Pratite nas

Josipović neće kočiti ulazak Srbije u Europsku uniju

Objavljeno

na

Josipović je naglasio da je hrvatski Sabor usvojio deklaraciju “koja vrlo jasno govori o tome da se susjede neće ucjenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU”

Nemoj bre da nas kočiš

Nemoj bre da nas kočiš

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručio je u intervjuu za beogradske Novosti da Zagreb neće kočiti Srbiju na putu u EU i ocijenio da dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel na sastanak čelnika jugoistočne Europe 15. srpnja u Dubrovniku pokazuje podršku proširenju Unije, prenosi Tanjug.

Josipović je naglasio da je hrvatski Sabor usvojio deklaraciju “koja vrlo jasno govori o tome da se susjede neće ucjenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU”, ali je i naveo da će rješavanje otvorenih pitanja biti važno za ocjenu o ispunjavanju uvjeta.

“Pritom ne mislim na to da bi Hrvatska ucjenjivala susjede, već na to da će sposobnost rješavanja otvorenih pitanja sa susjedima biti važan test za sve nas”, kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik rekao je i da će glavna poruka skupa u Dubrovniku biti da “EU cijelu regiju smatra dijelom Europe i da budućnost svih zemalja u regionu jest u EU”.

“Naravno, kandidati će morati ispuniti ozbiljne uvjete. Razgovori o zajedničkim naporima na izgradnji infrastrukture, europskoj energetskoj politici i mjestu jugoistočne Europe u njoj, kao i pitanja suradnje u regiji, jasan su znak takvog političkog stajališta”, ocijenio je Josipović.

Naglasio je da dolazak Angele Merkel u Dubrovnik na treći sastanak procesa Brdo-Brijuni pokazuje da EU želi nastaviti sa širenjem na Balkan.

Upitan kako ocjenjuje današnje odnose Beograda i Zagreba, Josipović je odgovorio da je posljednjih godina napravljeno mnogo toga dobrog da se ti odnosi poboljšaju. “Suradnja se prilično razvila, a pomaci, koji nisu spektakularni, stalni su. Kao takvi, manje su vidljivi i atraktivni javnosti”, kazao je Josipović.

Hina

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari