Pratite nas

Vijesti

Jovanović: Hoćete da dođem kočijom u ministarstvo?

Objavljeno

na

Vlada naručuje 1581 vozilo vrijedno 271 milijun kuna, od toga devet Audija A6 3,0 TDI quattro S-tronic! Vijest koja zvuči apsurdno čak i za države poput Hrvatske za koje se već udomaćio naziv ”Apsurdistan”.

Nakon što se doznalo da država, uključujući i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uzima na korištenje skupocjene automobile Audi A6, ministar Željko Jovanović izjavio je da on još ne zna kakav će dobiti automobil i da nije sudjelovao u njegovu odabiru, već da ga je birao Ured za javnu nabavu.

Hoćete da dođem kočijom u ministarstvo?, odgovorio je ministar na konferenciji za novinare o cijenama udžbenika upitan je li mu neugodno što u doba krize uzima Audi A6 quattro, vrijedan 641.000 kuna.

Na dodatno pitanje zašto mu treba auto s pogonom na četiri kotača s automatskim mjenjačem kad je automobil bez toga bar 150.000 kuna jeftiniji, ministar je rekao da uopće ne zna kakav će dobiti automobil, da ga on nije birao niti na bilo koji način sudjelovao u njegovu odabiru. Neću odgovarati na vaša pitanja dok taj auto ne vidim, kazao je ministar.

Dodao je da je raspisan natječaj u ožujku prošle godine u postupku javne nabave i da je odabrana najjeftinija ponuda. Svi nabavljeni automobili, naglasio je ministar, za klasu su niže od dosad korištenih.

[pullquote_left]Po običaju danas se nije proslavio ni premijer Zoran Milanović. On se naime pred novinarima pravio da ne zna o čemu je riječ.  “Ne znam tko kupuje, odnosno odlučuje u kojem ću se autu voziti. Koji mi daju, u tom se vozim”, rekao je premijer Milanović. [/pullquote_left]

Tijekom obilaska poplavljenih područja i premijera Zorana Milanovića novinari su pitali je li sada pravo vrijeme za nabavu novih vozila. Pitajte to ured za javnu nabavu. Ja ne znam ni tko to kupuje, ni tko odlučuje koji će se auto voziti. Koji mi daju, u tom se vozim, odnosno voze me, rekao je.

A oko skupocjenih automobila oglasila se i Vlada priopćenjem – ta javna nabava je stara, a i njome se štedi!

Riječ je o staroj javnoj nabavi od 14. ožujka 2013. godine za koju je počela sukcesivna isporuka koja će se realizirati u sljedećih nekoliko mjeseci. Ukupan broj vozila obuhvaćen ovim isporukama je 1581 od čega se 1328 odnosi na osobna vozila a ostatak  od 253  na dostavna i laka dostavna vozila i kombije,  npr. “marice” za MUP, vozila za prijevoz pasa i slično. Riječ je o obnovi dosadašnjeg voznog parka, dok su pojedina povećanja rezultat potreba novih ustrojstvenih jedinica, npr. 29 vozila predstavljaju povećanje voznog parka prema iskazanim potrebama Ureda za probaciju Ministarstva pravosuđa, inspekcijskih službi i novoosnovanih državnih tijela

[pullquote_right]Vijest je dospjela na naslovnice tijekom vikenda u kojem nam SDP-ovi ministri pokušavaju dokazati da tri put prevrću svaku kunu kako bi održali proračun, samo par dana nakon što je objavljeno da se rezanjem dodataka na plaću javnih i državnih službenika planira uštedjeti 500 milijuna kuna. Dok se oni zaklinju da se i oni sami ponašaju kao bilo koji hrvatski građanin na minimalcu, saznajemo da u isto vrijeme premijer s obitelji i osiguranjem uživa na skijanju u inozemstvu, a vlada naručuje 1500+ automobila.[/pullquote_right]

U ovom su postupku ostvarene i uštede u odnosu na prethodnu javnu nabavu koju je također proveo Državni ured za središnju javnu nabavu 2010. godine. Tako je primjerice za 690 vozila nabavljenih za potrebe MUP-a postignuta ušteda od 2,1 milijun eura, a radi se o vozilima koja će biti isporučena s dodatnom vrijednosti koja obuhvaća komunikacijsku opremu, dodatna jamstva na tu opremu, ali i gdje je ponuđeno vozilo poboljšanih karakteristika i dimenzija (novi modeli), priopćila je Vlada.

U međuvremenu, evo što Wikipedia kaže u čemu se voze velike face. Letimičan pogled daje do znanja da hrvatski premijer i predsjednici ‘samo’ traže status kao i njihovi europski vrsnici: Predsjednici i kraljevi najčešće se voze u Mercedesu S klase, premijeri u A8. No, grčki premijer merdžu je zamijenio za Toyotu Prius. Princ od Monaca ima kolekciju vozila na hibridni pogon.

AMERIČKI PREDSJEDNIK: blindirani  Cadillac One
AZERBAJDŽANSKI PREDSJEDNIK: blinidrani Maybach 62, Mercedes-Benz W221 S600 Guard Pullman
KANADSKI PREMIJER: Cadillac DTS, Chevrolet Suburban
RUSKI PREDSJEDNIK: produljeni blindirani Mercedes S
LATVISKI PREDSJEDNIK: Mercedes-Benz S500
BELGIJSKI KRALJ: Mercedes S
HRVATSKI PREDSJEDNIK: Mercedes S
IRSKI PREMIEJER: Mercedes S
MOLDAVSKI PREMIJER: Mercedes Benz S500s
BUGARSKI PREMIJER: Toyota Land Cruiser, BMW X5, Mercedes S600 Guard
BRITANSKI PREMIJER: Jaguar XJ Sentinel
NORVEŠKI KRALJ: Lexus LS 600h, Audi A8
NORVEŠKI PREMIJER:  BMW 750Li
TALIJANSKI PREDSJEDNIK: Lancia Thesis Stola S85, Lancia Flaminia 355 Presidenziale za svečane prilike
ŠVEDSKI KRALJ: produljeni Volvo S80
UKRAJINSKI PREDSJEDNIK: blindirani Mercedes-Benz S, blindirani Volkswagen Phaeton L
LATVIJSKI PREDSJEDNIK:  Mercedes-Benz S,  BMW 7 (F01)
PORTUGALSKI PREDSJEDNIK: Mercedes S600
PORTUGALSKI PREMIJER: Mercedes-Benz S350 BlueTec
RUMUNJSKI PREDSJEDNIK: Mercedes S, Dacia Duster
SRBIJANSKI PREDSJEDNIK: blindirani Mercedes-Benz S600
ŠVEDSKI PREMIJER: blindirani BMW 7, Mercedes-Benz S
KINESKI PREDSJEDNIK: BMW F01 750is
TURSKI PREDSJEDNIK: Mercedes-Benz S
ARGENTINSKI PREDSJEDNIK: blindirani Audi A8
SLOVAČKI PREDSJEDNIK: Audi A8, Mercedes-Benz S
MAĐARSKI PREMIJER: Audi A8 L
SLOVENSKI PREDSJEDNIK: Audi A8L
SLOVENSKI PREMIJER: Audi A8L
ŠPANJOLSKI PREMIJER: Audi A8L
FRANCUSKI PREDSJEDNIK: blindirani Citroën C6
NIZOZEMSKI PREMIJER: Mercedes-Benz S, Audi A6
NJEMAČKA KANCELARKA: Audi A8
HRVATSKI PREMIJER: Audi A8, Mercedes S, Mercedes G
CRNOGORSKI PREMIJER: Audi A8
IZRAELSKI PREMIJER: Toyota Land Cruiser, Lexus IS 250, Audi A8, Volvo S80
ESTONSKI PREMIJER: blindirani Audi A8
LUKSEMBURŠKI VOJVODA: Audi A8
DANSKI PREMIJER:  Audi A8
ISLANDSKI PREDSJEDNIK: Lexus LS600hL

PRINC OD MONAKA: Lexus LS 600h L Landaulet hybrid sedan, Toyota Prius, Fisker Karma, Tesla Roadster,
AUSTRALSKI PREMIJER: Holden Caprice
BELGIJSKI PREMIJER: Audi A6
NOVOZELANDSKI PREMIJER:  Holden Statesman/Caprice, Ford Fairlane
ČEŠKI PREMIJER: Škoda Superb
GRČKI PREMIJER: blindirani Mercedes-Benz S600 zamijenjen Toyotom Prius
URUGVAJSKI PREDSJEDNIK: nema službenog automobila. Jose Mujica vozi vlastitu VW Bubu

hrt

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

Ivica Šola: Gospodine Plenkoviću, trebate se malo zamisliti

Objavljeno

na

Objavio

Kako je (tradicionalna) ljevica padom Berlinskog zida politički poražena i utopila se u bezličnost sveprisutnog političkog centrizma, sukladno Gramscijevu “receptu”, spas pokušava pronaći prebacujući se na područje kulture (kulturkamf) i obrazovanja.

Tako je i kod nas HNS, kao i SDP prije s Jokićem, inzistirao na tim resorima sa zadnjim motivom koji nemaju veze ni s kulturom niti obrazovanjem, već s preodgojem naroda i pojedinaca, rušenjem milenijskih vrednota i tradicija, zahvaćeni nietzscheanskim delirijem “prevrednovanja svih vrijednosti”. U tome, kako kod nas, tako i posvuda po svijetu, djeluju netolerantno i isključivo, piše Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

Ideološka podvala

Podsjećamo da je Jokić kao uvrijeđena frajla dao ostavku samo zato jer se njegovu radnu skupinu željelo pluralizirati, dodati stručnjake i znanstvenike s drugih instituta i institucija, a on, koji se krio iza demagoškog slogana “struka, a ne politika”, u svojoj isključivosti to odbio, prema poznatom milanovićevskom “aksiomu” “ili mi ili oni”. Isti taj Milanović razotkrio je Jokićevo skrivanje iza “struke”, rekavši da je on njihov (politički) izbor, točnije njegovog savjetnika Nevena Budaka, zadnjeg šefa Komunističke partije na Filozofskom u Zagrebu.

Potom ministrica Divjak kao “nezavisna” zajedno s HNS-om uvjetuje Plenkovića, inzistirajući da oni vode glavnu riječ u reformi obrazovanja, da bi u “demokratskom i pluralnom” duhu počeli “čistke”, pri čemu je hajka na profesoricu Vican u duhu “tolerancije” zrcalo ljevičarske isključivosti i agresivnosti koje, naravno, pripisuju drugima, pa u ime slobode guše slobode, u ime tolerancije provode netoleranciju, u ime pluralizma nameću vlastiti svjetonazor na totalitarni način, gdje se svaki drukčiji glas etiketira, omalovažava i isključuje.

I njezina zavodljiva krilatica koja zvuči jako pametno “tehnologija, a ne ideologija” je čista ideološka podvala, jer promovira pristup koji bi i pripadnici ljevičarske frankfurtske škole, od Marcusea do Habermasa nazvali opasnim, upravo – ideološkim, ili pak glupošću na tragu fahidiotizma.

Kada je odgojno-obrazovna reforma u pitanju, s ljevice se rasprava vodila ili etiketama ili floskulama, manje argumentima, kao i prepotentno umišljenoj, samodoznačenoj mesijanskoj ulozi progresista nasuprot zatucanim tradicionalistima. Ove snobovske, progresističke ambicije ljevice Chesterton je još početkom prošlog stoljeća rasturio u samo dvije rečenice.

Prva: “I progresisti su tradicionalisti, samo pripadaju različitoj tradiciji.” I druga: “Što je to progresist? To je osoba koja vjeruje da je četvrtak bolji samo zato što dolazi poslije srijede.”

U ovu orwellovsku situaciju u kojoj je laž istina, čistke su tolerancija (Vican), totalitarizam i isključivost pluralizam, došla je u četvrtak poruka hrvatskih biskupa pod naslovom “Založiti se za temeljne vrjednote obrazovanja i obitelji”, gdje upravo daju svoj prinos raspravi glede nastavnog uputnika (kurikul) i procesa reforme obrazovanja i odgoja.

Nasuprot niže spomenutoj isključivosti, biskupi se zalažu za pluralizaciju odgojno-obrazovnog procesa kada su svjetonazorske odrednice u pitanju (ne matematika, fizika, biologija…), kako to roditeljima jamči i naš Ustav, ne dirajući bilo kojoj svjetonazorskoj skupini u društvu da kroz građanski ili zdravstveni odgoj bira program koji želi, ali isto to ne može se uskratiti ni vjerskim zajednicama, budući da je sloboda savjesti temelj svakog demokratskog društva.

Kakva je to država?

Potom, u duhu najbolje sekularne tradicije, biskupi posebno ističu važnost humanističkih i društvenih znanosti u kontekstu razvijanja kritičkog mišljenja u pluralnim i demokratskim društvima, kao i istine o povijesti u kontekstu nacionalne memorije i identiteta, što su već istaknuli i mnogi javni intelektualci, napose Slaven Letica, upozoravajući da tehnika i tehnologija ne mogu razvijati “kritičku misao”.

I na koncu, u kontekstu tzv. Istanbulske konvencije i problematične, fluidne rodne teorije, biskupi nikome u pluralnom i demokratskom društvu ne osporavaju da sukladno tome odgaja svoju djecu, ali da isto ne mogu osporavati “vjerskim zajednicama da odgajaju djecu u skladu s vlastitim kršćanskim naukom”, jer je to kršenje hrvatskog Ustava i napad na slobodu vjeroispovijesti. U tom smislu, u demokratskom duhu, za razliku od ljevičarskih dogmi i dogmatizma i njihove (medijske) inkvizicije, pozivaju na javnu raspravu.

Poruka hrvatskih biskupa je otvorena, uključiva, tolerantna i nikoga ne vrijeđa. No ona ujedno zabrinjava i plaši iz jednog razloga. Tragikomično je da biskupi u Hrvatskoj 2017. godine nasuprot političarima i vlastodršcima (sekularnoj vlasti) moraju braniti temeljne sekularne vrijednosti zapadne civilizacije: pluralizam, slobodu kritičkog mišljenja, vjerske slobode i demokraciju. Naime, isto to su pod progonima branili i u totalitarnom komunističkom sustavu.

Nad ovom “opasnom” porukom, paradoksom, predsjednik Vlade treba se malo zamisliti: g. Plenkoviću, kakva je to država u kojoj biskupi brane sekularne i demokratske vrijednosti od sekularista (nominalnih) demokrata!?

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

 

HITREC: Hrvatska stenje od tereta veleizdajnika i sitnije medijske izdajničke klateži

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari