Connect with us

Vijesti

Josipović: Srbija ima pravo na drukčiji pogled na Oluju

Objavljeno

on

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ocijenio je da odnose Zagreba i Beograda u ovom trenutku najviše opterećuje prošlost, ali i da od svog prvog službenog sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji se očekuje na jesen, očekuje pružiti “novi poticaj” razvoju bilateralnih odnosa.

“Predstojeću posjetu Beogradu vidim više kao novi impuls nego kao novi početak. Kada imamo u vidu tešku prošlost i nedavni rat, unazad tri-četiri godine mnoga su se pitanja pokrenula, odnosi su se otopili …”, rekao je Josipović u intervjuu za “Novosti”, prenosi Tanjug.

On je kazao da Srbiju i Hrvatsku “najviše opterećuje prošlost – ratna suradnja, sudbina nestalih, izbjeglice, sukcesija bivše države, stambeno zbrinjavanje, mirovine iz doba rata …”. “Osobno, mislim da bi pojedina pitanja mogli brzo riješiti,i u dobrosusjedskoj ozračju to ne bi trebao biti preveliki teret”, rekao je voditelj hrvatske države.

On je napomenuo da Srbija i Hrvatska imaju još mnogo otvorenih pitanja od velike važnosti za naše države i građane, prije svih “problem nestalih osoba, njih oko 1.700, oteto kulturno blago koje Srbija još nije vratila, pitanje izbjeglica, Srba iz Hrvatske, ali i Hrvata iz Srbije, brojne imovinske probleme … “.

“Tu je i sukcesija bivše Jugoslavije, kao i pitanje granice na Dunavu. Uz to, moramo poboljšati suradnju u gospodarstvu, progonu ratnih zločina i u borbi protiv organiziranog kriminala”, podsjetio je Josipović. Josipović kaže da u Hrvatskoj nije bilo rezervi prema Nikoliću i da su prvi susreti s predsjednikom Srbije ohrabrujući.

Na pitanje može li planove za dalje razvijanje odnosa sa Srbijom, pokvariti dolazeća godišnjica “Oluje”, koju Beograd i Zagreb gledaju različitim dioptrijama, Josipović je odgovorio da se nada da neće jer je za “Hrvatsku ‘Oluja’ bila nužna oslobodilačka akcija kojom je završen rat “i bez te vojno-policijske akcije” Hrvatska ne bi bila slobodna i neovisna “.

“Činjenica o stradanju većeg broja Srba u toj akciji daje srpskoj strani pravo na drugačiji pogled. Iako ćemo se, vjerojatno, morati primiriti s tim da na neke povijesne događaje gledamo različito, očekujem i da Srbi s razumijevanjem prihvate začaj ‘Oluje” za slobodu hrvatske države .. S druge strane, Hrvatska treba s dužnim pijetetom da se odnosi prema svim žrtvama, da kazni zločine i da svima koji žele vratiti to i omogući “, poručio je hrvatski predsjednik.

Josipović je kazao da bi volio da pregovori EU sa Srbijom počnu što prije i da se “što skorije završe” i ističe da iskustvo Hrvatske govori da se “napor isplati”. “Ima mnogo sličnosti između naših društava i sigurno je da će naša iskustva biti korisna za Srbiju. Spremni smo pružiti svu pomoć, ne samo Beogradu, već i drugim susjedima, i naša iskustva podijeliti s njima”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Fena/dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari