Connect with us

Kolumne

Josipović joj nije niti do koljena

Objavljeno

on

Neka pati koga smeta, ma Hrvatska ima predsjednicu s kojom se malo koja zemlja na svijetu more mjeriti. Em je pametna, em je mlada, em je zgodna, em je radišna… Ovih je dana gledamo u raznim izdanjima.

[ad id=”68099″]

Odlučna i hrabra kao suvozačica u kombajnu u poljoprivrednom gospodarstvu Vrakić u Magić Maloj kod Nove Kapele, gdje je došla proslaviti žetvu s ljudima iz Slavonije i informirati se o stočarstvu i mljekarstvu i drugim djelatnostima ruralnog razvoja. Decentna i suosjećajna u Srebrenici, na komemoraciji za žrtve srpskog genocida nad bošnjačkim narodom, održanoj u memorijalnom kompleksu u Potočarima. “Dobro došla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine”, kazala joj je uz srdačni pozdrav predsjednica udruge “Majke Srebrenice”.

I onda je uslijedio rijetko viđeni slikopis. Najprije se “kraljica” Kolinda Grabar-Kitarović jedno prijepodne obrela u kraljevskom gradu Kninu. S kacigom na glavi obilazila je kninska gradilišta, među kojima i Muzej Oluje na tvrđavi, spomenik dr. Franji Tuđmanu i crkvu Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta, gdje je razgovarala kako s gradonačelnicom Josipom Rimac, tako i s gvardijanom i svećenicima franjevcima, ali i s radnicima koji izvode završne radove u novoj crkvi. Zaustavila se u razgovoru s keramičarima i na koljenima demonstrirala vještinu lijepljenja podnih pločica.

Još se dojmovi nisu stišali, a predsjednica je istoga dana kasno poslijepodne posjetila ribarsko mjesto Kali na otoku Ugljanu te se s ribarima koćaricom otisnula na more. “Vidim da su ribari zadovoljni ulovom, i ja sam zadovoljna. Divim se tim ljudima, cijelu noć strpljivo smo čekali. Uvjeti su bili idealni, ali mogu samo zamisliti kako je ribarima po kiši, vjetru i hladnoći”, izjavila je Grabar-Kitarović po povratku u Kali nakon noćnog ribarenja u zadarskom akvatoriju na koćarici Sin Kali I.

Netko bi mogao pomisliti kako za nju predizborna kampanja nije niti završila. Jer kako je počela utrku za Pantovčak, točno u ponoć iz svoga rodnog mjesta Dražice na Grobniku, potom obilaskom treće, noćne smjene u riječkom brodogradilištu “Treći maj”, pa onda razgovorom s pekarima u sitnim jutarnjim satima, dojam je da tako živi i radi non-stop.

Već je onda dala do znanja kako smo pet godina slušali izgovore da predsjednik ne može ništa jer nema dovoljno ovlasti, jer je fikus. “Tko želi biti fikus, nek’ stoji doma kraj prozora” – poručila je tom prilikom Ivi Josipoviću i kad ga je porazila na izborima “natjerala” ga je da se počne trsiti kako bi nešto i sam ostvario u politici. Samo što će njegova stranka Naprijed Hrvatska na koncu zacijelo biti manje zapažena od nekog fikusa u Predsjedničkim dvorima.

Dobro mu je predsjednica u razgovoru za našu novinu rekla “da se u njegovome mandatu išlo u Beograd pjevati i plesati”. Ne bih ga htio uvrijediti, međutim, u ovom trenutku mogao bi zasvirati i zapjevati onu staru radničku od Magazina: “More me žena i majka njena težak je život moj, prva me dira, a druga svira da krenem u boj…” I onda refren: “Zidam kuću trokatnicu mješam malter, motam žicu da nam živi, živi rad…”

I bome se taj “naradio” u životu. Dva stana u Zagrebu, oba preko sto kvadrata. Ima auto vrijedan oko 170 tisuća kuna. Ostala pokretna imovina iznosi mu oko 160 tisuća eura. Supruga također ima dva stana svoj automobil i imovinu… Koliko dobiva od ZAMP-a? Nikad nam Josipović nije na to pitanje odgovorio. Nego traži odgovor od predsjednice što je napravila u ovih prvih nekoliko mjeseci mandata. Makla je Tita s Pantovčaka, i da je samo to uradila, više je nego dovoljno!

 Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari