Connect with us

Politika

Joško Klisović: Ne vjerujem da će doći do poskupljenja

Objavljeno

-

Joško Klisović, novi predsjednik Zagrebačke gradske skupštine u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija komentirao je reakcije na svoje imenovanje. Davor Filipović iz HDZ-a je primjerice rekao: “Klisović je bio mirni čovjek u kampanji zbog ove pozicije! I prije izbora se znalo da želi tu poziciju jer Tomaševiću nikad nije replicirao, a Tomašević mu je uzeo sve glasače!”.

– Gospodin Filipović nastavlja voditi politiku na razini doskočica, i to netočnih doskočica. Tijekom kampanje mi je stalno govorio da imam rezervirano mjesto u diplomaciji u Londonu i da, čim završe izbori, eto mene s avionskom kartom u džepu i već slijećem u London! Kao što vidite, to se nije dogodilo.

Jednako tako se nije dogodilo, i neće se dogoditi i nije bio nikakav plan da ja ne napadam gospodina Tomaševića kako bih došao na ovu poziciju, kaže Klisović za Hrvatski radio dodavši kako je njegova pozicija rezultat koalicijskog sporazuma Možemo! i SDP-a oko većine u Gradskoj skupštini.

Na pitanje je li SDP tražio to mjesto ili ga je Možemo! nudilo, Klisović kaže:

– Koliko ja znam, SDP nije tražio to mjesto. To je bila odluka Predsjedništva SDP-a, rekao je, dodavši kako nisu znali koje će mjesto dobiti.

Na kritike da je njegova funkcija “nevidljiva”, ona u kojoj nema velikog manevarskog prostora, odgovara kako vidljivost predsjednika skupštine ovisi o samoj osobi – koliko ona želi biti vidljiva, koordinirati s gradonačelnikom itd.

Smatra da će biti vidljiviji predsjednik Gradske skupštine od ostalih. Klisović ima iskustvo rada u Saboru, a Gradska skupština nije bitno drugačija, kaže.

– Mislim da ću se vrlo dobro snaći na svom novom radnom mjestu, vrlo sam motiviran da promijenimo stanje u Gradu Zagrebu, s kojim nitko nije zadovoljan, rekao je.

Što se tiče odnosa snaga u Skupštini, Možemo! u njoj ima 23 ruke, 24. im je važna. Kako će se SDP kao juniorski partner uopće moći postaviti u toj situaciji? Hoće li se preslikati situacija s nacionalne razine gdje se uvijek može pronaći ona jedna rezervna ruka, pa ako se i raziđu u nekim stvarima? Klisović vjeruje da zbog kompatibilnosti programa dviju stranaka odnosno platformi, neće biti potrebe tražiti druge ruke.

Ako su tako kompatibilni, zašto onda izbore nije osvojio SDP, nego Možemo?

– Možemo! je evidentno probudilo jednu emociju nade kao jedna nova politička snaga na našem političkom nebu, građani su jednostavno željeli dati šansu novim ljudima koji do sada nisu bili u politici, nemaju iza sebe određene repove ili što god građanima ne odgovara kod etabliranih političkih stranaka, odgovara Klisović.

Istoga dana kada je formirana Skupština, uhićen je jedan od direktora Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva, kao i trojica poduzetnika koji su bili povezani s hitnim intervencijama. Jedna od optužbi su moguće malverzacije oko obnove.

U isto vrijeme smo slušali o otkazima agencijskim radnicima iz istog tog poduzeća, a koji su zaposleni na ugovore. Spominje se i spor s građanima kojima je oduzeta zemlja kako bi se izgradila žičara, što bi opet Grad moglo puno koštati. Jedna od teza je da manevarskog prostora za realizaciju ideja nove vlasti baš i nema puno.

– Evidentno e da su istrage praćenja i sve ono što Uskok i Pnuskok rade već dugo rađeni, to nije od jučer i nema nikakve veze s konstituiranjem Gradske skupštine. Samo se poklopilo, rekao je Klisović, dodavši da je dobro da raščišćavanje krene čim prije. Građanima je, kaže, dosta pompoznih uhićenja, a onda sudskih procesa bez epiloga.

Moguće je, kaže da zastupnici u bivšem sastavu Gradske skupštine, nisu znali za koruptivne radnje u Gradu.

– Jer da su imali tu informaciju, naravno da nitko ne bi digao ruku, pretpostavljam, za kriminalan način oduzimanja zemlje njihovim vlasnicima. No ti isti ljudi su glasali za žičaru veliko preplaćivanje i nisu postavljali pitanja tamo gdje su mogli, prema tome direktno su suodgovorni za realizaciju takvih projekata na ovaj način, rekao je dodavši da gradski zastupnici imaju mogućnost propitivati sve što im nije jasno prije nego dignu ruku.

Kako će se SDP-ovi vijećnici ponašati u situacijama kada bude recimo trebalo podržati gradonačelnika Tomaševića u stvarima kao što su moguća poskupljenja nekih usluga?

– Od njega očekujemo da maksimalno racionalizira sve troškove u Gradu Zagrebu, da ih optimizira jer troškova će uvijek biti .kada se uvjerimo a je to napravljeno na najbolji mogući način onda ćemo vidjeti dalje. Ne vjerujem da će doći do poskupljenja, kazao je, dodavši: “Gdje god se dogodi da se povisi cijena nečega, moramo biti uvjereni da nema drugog načina”. No do sada, kaže, nije čuo da gradonačelnik ili bilo tko iz Možemo! planira podići cijene bilo čega.

Bivši gradski ministar financija Slavko Kojić rekao je da prostor za uštedu otprilike 5%, a da će potrebe biti velike.

– Potrebe su sigurno velike to je nama jasno, no neki financijski stručnjaci su opovrgnuli tu tezu. Ipak je više od 5% mogućnost raspolaganja od strane Gradske uprave. Ako dođe do bilo kakvog ad hoc pitanja poskupljenja, tako ćemo ga onda i rješavati, rekao je, poručivši kako nitko od njih ne želi poskupljenja.

Kako onda isfinancirati sve ono o čemu su govorili u predizbornoj kampanji – nove pruge, domovi za starije…?

Suzbijanjem korupcije oslobodit će se, kaže Klisović, veći dio novca. Tu su i razvojni krediti koji su povoljni, kao i obveznice , europski fondovi, nabraja. treba kaže, izgraditi minimalno pet domova za starije, kao što treba izgraditi i škole.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari