Pratite nas

Politika

‘Josipovića ćemo pamtiti po ustaškim gujama, a Milanović kopira našu taktiku’

Objavljeno

na

Tomislav Karamarko gostovao je danas u emisiji Hrvatskog radija „Oporbeni zarez“ (urednik i voditelj: Ivica Ružičić), koja je istodobno prikazana i na HTV4.

U polusatnom razgovoru komentirao je veličanstvenu, povijesnu inauguraciju predsjednice RH, konsenzus o ostvarivanju boljeg života svakog pojedinca, cjeloviti Program gospodarskog oporavka i zapošljavanja koji izrađujemo sa stručnjacima s bavarskog IFO instituta, cirkus u režiji Kukuriku saborske većine prilikom izmjena izbornog zakona, Milanovićeve predizborne floskule o „novom početku“ u strahu od gubitka izbora, SDP-ovo poticanje ideoloških podjela u nedostatku smislenih rješenja za gospodarsku krizu…

Gostovanje predsjednika HDZ-a pogledajte u cijelosti, a u nastavku prenosimo ključne poruke:

O nadi koju je donijela predsjednica 

Inauguracija predsejdnice RH bila je veliki dan za Hrvatsku. Bio je to prekrasan dan – dan koji najavljuje novo vrijeme. U teškim smo gospodarskim i socijalnim problemima, a predsjednica je otvorila puno pitanja i, još važnije, donijela nadu. U poslanici je istaknula domoljublje kakvo je vodilo naše branitelje i dr. Franju Tuđmana. Predsjednica je naglasila da kroz zajedništvo možemo sve postići.

O konsenzusu ZA bolji život

Moramo biti objektivni kada govorimo o ideološkim razlikama – ne smijemo ih „dramatizirati“. Različite političke opcije ne moraju se svjetonazorski slagati, ali kada je u pitanju egzistencijalna ugroženost – konsenzusa bi moralo biti. Za izlazak iz krize postoji samo jedan način – otvaranje radnih mjesta i povećanje potrošnje. Kao stranka pozivamo na takvo zajedništvo i krajnje je vrijeme da Vlada – još ovo malo vremena koliko će trajati – počne raditi na tome.

O zvižducima Mesiću i Josipoviću 

Neprimjereni su zvižduci bivšim predsjednicima Mesiću i Josipoviću koje smo čuli na inauguraciji. To je posljednje mjesto na kojem bi se to smjelo raditi. Pretpostavljam da su ljudi htjeli iskazati emocije prema mandatima dvojice predsjednika, no nemojmo radikalizirati podijeljenost.

O Milanovićevu neprihvaćanju poraza

Predsjednica je spremna na apsolutnu suradnju sa SDP-ovom vladom – u skladu sa zakonom i Ustavom. SDP je krenuo u suradnju, nažalost, šlampavo, čak i zločesto! A nema razloga za tu lošu atmosferu već u startu. Vidimo da niti jučer premijer Milanović nije čestitao predsjednici. Nezadovoljstvo i loše raspoloženje – jer je njihov kandidat izgubio izbore – ne znače da imaju pravo na nesuradnju s predsjednicom koja je pobijedila na demokratski način.

O tematskoj sjednici Vlade 

Poruka SDP-ove vlade da predsjednica može svakog četvrtka dolaziti na sjednice cinična je provokacija! S funkcijom predsjednice se ne smije tako ophoditi. Ona ima pravo inicirati kod premijera da sazove tematsku sjednicu Vlade o teškome gospodarsko-socijalnom stanju. Treba napraviti inventuru kako bi znala u kakvome stvarnom stanju preuzima državu. Ne vidim razloga za inat – bilo bi vrijeme da se Milanovićeva vlada spusti na zemlju, da s obje noge na tlu shvati da je nečinjenjem, neznanjem i improvizacijama upropastila državu. Ovo je dobar trenutak da s novom predsjednicom počnu raditi, a ona će se sigurnom energično zalagati za izlazak iz krize.

O Josipovićevu potraćenom mandatu

Teško se sjetiti ijedne dobre stvari iz mandata bivšeg predsjednika Josipovića. Pričao je o „ustaškim zmijama“, pamtiti ćemo ga po Lex Perković, šutio je kad se ukidalo pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu, poticao je ideološke podjele… A koliko se sjećam, nije potaknuo Vladu da se bori za bolji život! No sada je s predsjednicom stigla pozitivna narodnjačka energija.

O svađanju s EU prijateljima  

Milanović i Josipović su zamrznuli odnose s nizom zemalja – naših prijatelja u EU. Pokušajmo se sjetiti jakih imena koja su dolazila u Zagreb ili kojima su išli u posjet! Ne mogu ih se sjetiti, kao ni jakih inozemnih investicija. EU je naša „regija“! Ne podcjenjujem važnost odnosa sa susjedima – s BiH, koja je naša druga domovina, ili Srbijom. Naša je uloga – koju sa zadovoljstvom prihvaćamo – da istočnim susjedima pomognemo na europskom putu.

O neriješenim pitanjima sa Srbijom 

Pozdravljam dolazak premijera Vučića na inauguraciju, ali sa Srbijom moramo raščistiti pitanje nestalih, otetoga kulturnog blaga, granica… Znamo tko je bio agresor, a tko se branio! I na tim temeljima želimo graditi dobre odnose – koji su nužni za budućnost i gospodarski razvitak.

O prijevremenim izborima & „novom početku“

Ne znamo kada će biti izbori – uistinu se svašta spominje! SDP je probao „razigravati“ neke datume. Na valu populističkih mjera – oprosta dugova i zamrzavanja švicarskog franka – pokušavaju dobiti poneki bod u očima građana. I možda na brzinu iniciraju izbore. Ali uzalud im sve – politika upropaštavanja gospodarstva ne može biti sanirana dvjema-trima populističkim mjerama.

Promjena imidža g. Milanovića? Kopirali su nas. Mi smo stalno na terenu, radimo s ljudima – evo sad je to i SDP počeo raditi. Sve je to prekasno – nikada nisu imali pravi, konzistentni program gospodarskog oporavka. Ponudili su brošuricu – Plan 21 – u kojem su ispisali lijepe želje. Svatko može ispisati želje, ali treba znati kako riješiti krucijalne probleme! Kad god budu izbori – mi ćemo pobijediti! I kakav god izborni zakon bio!

O lakrdiji s izbornim zakonom

Izmjene izbornog zakona u skladu su s mentalnim sklopom i karakterom vladajućih – konfuzija, nekonzistentnost i konfrontacija samih sa sobom. Davali su amandmane na svoje amandmane, pa prihvaćali amandman Mirele Holy u dijelovima, potom u cijelosti. Lakrdija!

O HDZ-ovu programu & forumu

Naš je program gotov, a sada se  glanca“. Na njemu smo radili s uglednim IFO institutom iz Bavarske. Ponavljam – 1. ožujka ćemo održati veliki gospodarski forum, na koji će doći veliki broj stručnjaka s autoritetom u gospodarstvu. Uvodno će izlagati jedan od najvećih ekonomista u Europi – čelnik IFO instituta Hans-Werner Sinn. Bit će uistinu zanimljivih predavanja i panela. Primjerice, o izraelskom modelu poduzetničkog inkubatora za male tvrtke.

O jačanju malog i srednjeg poduzetništva

Intencija je jačanje malog i srednjeg poduzetništva – to najbrže otvara radna mjesta. Kad osjetimo rast proizvodnje i potrošnje – započet će temeljita reforma državne uprave. Naš program je sveobuhvatan – govori o poreznoj politici, socijalnoj politici, reindustrijalizaciji, turizmu… Elemente našeg programa nudimo (ne)stranačkim stručnjacima, sindikatima, poslodavcima… svima koji su zainteresirani. Tražit ćemo javnu raspravu – pozvat ćemo sve da sudjeluju i iznesu svoje mišljenje.

O katalogu razvojno-investicijskih projekata

EU fondove nismo iskoristili. HDZ imam pripremljeni katalog od 50 velikih projekata. Jedan od njih je navodnjavanje i proizvodnja hrane. Hrvatska uvozi 80 posto hrane! Zar to nije sramotno, pokraj ovakve zemlje u Slavoniji. Naša su polja zapuštena, a naši vrijedni Slavonci zatvaraju seoska gospodarstva i postaju – socijala.

O Milanovićevu „mi ili oni“

Svjesni smo da oni koji gube ne mogu nuditi gospodarski program – jer ga nemaju. Oni će nuditi sukobe i prijetnje kaznenim progonima. Priču o „kriminalnog organizaciji“ i svađu na ideološkoj razini. Plašit će građane dolaskom HDZ-a na vlast! Čitavu predizbornu kampanju htjet će svesti na obračun između Milanovića i mene. Nećemo se dati navući na njihove provokacije. Vrata Banskih dvora „otključat“ će nam kvalitetan gospodarski program.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Sabor imenovao tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Hrvatski sabor u petak je imenovao dio, odnosno tri od četiri člana Nadzornog odbora HRT-a – Mladena Čuturu, Moranu Paliković Gruden i Maju Martinović, prihvatio prijedlog Odbora za medije i povukao imenovanje Eduarda Kunšteka, te odbio SDP-ov amandman da u NO ‘uđe’ Miroslav Grgić, član bivšeg, u srpnju razriješenog Nadzornog odbora.

Odluku o imenovanju, Sabor je donio jednoglasno, sa 77 glasova, jednim više od potrebnih 76. SDP u glasovanju o članovima novog NO HRT-a nije sudjelovao.

Nećemo u tome sudjelovati, kad se u NO već biraju samo predstavnici većine, neka ih bira samo većina, objasnio je Arsen Bauk (SDP) poslije zataržene stanke.

Mikulić: Slobodno mjesto potencijalno za kandidata manjine

Predsjednik Odbora za medije Andrija Mikulić (HDZ) izvijestio je da Odbor povlači prijedlog o Kunštekovu imenovanju, predlaže da se imenuju samo tri od četiri člana, da se ide na ponovljeni natječaj, a slobodno mjesto je potencijalno za kandidata paralmentrane manjine.

Partneri u saborskoj većini zadovoljni su prijedlogom Odbora, a oporba, konkretno SDP, nezadovoljna je što većina nije prihvatila ime kandidata oporbe.

SDSS je zadovoljan što je Odbor otvorio prostor da se postigne dogovor većine i opozicije oko četvrtog člana koji bi pripadao opoziciji, kaže Milorad Pupovac koji poručuje da ono što pripada većini ne bi trebala određivati opozicija i obrnuto.

Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) dodaje kako je prijedog Odbora logičan slijed razgovora u parlamentu, a promjenu njegove ranije odluke vidi kao pobjedu parlamentarizma, te ne spori potrebu da se ostavi mjesto parlamentranoj opoziciji.

Stazić: prihvaćen naš argument da je Kunštek u sukobu interesa

Drago nam je da je većina prihvatila naše argumente da je Kunštek u sukobu interesa, kaže Nenad Stazić (SDP). Saborska većina, dodaje, nije prihvatila kandidata manjine, ali je donekle prihvatila princip da ne bira sva četiri, nego samo tri ‘svoja’ člana NO, dok se za četvrtog otvara novi javni poziv. Prihvatit ćemo to kao nastavak dobre paralmentrane prakse, poručuje Stazić.

Ostajemo pri tome da nije dobra praksa da većina određuje tko će u okviru opozicije biti njihov predstavnik, ustrajava Bauk.

HDZ-ov Branko Bačić odbija SDP-ovu argumentaciju. Vladajući ne ulaze u izbor kandidata oporbe, no za nas je neprihvatljivo da u NO imenujemo bilo koga od članova prijašnjeg NO, jer su četiri puta institucije utvrdile da taj NO nije poštivao zakone, tumači Bačić.

Pernar: Kad ŽZ dođe na vlast Maja Sever će dobiti emisiju natrag

Živi zid, kaže Ivan Pernar, ne može podržati kandidirane, jer smatra da neovisno o tome tko u NO sjedio ništa se neće promijeniti, a Živi zid će i dalje biti nepoželjan.

Princip 3+1 je dobar, no problem je što je u vrijeme kad ga je vodio SDP HRT bio partijska televizija, cenzura je bila takva da je ukinuto predizborno sučeljavanje, i HDZ-ov model je u biti cenzura, samo su metode profinjenije, tvrdi taj zastupnik.

Problematizirao je ukidanje emisije Hrvatska uživo urednice Maja Sever, pa joj obećao da će, čim Živi zid dođe na vlast, dobiti emisiju natrag.

Vi ste gori i od HDZ-a i SDP-a, kroz smijeh mu je uzvratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Jandroković: Čestitke zastupnicima i građanima

Odluka o NO HRT-a bila je posljednja odluka Sabora prije zimskog odmora koji će, najavio je Jandroković, završiti 17. siječnja iduće godine.

Svim zastupnicima čestitao je Božić i zaželio sretnu Novu godinu.

U ime svih, svim građanima Republike Hrvatske i svima koji nas prate diljem svijeta, također upućujem najiskrenije čestitke, rekao je Jandroković. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Peđa Grbin: Iz SDP-a odlaze ljudi koje stranka ne bi trebala gubiti

Objavljeno

na

Objavio

Gost Novog dana bio je saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

Kako gledate na prijedlog o odustajanju od ustavne stanke u Saboru?

Trebali smo 2013. glasati o promjenama Ustava i jedna od točaka je bila i promjena ukidanje ustavnih stanki, no te promjene nisu usvojene. Dok je predsjednik Sabora bio Josip Leko, nije bila rijetkost da produžimo zasjedanje ili počnemo ranije. Činjenica da je ustavna stanka zapisana ne sprečava onoga koji vodi Sabor da sazove sjednicu i treba pitati gospodina Jandrokovića zašto sada stajemo s radom i zašto smo radili kao na pokretnoj traci, a čitav niz točaka koje bi trebalo raspravljati neće biti raspravljene ne samo u ovoj godini, nego poznavajući njegov način rada vjerojatno nikad.

Koliko ste zadovoljni radom Sabora u ovoj godini?

Mislim da je razina odbijanja od strane vladajućih u posljednjih nekoliko mjeseci postala smiješna, a najbolji primjer toga je bio proračun kada su u jednom trenutku prestali uopće obrazlagati zašto odbijaju prijedloge za povećanje. Sporno je kada se ne prihvaća amandmane koji su tehničke prirode i kada si dopuštaju da ne odgovaraju, to je gušenje duha liberalne demokracije.

Osipate li se u SDP-u s obzirom na odlazak nekih dugogodišnjih članova?

Zasad je to srećom pojedinačno i držim da će na vodstvu stranke biti odgovornost da to ne prijeđe u nešto masovnije, nadam se i vjerujem da će predsjednik ili tajnik stranke kontaktirati kolege Meića i Krstinića i razgovarati o njihovim motivima i je li moguće da se predomisle. To su ljudi s obzirom na njihov dosadašnji rad kakve mi ne bi trebali gubiti.

Koliko ste zadovoljni rejtinogom stranke?

On ne bi trebao nikoga zadovoljavati, kada 60 do 70 posto ljudi daje Vladi negativnu ocjenu, najveća oporbena stranka bi trebala preuzeti vodstvo što se ne događa unašem slučaju i to predstavlja razlog za zabrinutost, ne može si dopustiti da zabije glavu u pijesak. Na nama je da se zbrojimo, da počnemo raditi, davati konkretne prijedloge i odgovarati na stvarna pitanja i probleme građana i tada će i naš rejting porasti i postati onakav kakav bi trebao biti s obzirom na okolnosti. Rejting je odraz viđenja onoga što građani vide da radimo. Ne vodi se protiv SDP-a hibridni rat, kao što bi to rekao Plenković, nego treba pogledati u sebe i naći razlog problema.

Što je s programom i statutom stranke?

Rad na programu je malo zastao, očito smo se više koncentrirali na statut nego na program, to je boljka koja se često javlja. Više se bavimo formom, nego sadržajem i nadam se da ćemo nastavit rad na programu. Kao član ću intervenirati i zatražiti da to što prije krene dalje.

Koliko se promijenila radna skupina?

Neki su otišli zbog drugih obaveza, to morate njih pitati, ali nadam se da ćemo u ovom obliku u kojem smo ostali privesti posao kraju i napraviti kvalitetan dokument.

Bili ste zagovornik dosta radikalnih promjena?

Danas su tu neka sasvim druga pitanja koja su prije par desetaka godina bili teme razgovora na marginama – primjerice, neutralnost interneta, no tu je i zaštita potrošača i jednakost … to su pitanja gdje socijaldemokracija mođe dati jasne odgovore.

Kad ste se posljednji put našli oko rada na programu?

Prije nekih dva mjeseca.

U Vladi kažu da se slažu oko esencijalnih pitanja, kako je s oporbom?

Naravno da se Vlada slaže oko esencijalnih putanaj – sve je drugo za njih efemerno. Vlast je ljepilo, vlast je slast. Mi koji smo u oporbi, nismo isti, čitav smo niz različitih političkih opcija, postoji čitav niz stvari oko kojih ćemo se složiti, no u oporbi je primjerice i Hasanbegović s kojim imam malo, a i ne želim ih imati, dodirnih točaka.

Koliko dodirnih stvari imate s Mostom, je li moguća suradnja?

Most bi prvo morao unutar sebe definirati što želi pa da vidimo koliko smo blizu ili daleko. Surađivat ćemo oko mnogih stvari, to je normalno, kao opozicija, u krajnjoj liniji, činimo to i s HDZ-om i komunikacije – premda ne ide lako – trebalo bi biti više. Razlika je puno, a Most kontinuirano nastoji sebe prikazati nekime tko je izvan establishmenta i govori da su svi isti, no oni moraju unutar sebe shvatiti tko su i što žele.

Jeste li ‘amsterdamskom koalicijom’ izgubili neke partnere, IDS, GLAS?

SDP je lijeva stranka, IDS, GLAS, Pametno se deklariraju kao liberalne, stranke centra i normalno mi je da se spoje s obzirom na izborni prag. Često se podudaramo, ali i razlikujemo. Teško mi je zamisliti da bi kolege iz IDS-a ili GLAS-a mogle surađivati s bilo kime drugime nego SDP-om kada dođe u pitanje upravljanje Hrvatskom u cjelini.

Davor Bernardić je u nekoliko navrata kazao da je SDP otvorenih vrata, očekujete li da vam se pridruži Vlaho Orepić?

To je pitanje za kolegu Orepića, a ako želi pristupiti, zna se koja je procedura. Bio je ministar i bojim se da se baš i nije iskazao. Koliko sam ga upoznao, radi se o dobrom čovjeku, koliko je dobar političar, druga je stvar.

Bernardić se nedavno pohvalio da je stekao novu akademsku titulu na prestižnoj biznis školi MBA – “Chief Executive MBA”, znate li kako je to platio, možda stipendijom, je li to prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, smatrate li da će mu pomoći taj set vještina koje je stekao?

Nisam ga pitao za način kako je platio, je li prijavio Povjerenstvu provjerit ćete u njegovoj imovinskoj kartici, znam da se kontinuirano obrazuje, svako obrazovanje je dobro i može biti samo na korist, teško na štetu, a i sam sam se odlučio obrazovati dalje i jako mi koristi u radu.

 

Bruna Esih: Ovo je nije ništa drugo do nastavak specijalnog rata koji se vodi u Hrvatskoj

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari