Pratite nas

Josipovićev izborni stožer vidi šansu u kandidaturama Kujundžića, Kosor, Balenović i Željke Markić

Objavljeno

na

Dio medija bliskih izbornom stožeru samoproglašenog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića sve otvorenije tvrdi da je njihov miljenik sve bliže pobjedi na predsjedničkim izborima, i to u prvom krugu.

josipovic troprstTakve tvrdnje temelje na nedavnom istraživanju agencije IPSOS PULS, provedene tijekom  kolovoza, na uzorku od tisuću ispitanika, prema kojoj aktualni predsjednik u prvom krugu osvaja 45, 5 posto glasova, dok kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović uživa potporu od svega 30, 9 posto.

Analitičari koji godinama prate pokušaje sustavnog  manipuliranja anketama u Hrvatskoj ističu kako su kreatori ove ankete ponudili predsjedničke kandidate koji potpuno ili djelom preferiraju na glasove centra, desnog centra ili ljevice.

>>Učeno neznanje, obavijesni konstrukti i anketna predviđanja

Zahvaljujući tako strukturiranoj anketi na treće mjesto se smjestio Milan Bandić, za koga se u posljednje vrijeme može čuti da ujutro štuje Majku Božju a navečer Josipa Broza Tita, sa 5,6 posto glasova.

Nakon zagrebačkog gradonačelnika, na četvrto mjesto prema ovoj anketi pozicionirala se bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor sa 2,6 posto glasova, nakon koje slijede Milan Kujundžić (2,1), Vesna Balenović (0,8) i Željka Markić s 0,1 posto glasova.

Očiti pokušaji stvaranja pozitivne klime za Josipovićevu pobjedu

Raščlanjujući rezultate ove ankete analitičari ukazuju da je riječ o očitim pokušajima stvaranja pozitivne klime za Josipovićevu pobjedu u prvom krugu.

-Zbrojimo li postotke potpore koji su u ovoj anketi dobili Jadranka Kosor, Milan Kujundžić, Vesna Balenović i Željka Markić, kao i najmanje polovicu potpore iskazane Milanu Bandiću, dolazimo do zaključka da se forsiranjem novih predsjedničkih kandidata iz HDZ-u sklone biračke baze izvadilo najmanje  8,4 posto glasova  –  tvrdi suradnik HRsvijeta Josip Zdunić.

Uz metodološke nedostatke u ovakvoj vrsti ankete, ukazuje i na posljednje izborne rezultate.

-Nije nikakva tajna da se ovakve ankete namjerno rade u urbanim sredinama tradicionalnim uporištima lijeve opcije, dok HDZ desetljećima najbolje rezultate bilježi u dijelovima Hrvatske gdje živi stanovništvo konzervativnog svjetonazora. Upravo tu treba tražiti i odgovor na pitanje zašto je HDZ na trojim posljednjim izborima dobio desetak i više posto u odnosu na rezultate predizbornih anketa – pojašnjava Zdunić.

>>Urotnički klub ‘16,7 posto’

ivo-josipovic-kolinda-izbori-120

IPSOS anketa, uzorak 1000

Smatra da upravo zbog toga Josipovićeve izglede navedene u anketama treba umanjiti najmanje za deset posto.

-Vodeći računa o tome što su pokazali posljednji izborni rezultati,  postotak potpore iskazan  Ivi Josipoviću treba umanjiti najmanje za desetak posto, a postotak HDZ-ovoj kandidatkinji uvećati za isto toliko. U tom slučaju dolazimo do stvarnih pokazatelja prema kojima Ivo Josipović uživa potporu oko 35 posto ispitanika a Kolinda Grabar Kitarović negdje iznad 41 posto – smatra Zdunić, te ističe kako je to realnost.

Josipovićevi PR stručnjaci razbijaju desnicu i desni centar

Tvrdi da se u Josipovićevom stožeru pribojavaju pobjede Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu.

-Upravo zbog toga angažirani su PR stručnjaci koji vode  medijsku kampanju i fabriciraju ankete koje imaju za cilj razbiti desno biračko tijelo. To je ujedno i glavni razlog što se na sudjelovanje u predsjedničkoj utrci pokušava privoljeti Milan Kujundžić, Željka Markić, Jadranka Kosor, Vesna Balenović – smatra Zdunić te dodaje kako bi bez takvih igrokaza HDZ-ova predsjednička kandidatkinja ostvarila pobjedu već u prvom krugu predstojećih predsjedničkih izbora.

-Dodamo li stvarnom postotku nešto iznad 41 posto, kolika je realna potpora HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje, postotak od 8,4 posto koji su prema ovoj anketi međusobno podijelili Kosorica, Kujundžić, Markić i drugi onda dolazimo do zaključka da je riječ o potpori od skoro 50 posto što ujedno znači i pobjedu Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu predsjedničkih izbora – ističe Zdunić, naglašavajući kako su upravo u tome skriveni motivi ovako postavljenih anketa i medijskih uradaka koje kreira Josipovićev PR tim.

-Nedvojbeno, moguće kandidature Kujundžića, Markić, Kosor, Balenović i ostalih kandidata s desnice, desnog centra i centra onemogućavaju pobjedu Kolinde Grabar Kitarović već u prvom krugu. Upravo u tome Josipovićev stožer i vidi svoju jedinu šansu. Stoga  su i kreirali sve ove igrokaze – zaključio je Zdunić.

R.Horvat/hrsvijet / Oprema:Kamenjar

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

VLADA – U Hrvatskoj niža stopa nezaposlenosti od eurozone

Objavljeno

na

Objavio

Vlada je u četvrtak prihvatila izvješće o provedbu aktivne politike zapošljavanja u 2018., a ministar rada Marko Pavić tom se prilikom pohvalio da Hrvatska ima stopu nezaposlenosti od 7,5 posto, što je manje od prosjeka eurozone.

Već peti mjesec stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj manja je od one u eurozoni, izjavio je Pavić na sjednici Vlade te posebno naglasio 96.058 više zaposlenih nego prije tri godine.

U prve dvije godine mandata ove Vlade osigurano je 4,5 milijarde kuna za programe zapošljavanja, a ove godine na raspolaganju je dvije milijarde kuna.

Predstavljajući izvješće, ministar se posebno osvrnuo na kritike  vezane uz ugovore na određeno vrijeme koje se nude mladima.

I na tom je području, istaknuo je, prisutan pozitivan trend pa poslodavci unutar godine dana sve više prebacuju mlade zaposlenike iz određenog u neodređeni radni status. Tako je je 2015. fiskalnu olakšicu za to koristilo 33.000 poslodavaca, a 2018. bilo ih je 101.000.

“Politika Vlade je dovela do toga da imamo jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, ubrzanje gospodarskog ciklusa i povećanje stope zaposlenosti koja je u trećem kvartalu prošle godine iznosila 66 posto”, istaknuo je ministar rada.

Smjernice za razvoj i provedbu aktivne politike zapošljavanja za razdoblje od 2018. do 2020. Vlada je donijela u prosincu 2017. godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Krunićev otac: ‘Ovdje se radi o plaćenom ubojstvu’

Objavljeno

na

Objavio

Istraga o ubojstvu poduzetnika bez konkretnih rezultata

Istraga o ubojstvu banjolučkog poduzetnika Slaviše Krunića, koji je ubijen u ponedjeljak u zasjedi, za sada je bez konkretnih rezultata, a njegov otac izjavio je u četvrtak kako vjeruje da njegovo ubojstvo nema veze s politikom i da je zapravo naručeno iz sasvim drugih razloga.

“Ovdje nije u pitanju politka, ovdje nije u pitanju mržnja, ovdje je u pitanju plaćeno ubojstvo”, izjavio je Dragomir Krunić na komemoraciji koja je u povodu smrti njegovog sina organizirana u Banjoj Luci prije sprovoda na groblju u mjestu Glamočani gdje je i ubijen.

Otac ubijenog poduzetnika kazao je kako vjeruje da će policija rasvijetliti slučaj ubojstva njegovog sina iako je s njima imao “nesporazuma i problema”.

Najavio je i kako će tvrtke koje je vodio Slaviša  Krunić nastaviti poslovati jer o tome ovisi sudbina gotovo dvije tisuće zaposlenih i članova njihovih obitelji.

Komemoraciji su nazočili visoki dužnosnici Srpske demokratske stranke (SDS) koja je u RS u oporbi, uključujuči tu aktualnog stranačkog predsjednika Vukotu Govedaricu te ministra sigurnosti Dragana Mektića. Iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) bio je samo gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, a došao je i ravnatelj policije Darko Ćulum.

Slaviša Krunić (48) ubijen je u dobro planiranom napadu u ponedjeljak navečer, a tada je smrtno stradao i njegov tjelohranitelj Žarko Pavlović.

U razmjeni vatre teško je ozlijeđen drugi tjelohranitelj koji je uspio ubiti jednog od napadača kasnije identificiranog kao Željko Kovačević.

Policija Republike Srpske u srijedu je kao supočinitelje ovog zločina kazneno prijavila još dvojicu muškaraca, od kojih je jedan ispitan te je u pritvoru, a drugi se nalazi u bijegu.

U okolici imanja u Glamočanima gdje je počinjeno ubojstvo policajci su u četvrtak pronašli dvije odbačene strojnice i okvire sa streljivom i vjeruju kako je upravo to oružje korišteno u napadu na Krunića. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari