Connect with us

Josipovića treba opozvati!

Published

on

Željka Markić, alfa i omega građanske inicijative “U ime obitelji”, svojim se aktivizmom istaknula kao jedna od liderica desnice u Hrvata. Iza sebe ima i rezultate, dovoljno je samo prisjetiti se kako je u njezinoj organizaciji prikupljeno 749.316 potpisa za raspisivanje referenduma o braku. Ona ne staje, priprema nove akcije i novi referendum, a mediji su je često spominjali i kao moguću kandidatkinju za predsjednicu države. Tijekom ljetnog odmora za “Slobodnu” je pripremila svoj dnevnik.

Evo tih zapisa:

ImageHandlerJutros sam rano ustala kako bih, dok još nije prevruće, pripremila barem dio ručka. Kuća nam je puna obitelji i prijatelja, a vrt nam je pun blitve. Na internetu stalno tražim nove recepte kako bih našla novi način pripreme istih namirnica.

Uz pripreme za ručak tijekom dana se naizmjenice odvijaju i pripreme za izjašnjavanje birača o novom referendumu koje se održava od nedjelje 21. rujna do nedjelje 5. listopada. S kolegama iz “U ime obitelji” telefonski i e-poštom dogovaram sljedeće operativne korake. Vjerujemo da će, odluče li građani svojim potpisom zatražiti raspisivanje referenduma, preferencijalno glasovanje bez cenzusa, dopisno i elektroničko glasanje za sve hrvatske državljane bez obzira na njihovo prebivalište, sniženje izbornog praga uz uvjet prikupljanja određenog broja potpisa birača za stranke koje žele ući u parlament i dr., omogućiti većem broju birača sudjelovanje na izborima te osigurati pravedniju zastupljenost birača u Saboru.

Dosadašnji je izborni sustav nepravedan, jer raspodijeljenost mandata ni približno ne odražava glasanje na izborima. To znači da postoje saborski zastupnici koji su nezasluženim glasovima osvojili mandat u Hrvatskom saboru jer su im se pribrojili glasovi birača koji su glasali za neku drugu stranku koja nije prešla izborni prag od sadašnjih pet posto. Tako je glas svakog četvrtog građanina koji je izišao na izbore i glasao dodijeljen političkoj stranci za koju on uopće nije glasao.

Promjene toliko potrebne Hrvatskoj neće doći same od sebe. Mi ih trebamo pokrenuti. Ovo referendumsko izjašnjavanje još je jedna prilika za promjenu na bolje.

Ovdje na moru novinske vijesti primam s kašnjenjem od dan ili dva. Ovisno o tome kako vozi brod, puše li jugo i koliko je ljudi taj dan odlučilo kupiti novine. Uglavnom, za intervju suca Turudića i njegove ocjene Josipa Broza Tita kao zločinca te negativnu ocjenu rada premijera, gospodina Pupovca i predsjednika Josipovića doznala sam kad su napadi novinara, urednika, Ministarstva pravosuđa, “neovisnih” stručnjaka i dr. već bila u punom zamahu.

Bit ću slobodna pa ih sve svesti pod izjavu predsjednika Josipovića koji je odmah, drugi dan nakon intervjua, kritizirao suca Turudića izjavom kako “javni angažman sudaca smatra neprimjerenim i nespojivim s demokratskim načelima i podjelom vlasti”. Vjerujem da predsjednik Josipović nije tako loš poznavatelj pravnih tekovina europskih institucija da ne bi znao da je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio kako je Vrhovni sud Ruske Federacije protuzakonito smijenio sutkinju moskovskog suda jer je dala intervju u kojem je iznijela niz kritičkih prosudbi o ruskoj politici i pravosuđu.

A sve to na temelju članka 10 Europske konvencije o ljudskim pravima, koja kaže da suci uživaju pravo na slobodno izražavanje koje uključuje slobodu mišljenja, primanja i prenošenja informacija i ideja.

Vjerojatno je upravo tu presudu predsjednik Josipović imao na umu kad se nije očitovao o napadu jednog drugog suca, predsjednika Općinskog suda u Zadru Željka Rogića, na Ustavni sud Republike Hrvatske. Isti oni mediji koji napadaju suca Turudića tepali su sucu Rogiću kao “vrhunskom”, “hrabrom”, “najučinkovitijem” sucu zato što se pridružio premijeru, predsjedniku, svim ministrima u Vladi u ocjeni da je Ustavni sud zakazao pri načelu jednakosti pred Ustavom i zakonom. Po sucu Rogiću, taj referendum predstavlja diskriminaciju homoseksualne manjine.

I predsjednik Josipović nije reagirao. Očito nije smatrao da je istup suca Rogića “neprimjeren i nespojiv s demokratskim načelima i podjelom vlasti”. Niti je posumnjao da je istup suca Rogića motiviran njegovim planovima za budući politički angažman. Dakle, jedan sudac može nastupati u javnosti, a drugi ne može. Ovisno o tome slaže li se ili ne sa stavovima SDP-ova premijera i predsjednika.
Predsjednik i obitelj Perković

ivo-josipovic-sasa-perkovicČitam kako je predsjednik Josipović izjavio: “Gospodin Saša Perković, koji je moj savjetnik, bio je moj savjetnik i ostat će savjetnik do kraja mojeg mandata.” Ova predsjednikova izjava jasno je pokazala da je njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost nedodirljiv.

Predsjednik Josipović učinio je sve što je mogao da spriječi izručenje Njemačkoj Josipa Perkovića, udbaša, oca svojeg savjetnika optuženog za organiziranje i sudjelovanje u političkom ubojstvu Stjepana Đurekovića. Mogao je spriječiti stupanje na snagu “lex Perković” – zakona koji je izglasan u Saboru samo zato da se Perkovića ne bi izručilo Njemačkoj.

Da je iskoristio svoju ovlast i pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom – Zakon ne bi prošao jer nije bio u skladu s Ustavom, a Perković bi bio izručen Njemačkoj. Hrvatska ne bi ušla u sukob s najjačim gospodarstvom Europe i zemljom koja ju je podupirala u osamostaljenju i obrani zemlje. Niti bi ispala zemlja koja u zadnji tren jednostrano mijenja postignuti dogovor. Takav razvoj događaj bio bi u interesu Hrvatske.

Predsjednik Josipović je propuštajući zatražiti ocjenu ustavnosti “lex Perković” radio protiv interesa Hrvatske. Kad se pokazalo da će unatoč zakonu koji je mogao zaustaviti, a predsjednik to nije učinio, Josip Perković biti izručen Njemačkoj, predsjednik je skupa sa premijerom Milanovićem pokušao promijeniti Ustav Republike Hrvatske, opet zato da bi spriječio izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj. Ni u tome nije uspio.

Očito je da je predsjednik Josipović, nauštrb interesa Republike Hrvatske, štitio osumnjičenika za okrutan zločin iz vlastitog interesa, kakav god on bio. Da u hrvatskom Saboru sjede saborski zastupnici odgovorni narodu koji predstavljaju, a ne SDP-u ili HNS-u – zbog ovih bi predsjednikovih postupaka pokrenuli postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti predsjednika Republike i njegov opoziv. Ovako nam samo ostaje nadati se da će predsjednik Josipović imati dovoljno obraza i sam odustati od svoje ponovne kandidature.

To bi Hrvatskoj možda osiguralo sposobnijeg i poštenijeg kandidata SDP-a, a predsjedniku omogućilo da se sa Sašom Perkovićem i njegovom obitelji savjetuje, druži i pomaže privatno, baš kako je s njima i povezan.
 

Kako Duka zamišlja budućnost

 

Ministarstvo kulture opet je u središtu skandala zbog sukoba interesa. U lipnju je raspisalo natječaj za neprofitne medije koji su se natjecali za tri milijuna kuna nepovratnih sredstava. Prijavljen je 91 projekt, a stručno je povjerenstvo odabralo 40-ak projekata za uži krug. Najviše su ocjene opet dobili mediji kojima je Ministarstvo i prošle godine podijelilo novac – LGBT portali, GONG, H-alter, Books-a, Forum.tm i sl. To nije bilo iznenađenje.

Ali, iznenadilo nas je kad je urednik portala Dalje.com objavio kako je u svrhu istraživačkog novinarstva predao dokumentaciju i predstavio portal koji je izmislio – Zlatne godine. Pokazalo se da su taj izmišljeni portal, koji se uopće nije mogao naći na webu, članovi povjerenstva ocijenili bolje nego npr. portal udruge “U ime obitelji” – narod.hr koji radi od veljače ove godine.

Kad je urednik koji je izmislio portal nazvao člana komisije Zdenka Duku, inače predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, i zatražio ga da mu pojasni kakvim se kriterijima vodio kad je bolje ocijenio portal kojega nema od npr. portala narod.hr – Duka mu je, kako navodi novinar, odgovorio: “Uskoro će vaši doći na vlast i onda ćete vi dobiti novce!”
Tako Zdenko Duka zamišlja promjenu vlasti u Hrvatskoj. Da “njegove”, koji novac poreznih obveznika dijele prema političkim i svjetonazorskim kriterijima, zamijene “naši” – tko god oni bili – koji opet novac dijele prema političkim i svjetonazorskim kriterijima.

Slobodnadalmacija

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari