Josipovićev izborni stožer vidi šansu u kandidaturama Kujundžića, Kosor, Balenović i Željke Markić

  1

  Dio medija bliskih izbornom stožeru samoproglašenog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića sve otvorenije tvrdi da je njihov miljenik sve bliže pobjedi na predsjedničkim izborima, i to u prvom krugu.

  josipovic troprstTakve tvrdnje temelje na nedavnom istraživanju agencije IPSOS PULS, provedene tijekom  kolovoza, na uzorku od tisuću ispitanika, prema kojoj aktualni predsjednik u prvom krugu osvaja 45, 5 posto glasova, dok kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović uživa potporu od svega 30, 9 posto.

  Analitičari koji godinama prate pokušaje sustavnog  manipuliranja anketama u Hrvatskoj ističu kako su kreatori ove ankete ponudili predsjedničke kandidate koji potpuno ili djelom preferiraju na glasove centra, desnog centra ili ljevice.

  >>Učeno neznanje, obavijesni konstrukti i anketna predviđanja

  Zahvaljujući tako strukturiranoj anketi na treće mjesto se smjestio Milan Bandić, za koga se u posljednje vrijeme može čuti da ujutro štuje Majku Božju a navečer Josipa Broza Tita, sa 5,6 posto glasova.

  Nakon zagrebačkog gradonačelnika, na četvrto mjesto prema ovoj anketi pozicionirala se bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor sa 2,6 posto glasova, nakon koje slijede Milan Kujundžić (2,1), Vesna Balenović (0,8) i Željka Markić s 0,1 posto glasova.

  Očiti pokušaji stvaranja pozitivne klime za Josipovićevu pobjedu

  Raščlanjujući rezultate ove ankete analitičari ukazuju da je riječ o očitim pokušajima stvaranja pozitivne klime za Josipovićevu pobjedu u prvom krugu.

  -Zbrojimo li postotke potpore koji su u ovoj anketi dobili Jadranka Kosor, Milan Kujundžić, Vesna Balenović i Željka Markić, kao i najmanje polovicu potpore iskazane Milanu Bandiću, dolazimo do zaključka da se forsiranjem novih predsjedničkih kandidata iz HDZ-u sklone biračke baze izvadilo najmanje  8,4 posto glasova  –  tvrdi suradnik HRsvijeta Josip Zdunić.

  Uz metodološke nedostatke u ovakvoj vrsti ankete, ukazuje i na posljednje izborne rezultate.

  -Nije nikakva tajna da se ovakve ankete namjerno rade u urbanim sredinama tradicionalnim uporištima lijeve opcije, dok HDZ desetljećima najbolje rezultate bilježi u dijelovima Hrvatske gdje živi stanovništvo konzervativnog svjetonazora. Upravo tu treba tražiti i odgovor na pitanje zašto je HDZ na trojim posljednjim izborima dobio desetak i više posto u odnosu na rezultate predizbornih anketa – pojašnjava Zdunić.

  >>Urotnički klub ‘16,7 posto’

  ivo-josipovic-kolinda-izbori-120
  IPSOS anketa, uzorak 1000

  Smatra da upravo zbog toga Josipovićeve izglede navedene u anketama treba umanjiti najmanje za deset posto.

  -Vodeći računa o tome što su pokazali posljednji izborni rezultati,  postotak potpore iskazan  Ivi Josipoviću treba umanjiti najmanje za desetak posto, a postotak HDZ-ovoj kandidatkinji uvećati za isto toliko. U tom slučaju dolazimo do stvarnih pokazatelja prema kojima Ivo Josipović uživa potporu oko 35 posto ispitanika a Kolinda Grabar Kitarović negdje iznad 41 posto – smatra Zdunić, te ističe kako je to realnost.

  Josipovićevi PR stručnjaci razbijaju desnicu i desni centar

  Tvrdi da se u Josipovićevom stožeru pribojavaju pobjede Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu.

  -Upravo zbog toga angažirani su PR stručnjaci koji vode  medijsku kampanju i fabriciraju ankete koje imaju za cilj razbiti desno biračko tijelo. To je ujedno i glavni razlog što se na sudjelovanje u predsjedničkoj utrci pokušava privoljeti Milan Kujundžić, Željka Markić, Jadranka Kosor, Vesna Balenović – smatra Zdunić te dodaje kako bi bez takvih igrokaza HDZ-ova predsjednička kandidatkinja ostvarila pobjedu već u prvom krugu predstojećih predsjedničkih izbora.

  -Dodamo li stvarnom postotku nešto iznad 41 posto, kolika je realna potpora HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, postotak od 8,4 posto koji su prema ovoj anketi međusobno podijelili Kosorica, Kujundžić, Markić i drugi onda dolazimo do zaključka da je riječ o potpori od skoro 50 posto što ujedno znači i pobjedu Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu predsjedničkih izbora – ističe Zdunić, naglašavajući kako su upravo u tome skriveni motivi ovako postavljenih anketa i medijskih uradaka koje kreira Josipovićev PR tim.

  -Nedvojbeno, moguće kandidature Kujundžića, Markić, Kosor, Balenović i ostalih kandidata s desnice, desnog centra i centra onemogućavaju pobjedu Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu. Upravo u tome Josipovićev stožer i vidi svoju jedinu šansu. Stoga  su i kreirali sve ove igrokaze – zaključio je Zdunić.

  R.Horvat/hrsvijet / Oprema:Kamenjar

  facebook komentari

  • Alan B’Stard

   Naravno da je igrokaz, pa josipovica ni baba roga ne voli