Connect with us

Komentar

Josipovićev Bajić ima kadrove koji i sada stopiraju kvalitetne istrage

Objavljeno

-

Gosti večerašnje Bujice, nezavisni istraživački novinari Darko Petričić i Željko Peratović, govorili su o selektivnom pristupu pravosuđa prema određenim predmetima. S ocjenom da je dio pravosuđa pristran, složili su se odvjetnik Željko Olujić i zviždačica Vesna Balenović.

Selektivnost u pristupu, naveo je voditelj i urednik Velimir Bujanec, može se vidjeti i po pitanju kaznene prijave protiv suca Vrhovnog suda Marina Mrčele koja je dugo vremena ležala u ladici bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

“Bajić je imao ili političke naputke ili osobne kalkulacije vezano za kaznene prijave određenih ljudi. Najveći problem Bajićevi kadrovi u DORH-u i Uskoku zbog kojih istrage ne idu kako bi trebale, odnosno, još uvijek se stopiraju kvalitetne istrage i provodi se selektivni pristup”, rekao je Petričić.

Međutim, Bajića kao vrlo sposobnog profesionalca vidi odvjetnik Branko Šerić s čijom se ocjenom Peratović nije složio.

“Primjer je slučaj pokojnog Milana Levara koji je Bajić konstruirao osobno, a Šerić je angažiran za dodjelu novčane naknade obitelji zbog smrti. Šerić je obećao da će to učiniti besplatno, ali nakon što je ishodio određen iznos, uzeo je za sebe 60.000 kn, što znači da je prevario suprugu pokojnika. To i znači da je „prijatelj“ Mladen Bajić više nego nemoralna osobna”, rekao je Peratović.

Petričić se osvrnuo i na Sašu Perkovića ukazujući na njegovu ulogu „poveznika“  između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i aktualnog predsjednika Ive Josipovića.

“Bajić je 2002. godine došao na poziciju Glavnog državnog odvjetnika na prijedlog Ranka Ostojića, a zeleno svjetlo dao je Saša Perković. Imam i informaciju da je Josipović preko intervencije kod Bajića spriječio privođenje Kalmete koje se trebalo dogoditi prije dvije godine”, rekao je Petričić.

Željko Peratović komentirao je i slučaj Josipa Perkovića i Zdravka Mustača.

“Obrane Perkovića i Mustača povezane su na način da su selektivno odabrani dokumenti iz arhiva Republike Hrvatske, iz CK-a i nešto iz Udbe, da bi se pokazalo da Hrvatska surađuje na način koji odgovara obrani, odnosno, da je teško povezati ubijenog Stjepana Đurekovića s dokumentima kao i da Mustač i Perković s ubojstvom nemaju veze”, komentirao je Peratović.

Istraživački novinar uvjeren je u vezu između Bajića, Mustača i Perkovića te navodi kako je bio uvjeren da se radilo o podmetanjima kada se tvrdilo da SOA ne pruža pravnu pomoć njemačkom sudu. Dodaje kako DORH nije predao potrebnu dokumentaciju istom sudu.

“Prije toga, kod izrade strategije neisporučivanja, ostavljena je mogućnosti da Perković i Mustač ne budu nikada optuženi ni za što. Glavna strategija s Bajićem je da se ide na zastaru, jer bi se onda moglo ići na to da se ništa ne bi moglo poduzimati”, rekao je Peratović.

Josipovićeva veza s “lažnim desničarima”

U emisiju se javila i povjerenica za pravo na pristup informacija Anamarija Musa koja je na pitanje voditelja treba li ZAMP podnositi izvješća i biti podložan provjeri ako je na njega država prenijela javne ovlasti, odgovorila kako se radi o kompleksnom slučaju.

“To je kompleksno pitanje koje nismo riješili. Ne može izlaziti s paušalnim definicijama već pravno argumentirati što su to javne ovlasti”, rekla je Musa.

Bujanec se osvrnuo i na gostovanje Vlade Terešaka u Bujici koji je rekao da ZAMP provodi reket te podnosi Mladenu Bajiću izvještaj o iznosu „utjeranog novca“. Prema Petričiću radi se o slučaju korupcije, u skladu s korištenjem javnih ovlasti u privatne svrhe.

“Možemo vidjeti da Josipović užasno reagira na tu aferu koja ukazuje na aktivno sudjelovanje DORH-a. Ovo je još jedan od pokazatelja da je Bajić Josipovićev kandidat za 13. Ustavnog suca. Cvitan nije ništa bolji od njega, vidjet ćemo što će napraviti”, rekao je Peratović.

Bujanec je i istaknuo postojanje tajne veze Ive Josipovića s „lažnim desničarima“, odnosno, Markom Vojkovićem. Referirao se na portale dnevno.hr te dnevno.rs koji su iste teme, onu o Vojislavu Šešelju te smrti Veljka Kadijevića, obradili na dva različita načina. Isti vlasnik dva portala, prema riječima Bujanca, u izvrsnim je odnosima s Markom Vojkovićem.

„Vlasnik portala bio je povezan i s bivšom Vladom, on njeguje odnose s  politikom i poduzetnicima. U tekstovima na njegovim portalima vidi se da se gaji napad na Josipovića, Karamarka i sve žive, ali se Josipović štedi od pravih stvari i činjenica, a piše se o glupostima od kojih se ne mora braniti“, zaključio je Peratović.

Bujanec je u emisiji pokazao i primjer doktorata Ive Josipovića naslova „Uhićenje i pritvor” i istaknuo kako aktualni predsjednik i u kampanji stavlja naglasak na uhićenje. “Ja bih radije stavio naslov „Oduzimanje protuzakonite stečene imovine”. Originalni naslov me asocira na policijsku državu, represiju i totalitarni režim. Da sam ja autor, bilo bi me sram”, rekao je Petričić.

U emisiji, gosti su se osvrnuli i na slučaj nedavno uhićenog Rene Sinovčića.

“Uhićenje radi predstečajne nagodbe je izmišljotina Linića. Tim nagodbama je počinjen zločin i kriminal. Kad se pokrene predstečajni postupak i nagodba, nikoga ne zanima što se dogodilo prije. U tim postupcima je sve unutar triangla – stečajni sudac, stečajni upravitelj i odvjetničko društvo. Tu je moguće uništiti bez kontrole bilo koju tvrtku, a da nitko od sudionika u pljački ne odgovara. A DORH koji treba štititi državni interes ne reagira“, zaključio je Petričić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari