavanja, a mediji spekuliraju o 11. siječnja, dakle poslije Nove godine. Koliko god se komentatori lijevo orijentiranih medija trude uvjeriti javnost da je pitanje pobjednika odavno poznato, a po njima to će biti aktualni predsjednik Ivo Josipović, te čak žale i novac koji ce navodno biti uzaludno potrošen s obzirom da je, kako kažu, rezultat unaprijed poznat, ni sami ne vjeruju u svoje navijačke ispraznice. Više je riječ o njihovu strahu da bi ishod ipak mogao biti drukčiji od priželjkivanoga. Stvari se mijenjaju.

Još donedavno Josipović i njegova ideološka svojta tvrdili su da će pobijediti u prvome krugu. Sada to više i ne spominju. Naime, prije su mu „njegove” ankete davale već u prvome krugu i do 52 posto, a sada pak isti anketari kazuju da mu je rejting oko 42 posto. To je nagnalo Josipovića na prizemljenje pa sada govori da će pobijediti u drugome krugu. Dakle otpala je željena pobjeda u prvome krugu. Njegov je rejting po svemu sudeći i znatno niži od 42 posto s obzirom da neke druge agencije, koje nisu pod nadzorom vlasti, u svojim istraživanjima Josipovića uopće ne svrstavaju na prvo mjesto.

Istraživačke agencije koje idu u prilog Ivi Josipoviću prilično su se iskompromitirale posljednjih godina. Jedna je od njih za nedavne izbore za župana Sisačko-moslavačke županije predviđala pobjedu SDP-ova kandidata i to za čak sedam ili osam posto više od HDZ-ova kandidata. Ipak, rezultat na dan izbora bio je čak 12 posto više u korist HDZ-ova kandidata, što znači da je agencija promašila ni manje ni više nego 20 posto. Kako im onda vjerovati i u pogledu projekcija za predsjedničke izbore? Ili uopće ne obavljaju istraživanje pa sve izmišljaju u skladu s vlastitim političkim preferencijama, ili ih provode pa onda, opet u skladu s vlastitim željama, jednostavno krivotvore rezultate istraživanja.

U početku, dok se u javnosti i u medijima, izbor za budućega predsjednika RH svodio na dvoje kandidata, Ivu Josipovića i HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović, Josipović je po “vlastitim” anketarima dobivao bitku već u prvome krugu. No onda se pojavio dr. Milan Kujundžić, odmetnuti HDZ-ovac, danas predsjednik Hrvatske zore, sada kao kandidat skupine stranaka objedinjenih u Savez za Hrvatsku. Dr. Kujundžić poremetio je tu pripremljenu bipolarnost.

Kujundžić onemogućio Josipovićevu pobjedu u prvom krugu

S obzirom da, dakle, ni sam Josipović više ne spominje mogućnost pobjede u prvome krugu, pitanje je kako će se uopće rasplesti ta situacija. Po provladinim agencijama, u drugi bi krug trebali Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Po nekim drugima, koje vodeći mediji prešućuju, Josipović uopće nije ni trebao ući u drugi krug, već bi se tada izbor sveo na Kolindu Grabar Kitarović i dr. Milana Kujundžića.

Njegovom je pojavom Ivo Josipović zapravo izgubio tu planiranu pobjedu u prvome krugu. Zacijelo ne zato što bi Kujundžić Josipoviću „oteo” dio njegovih glasova, ili glasova Kolinde Grabar Kitarović, nego najvjerojatnije zato što motivira i veže uza se onaj dio konzervativne većine koji nije mislio glasovati ni za gospođu Kitarović Grabar ni za Josipovića. Takvi su sada u dr. Kujundžiću prepoznali željeni profil budućega predsjednika.

Koliko god ovaj čovjek može biti konkurent HDZ-ovoj kandidatkinji s jedne strane, s druge strane ona bi mu mogla biti čak i zahvalna jer je svojom pojavom onemogućio Josipovićevu pobjedu u prvome krugu. To je potvrda onoga što je dr. Kujundžić i govorio te još uvijek ponavlja , tj. da on nikomu ne oduzima glasove, da ne pristaje na podjelu na lijevo i desno te da jednostavno sa svojom političkom platformom traži glasove svih građana.

S obzirom da, dakle, ni sam Josipović više ne spominje mogućnost pobjede u prvome krugu, pitanje je kako će se uopće rasplesti ta situacija. Po provladinim agencijama, u drugi bi krug trebali Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Po nekim drugima, koje vodeći mediji prešućuju, Josipović uopće nije ni trebao ući u drugi krug, već bi se tada izbor sveo na Kolindu Grabar Kitarović i dr. Milana Kujundžića.

Dogodi li se ovo posljednje, za konzervativnu većinu to će biti „sladak” izbor. Bit će im gotovo svejedno jer će smatrati da i Kolinda Grabar Kitarović i Milan Kujundžić, u većoj ili manjoj mjeri, reflektiraju njihova politička stajališta. Bude li u igri druga opcija, tj. da se u drugome krugu nađu aktualni predsjednik i jedno od dvoje konzervativnih kandidata, tada se očekuje da će onaj od njih dvoje koji ne uđe u drugi krug pozvati svoje birače da daju svoje povjerenje drugome konzervativnom kandidatu.

Kad je riječ, pak, o sadašnjoj pretkampanji, glavna se bitka vodi između Josipovića i Kolinde Grabar Kitarović. Riječ je o retoričkoj izmjeni vatre pri čemu se može zapaziti kako aktualni predsjednik za sada i nema neku njezinu aferu koju bi joj gurnuo pod nos pa inzistira na marginalijama poput one o neplaćenome dopustu u Bruxellesu ili o članstvu u Trilaterali.

Time zapravo pokušava potisnuti vlastite afere: onu staru o nemoralnome i nezakonitome izvlačenju svoga novca iz blokirane banke, ili onu novu o tajnim susretima sa srbijanskim veleposlanikom i predaji povjerljivih dokumenata. Čini se da ne uspijeva uvjeriti javnost kako je posve ispravan. Možda je i to razlog zbog kojega je već izgubio bitku u prvome krugu i zbog kojega bi ju mogao izgubiti i u drugome. Je li to napokon došlo doba kada Hrvati počinju kažnjavati afere i skandale svojih političara umjesto da ih nagrađuju?

Ivica Marijačić
Hrvatski tjednik

facebook komentari

  • S obzirom da, dakle, ni sam Josipović više ne spominje mogućnost pobjede u prvome krugu, pitanje je kako će se uopće rasplesti ta situacija. Po provladinim agencijama, u drugi bi krug trebali Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Po nekim drugima, koje vodeći mediji prešućuju, Josipović uopće nije ni trebao ući u drugi krug, već bi se tada izbor sveo na Kolindu Grabar Kitarović i dr. Milana Kujundžića.
    U svakom slučaju bit će zanimljivo ali sudbonosno!