Pratite nas

Josipovićev izborni stožer vidi šansu u kandidaturama Kujundžića, Kosor, Balenović i Željke Markić

Objavljeno

na

Dio medija bliskih izbornom stožeru samoproglašenog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića sve otvorenije tvrdi da je njihov miljenik sve bliže pobjedi na predsjedničkim izborima, i to u prvom krugu.

josipovic troprstTakve tvrdnje temelje na nedavnom istraživanju agencije IPSOS PULS, provedene tijekom  kolovoza, na uzorku od tisuću ispitanika, prema kojoj aktualni predsjednik u prvom krugu osvaja 45, 5 posto glasova, dok kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović uživa potporu od svega 30, 9 posto.

Analitičari koji godinama prate pokušaje sustavnog  manipuliranja anketama u Hrvatskoj ističu kako su kreatori ove ankete ponudili predsjedničke kandidate koji potpuno ili djelom preferiraju na glasove centra, desnog centra ili ljevice.

>>Učeno neznanje, obavijesni konstrukti i anketna predviđanja

Zahvaljujući tako strukturiranoj anketi na treće mjesto se smjestio Milan Bandić, za koga se u posljednje vrijeme može čuti da ujutro štuje Majku Božju a navečer Josipa Broza Tita, sa 5,6 posto glasova.

Nakon zagrebačkog gradonačelnika, na četvrto mjesto prema ovoj anketi pozicionirala se bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor sa 2,6 posto glasova, nakon koje slijede Milan Kujundžić (2,1), Vesna Balenović (0,8) i Željka Markić s 0,1 posto glasova.

Očiti pokušaji stvaranja pozitivne klime za Josipovićevu pobjedu

Raščlanjujući rezultate ove ankete analitičari ukazuju da je riječ o očitim pokušajima stvaranja pozitivne klime za Josipovićevu pobjedu u prvom krugu.

-Zbrojimo li postotke potpore koji su u ovoj anketi dobili Jadranka Kosor, Milan Kujundžić, Vesna Balenović i Željka Markić, kao i najmanje polovicu potpore iskazane Milanu Bandiću, dolazimo do zaključka da se forsiranjem novih predsjedničkih kandidata iz HDZ-u sklone biračke baze izvadilo najmanje  8,4 posto glasova  –  tvrdi suradnik HRsvijeta Josip Zdunić.

Uz metodološke nedostatke u ovakvoj vrsti ankete, ukazuje i na posljednje izborne rezultate.

-Nije nikakva tajna da se ovakve ankete namjerno rade u urbanim sredinama tradicionalnim uporištima lijeve opcije, dok HDZ desetljećima najbolje rezultate bilježi u dijelovima Hrvatske gdje živi stanovništvo konzervativnog svjetonazora. Upravo tu treba tražiti i odgovor na pitanje zašto je HDZ na trojim posljednjim izborima dobio desetak i više posto u odnosu na rezultate predizbornih anketa – pojašnjava Zdunić.

>>Urotnički klub ‘16,7 posto’

ivo-josipovic-kolinda-izbori-120

IPSOS anketa, uzorak 1000

Smatra da upravo zbog toga Josipovićeve izglede navedene u anketama treba umanjiti najmanje za deset posto.

-Vodeći računa o tome što su pokazali posljednji izborni rezultati,  postotak potpore iskazan  Ivi Josipoviću treba umanjiti najmanje za desetak posto, a postotak HDZ-ovoj kandidatkinji uvećati za isto toliko. U tom slučaju dolazimo do stvarnih pokazatelja prema kojima Ivo Josipović uživa potporu oko 35 posto ispitanika a Kolinda Grabar Kitarović negdje iznad 41 posto – smatra Zdunić, te ističe kako je to realnost.

Josipovićevi PR stručnjaci razbijaju desnicu i desni centar

Tvrdi da se u Josipovićevom stožeru pribojavaju pobjede Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu.

-Upravo zbog toga angažirani su PR stručnjaci koji vode  medijsku kampanju i fabriciraju ankete koje imaju za cilj razbiti desno biračko tijelo. To je ujedno i glavni razlog što se na sudjelovanje u predsjedničkoj utrci pokušava privoljeti Milan Kujundžić, Željka Markić, Jadranka Kosor, Vesna Balenović – smatra Zdunić te dodaje kako bi bez takvih igrokaza HDZ-ova predsjednička kandidatkinja ostvarila pobjedu već u prvom krugu predstojećih predsjedničkih izbora.

-Dodamo li stvarnom postotku nešto iznad 41 posto, kolika je realna potpora HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, postotak od 8,4 posto koji su prema ovoj anketi međusobno podijelili Kosorica, Kujundžić, Markić i drugi onda dolazimo do zaključka da je riječ o potpori od skoro 50 posto što ujedno znači i pobjedu Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu predsjedničkih izbora – ističe Zdunić, naglašavajući kako su upravo u tome skriveni motivi ovako postavljenih anketa i medijskih uradaka koje kreira Josipovićev PR tim.

-Nedvojbeno, moguće kandidature Kujundžića, Markić, Kosor, Balenović i ostalih kandidata s desnice, desnog centra i centra onemogućavaju pobjedu Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu. Upravo u tome Josipovićev stožer i vidi svoju jedinu šansu. Stoga  su i kreirali sve ove igrokaze – zaključio je Zdunić.

R.Horvat/hrsvijet / Oprema:Kamenjar

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Putin: Rušenje ruskog zrakoplova splet je tragičnih i nesretnih okolnosti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin je kazao da je rušenje ruskog vojnog zrakoplova u blizini Sirije rezultat niza tragičnih i nesretnih okolnosti.

Rusko ministarstvo obrane je potvrdilo da je zrakoplov srušila sirijska protuzračna obrana, ali da je za incident indirektno odgovoran Izrael, obrazloživši da su izraelski zrakoplovi koji su djelovali u blizini doveli ruski zrakoplov u opasnost.

Putin je svojim izjavama ublažio kritike Rusije na račun Izraela, iako je dodao da Rusija mora pomnije utvrditi što se desilo. U ovom se slučaju najvjerojatnije radi o nizu tragičnih, nesretnih okolnosti, jer izraelski zrakoplov nije oborio naš zrakoplov. No, svakako moramo najozbiljnije utvrditi što se dogodilo, kazao je Putin.

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti na taj incident, tj. hoće li biti mjera odmazde, Putin je kazao da će se poduzeti mjere koje će još više jamčiti sigurnost ruskog vojnog osoblja i i objekata u Siriji. Bit će to mjere koje će svi zapaziti, kazao je Putin.

Izrael žali zbog rušenja ruskog zrakoplova, okrivljuje Asada i Iran

Izrael je izrazio žaljenje zbog pogibije petnaestero članova posade ruskog vojnog zrakoplova koji je greškom srušila sirijska protuzračna obrana ciljajući izraelske zrakoplove, ali krivnju prebacuje na sirijski režim i njegove saveznike.
Izraelska vojska je također u priopćenju zanijekala da su se njezini zrakoplovi, koji su tada bili u akciji u Siriji, poslužili ruskim zrakoplovom kao štitom kako bi izbjegli sirijsku vatru, kako tvrde ruski dužnosnici.

U priopćenju koje je prva javna reakcija Izraela na taj događaj koji se dogodio sinoć, izraelska vojska tvrdi da su njezini zrakoplovi napali sirijsku vojnu metu odakle se isporučivalo sustave za proizvodnju snajperskih puški šijitskom Hezbolahu u Libanonu iza kojeg stoji Iran. Izrael smatra da je Asadov režim, čija je vojska srušila ruski zrakoplov, u cijelosti odgovoran za taj incident, priopćila je izraelska vojska.

Umirovljeni francuski general Jean-Paul Palomeros, bivši zapovjednik glavnog stožera francuskog ratnog zrakoplovstva, kazao je za France Presse kako smatra da je za pad ruskog zrakoplova kriva pogreška u komunikaciji između dvoje saveznika i ne vjeruje da se izraelski zrakoplov “zakamuflirao” u njegov radarski signal kako je ranije objavila Moskva.

(Hina)

Rusija zaprijetila Izraelu osvetom zbog srušenog zrakoplova nad Sirijom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Povijesnice

Prešućena, krvava akcija ‘UNA’: Tko je krivac za smrt 49 vrhunskih specijalaca, mjesec i pol nakon ‘Oluje’?

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska vojska 18. rujna 1995. pokrenula je operaciju Una u kojoj je nasilnim prijelazom rijeka Une i Save pokušala ovladati područjem Bosanskog Novog, Bosanske Dubice i Bosanske Kostajnice te planinom Prosara i spojiti se s 5. korpusom Armije BiH.

Za napad su angažirane snage zbornih područja Zagreb i Bjelovar, 1. i 2. gardijske brigade te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i mornarica.

Operacija je počela u 9 sati i unatoč brojnim teškoćama pripadnici 1. i 2. brigade uspjeli su na prostoru Bosanske Dubice i Bosanskog Novog napraviti mostobran.

Na ostalim mjestima prijelaz nije uspio, a neprijatelj je brzo konsolidirao i ojačao snage te uz pomoć avijacije počeo potiskivati hrvatske snage nanoseći im velike gubitke pa je operacija prekinuta. Hrvatski vojnici uz jaku paljbu, u gustoj magli i po nabujaloj rijeci vraćali su se na hrvatsku stranu uz nove gubitke.

Zbog neuspjeha, koji je brzo zataškan, kažnjen je jedino general Vinko Vrbanc. On je potpisao zapovijed za napad u ime Načelnika Glavnog stožera, Zvonimira Červenka koji se nije slagao s brzim pokretanjem operacije.

Naime, od izdavanja direktive do početka napada proteklo je samo 16 sati, što je bilo prekratko vrijeme za pripremu i mobilizaciju ljudstva koje je dijelom bilo na godišnjim odmorima. Pogibeljnim se pokazalo i podcjenjivanje suparnika, a bilo je još uzroka neuspjeha.

Za prijelaz Une, koji se odvijao pri velikoj brzini rijeke zbog čega je dio čamaca bio neupotrebljiv dok ih se nekoliko prevrnulo, nisu izabrana odgovarajuća mjesta, a osim toga čitava je operacija u brojnim segmentima kasnila pa je izgubljen faktor iznenađenja.

Nakon tragedije na Kupi 1991., Hrvatska vojska još jednom je platila visoku cijenu zbog pokušaja najtežeg oblika napada, nasilnim prelaskom rijeke.

Više od 40 poginulih i nestalih, od čega je čak 26 poginulih pripadnika 2. gardijske brigade, te više od 100 ranjenih bili su preveliki gubici za pobjedničku vojsku nakon briljantno izvedene operacije Oluja.

Uz to, srpska strana pretrpjela je veliku materijalnu štetu, a zbog brojnih poginulih civila hrvatska strana optužuje se za ratni zločin, iako nije jasno zašto iz područja borbenih djelovanja civili nisu evakuirani?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari