Pratite nas

Komentar

Josipovićev kampanjski autogol za autogolom

Objavljeno

na

ivojosipovic_stoze04

Stožeru Kolinde Grabar Kitarović mora se priznati sposobnost da uči kroz pogreške u kampanji te da u završnici predsjedničke utrke, nakon što su objavljeni rezultati prvoga izbornoga kruga predsjedničkih izbora, “zakuca”.

Od trenutka proglašenja izbornih rezultata prvoga kruga, čini se kako je za Ivu Josipovića sve krenulo nizbrdo. Pobjednički govor njegove glasnogovornice Mladenke Šarić zvučao je izvještačeno, neuvjerljivo i preagresivno za nekoga tko je kampanju u prvome krugu bazirao na profinjenosti, obrazovanju i umjerenosti. “I sitno je bitno” bilo je samo točka na i potresenog izbornog stožera koji je izgubio tlo pod nogama.

Realnost koja je pljunula u lice kućama za istraživanje javnoga mnijenja i njihovim prognozama ostavila je traga i na aktualnom Predsjedniku RH, koji, za razliku od prvoga kruga kada je odisao samopouzdanjem i smirenošću, u jučerašnjem sučeljavanju nije pokazao količinu kontrole i uvjerljivosti, koja je u proteklim debatama ipak bila prisutna.

U prvome krugu Kujundžića je mogao lako diskvalificirati kao agresivnog šovinista, Sinčića kao idealističnog radikala, a Grabar Kitarović kao “dijete korupcije” stranke i zatvorenog Ive Sanadera.

Šok terapija prvoga kruga

Onda najednom – šok. Ekipa iz izbornoga stožera HDZ-ove kandidatkinje nije besposleno sjedila i čekala reprizu šamara po liniji Sanadera i u drugome krugu. Razvijene su linije argumentacije koje će poslužiti kao štit od Josipovićevih uboda. Već u prvom duelu u dvoje, pokazalo se kako novi oklop Kolinde Grabar Kitarović podnosi već tupu oštricu delegitimacije po osnovi stranačke korupcije, kojom se Josipović, očekivano i predvidljivo, odlučio koristiti i sinoć, ne bi li tako pokupio nekoliko jeftinih bodova.

Protunapadi i (upitni) legitimacijski oslonci Grabar Kitarović obeshrabrili su Josipovića, koji je plesao na tempo protukandidatkinje. Ipak, sinoćnja debata tek je simptom dublje nesigurnosti koja prevladava u Josipovićevim redovima, a koja je vidljiva i po načinu na koji vodi kampanju u njezinim završnim danima.

Tako je Josipovićev stožer priredio i demanti navoda HDZ-ovaca o njegovom “neradu, neefikasnosti i uludo utrošenom mandatu”.

Medvjeđa usluga ili loša šala?

Iz kampanjske radinosti na adrese birača tako je odaslano pismo u kojemu su pobrojane sve aktivnosti predsjednika Josipovića u proteklom mandatu. Popis je to koji, nakon što se stigne do dna stranice, čovjeka ostavlja zbunjenim – radi li se o lošoj šali? Kukavičjem jajetu HDZ-a? Svjesnom i namjernom samoobmanjivanju? Izrugivanju rasudbi i pamćenju birača?

josipovic-infografika

U 17 točaka koje se ističu kao značajne u djelovanju predsjednika Josipovića od 2010. do 2014. godine, čitatelj ne može a da ne uzdahne nad silnošću nekih od poteza Predsjednika, kao na primjer kada je u 2013. radnicama Kamenskog donirao šivaći stroj.

To što se 2012. godina jednostavno preskočila osobito je tragikomično, jer ako ni vaši vlastiti ljudi, čiji kruh u sljedećih 5 godina ovisi o vašem drugom mandatu, u čitavoj jednoj godini ne mogu naći dva ili tri predsjednička poteza vrijedna spomena – kakva se poruka šalje građanima? (index.hr)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marijan Knezović: U Hrvatskoj se svašta može! Samo ako si ljevičar!

Objavljeno

na

Objavio

U Hrvatskoj možeš biti demokrat i borac za ljudska prava. Ali samo ako si u prošlom režimu bio totalitarist i gazio ljudska prava. Ostalima nije dozvoljeno kititi se demokracijom i ljudskim pravima.

U Hrvatskoj možeš biti tolerantan, ali samo ako si u prošlom režimu slao ljude u zatvor zbog vica ili pjesme. Ostalima nije dozvoljeno da se povezuju s tolerancijom.

U Hrvatskoj možeš biti moderan i zazivati tisuće izbjeglica, tolerirati njihovu vjeru i sve devijacije te vjere, ali samo ako u isto vrijeme pokušavaš deratizirati javnost od katolika i katoličke vjere. To jednostavno nije moderno. Isus očito za Europu nije više trend, ali Muhammed jest.

U Hrvatskoj se možeš borit za prava homoseksualaca, ali samo ako u isto vrijeme hodaš s Titovim transparentom. Da. Onog Tita koji je homoseksualce proganjao, zatvarao i ubijao.
U Hrvatskoj možeš biti aktivist za prava činčila, bogomoljki i roda kao sto su Klepetan i ekipa. Ali samo ako u isto vrijeme zagovaraš sjeckanje djeteta u majčinoj utrobi.

U Hrvatskoj možeš bez problema studentima predavati o slobodnom tržištu i slobodi. Ali samo ako si do jučer propovijedao o socijalizmu i marksizmu.
U Hrvatskoj se uistinu može bit i priznat i medijski popraćen redatelj. Ali ipak, uvjet je da u vašim predstavama prikažete Isusa Krista kako siluje muslimanku.

U Hrvatskoj možeš biti osoba koja je relevantna za komentiranje žrtve Vukovara po dokumentarnim filmovima. Ali samo ako si taj Vukovar osobno granatirao.

U Hrvatskoj možeš svaki dan pljuvat po Hrvatima iz BiH. Ali samo dok zastupaš stav da su svi ljudi jednaki i da ne treba raditi razlike među ljudima.
Svašta se u Hrvatskoj može. Samo je potrebno u CV-u naglasiti da si ljevičar ili još bolje – da ti se nazadna i licemjerna desnica gadi.

P.S. Isto vrijedi i za Bosnu i Hercegovinu.

Marijan Knezović

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Predsjednica: Razočarana sam radom Povjerenstva za Agrokor

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je da je razočarana radom Povjerenstva za Agrokor te da vjeruje kako će ono prestati s radom, sukladno Zakonu, sad kad je optužnica protiv Ivice Todorića i ostalih u aferi Agrokor i pravomoćna.

“Činjenica jest da podizanjem ove pravomoćne optužnice, po Zakonu prestaje rad Povjerenstva. Upozoravala sam na to da se zakon može i promijeniti i na samom je Saboru da donese odluke u tom smislu”, poručila je Predsjednica.

Grabar Kitarović, međutim, naglašava kako je uvijek podržavala rad svih državnih institucija, javlja dnevnik.hr

“Ono što želim istaknuti i što sam isticala od samog početka jest da podržavam rad svih državnih institucija da se rasvijetli stanje u Agrokoru – kako i zašto smo se našli u situaciji u kojoj se danas nalazimo, da se utvrdi odgovornost, krivnja”, dodala je.

Predsjednica smatra kako bi se iz sveg toga morala izvući i lekcija, s ciljem da se takve stvari više ne ponavljaju.

“Prije svega tu je riječ o pravosudnom procesu, dakle očekujemo da pravosuđe odigra primarnu ulogu, međutim Sabor i sam može postaviti određene parametre. Ovo je možda bila i dobra naučena lekcija, da se ubuduće izbjegnu ovakve situacije. Međutim, za to treba davati i zakonska rješenja i zakonske prijedloge. Upravo se to očekuje od zakonodavnog tijela kao što je Hrvatski sabor”, smatra Predsjednica Grabar-Kitarović.

Na kraju je istaknula kako je očekivala više odgovora od Povjerenstva.

“Isto tako bi htjela reći da me dosadašnji rad Povjerenstva razočarao, jer sam očekivala da će dati više odgovora. Očekivala sam da će biti ozbiljniji, da će biti manje politiziranja i držim da rad jednog takvog povjerenstva, ako će se nastaviti, mora biti usmjeren prije svega na usmjeravanje istine o Agrokoru, a ne na politiziranje, na prebacivanje krivnje i slično. Dakle svi želimo znati što se događalo i svi želimo da u konačnici, oni koji su odgovorni za to i odgovaraju”, zaključila je na kraju Predsjednica.

Grabar-Kitarović je komentirala i velik posao i nabavu novog borbenog zrakoplova.

“Priželjkujem onoga tko će dati najbolji paket za Hrvatsku. Naravno, prvo je pitanje cijena, jer Hrvatska si ne može priuštiti nekakve basnoslovne iznose, ali u pitanju su i strateški odosi i sve ono drugo što nude potenacijalni prodavatelji i kao ulagači, dakle, ulaganje u Hrvatsku.

Ministarstvo obrane nam je prezentiralo sve ponude koje smo dobili, međutim, o njima će se očitovati stručno Povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo, a onda će odluka proći razne procedure na razini države kako bi se izbjegli bilo kakvi dojmovi da se pogodovalo bilo kome. Uvjerena sam da će se donijeti najbolja moguća odluka u interesu hrvatske javnosti”, istaknula je.

Kolinda Grabar-Kitarović očekuje oslobađajuću presudu za hrvatske uznike u Haagu

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari