Connect with us

Nebuloze

Josipović: Vidio sam popis suradnika Udbe, Karamarko nije na njemu

Published

on

Bivši predsjednik RH i sadašnji predsjednik stranke ‘Naprijed Hrvatska! Progresivni savez’ Ivo Josipović u intervjuu za sutrašnje izdanje Večernjeg lista rekao je da Tomislav Karamarko nije bio suradnik Udbe, kako to tvrdi Josip Manolić.

[ad id=”68099″]

“G. Karamarko je ozbiljan političar, sve desniji, s kojim se sve manje slažem u vrijednosnim i političkim stavovima. Meni je politika utemeljena na podjelama iz II. Svjetskog rata, prozivanjema naših građana drukčije političke orijentacije kao onima koji ne vole Hrvatsku, te besmislenoj lustraciji kao glavnom političkom projektu, strana i odbojna”, rekao je dodavši da HDZ u gospodarskoj krizi pretkampanju gradi na fantomskom gospodarskom programu.

Dodao je da ankete prema kojima je HDZ u vodstvu treba respektirati i u obzir uzeti da HDZ koji vodi Karamarko trenutačno uživa većinsku podršku i ima stabilno biračko tijelo.

Tvrdi da ni Milanović ni Karamarko nisu njegov izbor za premijera. Progovorio je i o optužbama Josipa Manolića da je Karamarko radio za Udbu.

“O tome je li Karamarko radio za Udbu nemam vlastitih saznanja. Ali, imao sam prilike čuti i vidjeti neke informacije vezane za suradnike Udbe. One ponajbolje govore o besmislenosti lustracije”, rekao je Josipović.

“Imao sam prilike vidjeti vrlo detaljan popis suradnika Udbe i KOS-a, s imenima i prezimenima, kodnim nazivima, vezama i drugim detaljima. Bilo je tu profesora, biskupa, svećenika, danas istaknutih boraca za ljudska prava, ljevičara i desničara, HDZ-ovaca i SDP-ovaca, kulturnjaka i sportaša. Za neke sam se silno iznenadio da su bili suradnici tajnih službi. Ali danas, ako nisu učinili neki zločin, potpuno ih je besmisleno pozivati na odgovornost. Tko zna kako su i zašto pristali surađivati. Mnogi su taj grijeh okajali važnim doprinosom hrvatskoj državi. Nakon toliko godina otvarati to pitanje, koje neće dati neki važan rezultat, a unijet će u društvo nemir, često lažno optuživanje i razdor, nema smisla. Na tom, vrlo detaljnom popisu nije bilo Karamarka”, rekao je Josipović dodavši da sa zanimanjem očekuje sudski postupak u kojem je Karamarko tužio Manolića za optužbe.

Mislite li da bi bio bolji premijer od Zorana Milanovića?

Nijedan nije moj odabir, svaki iz svojih razloga nisu dobri kandidati za budućeg premijera. Karamarko kao jedan od glavnih projekata zagovara lustraciju. S druge strane, Manolić kaže da je radio za Udbu i da njega treba lustrirati. Kakvo je vaše mišljenje o lustraciji i ulozi Karamarka u bivšem sustavu?

O tome je li Karamarko radio za Udbu nemam vlastitih saznanja. Ali, imao sam prilike čuti i vidjeti neke informacije vezane za suradnike Udbe. One ponajbolje govore o besmislenosti lustracije. Znate, možda nisam tipičan političar, ali smatram da u politici sva sredstva ipak nisu dopuštena. Evo, u predsjedničkoj kampanji HDZ je, direktno ili putem svojih satelita na medijskoj sceni, poput Margetića, iznosio najstrašnije laži, i o meni, i o obitelji, i o prijateljima. Čak su i Šešelja angažirali da im bude maneken u onoj besprizornoj Bujici. S druge strane, neki „dobronamjerni“nudili su mi informacije protiv sadašnje predsjednice koje sam procijenio ili neistinitim ili nedostojnim pa ih nisam htio koristiti. Nisam to htio upravo zato što vjerujem da u politici mora biti barem malo etike i da nije baš sve dopušteno. Zato ću i sada reći istinu o onome što znam, istinu koja će, nadam se, Karamarku pomoći da razumije besmislenost lustracije i hajki koje bi se po HDZ-u trebale otvarati.

Kakve su vaše informacije o Karamarkovoj ulozi? Imao sam prilike vidjeti vrlo detaljan popis suradnika Udbe i KOS-a, s imenima i prezimenima, kodnim nazivima, vezama i drugim detaljima. Bilo je tu profesora, biskupa, svećenika, danas istaknutih boraca za ljudska prava, ljevičara i desničara, HDZ-ovaca i SDP-ovaca, kulturnjaka i sportaša. Za neke sam se silno iznenadio da su bili suradnici tajnih službi. Ali, danas, ako nisu učinili neki zločin, potpuno ih je besmisleno pozivati na odgovornost. Tko zna kako su i zašto pristali surađivati. Mnogi su taj grijeh okajali važnim doprinosom hrvatskoj državi. Nakon toliko godina otvarati to pitanje, koje neće dati neki važan rezultat, a unijet će u društvo nemir, često lažno optuživanje i razdor, nema smisla. Na tom, vrlo detaljnom popisu nije bilo Karamarka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari