Connect with us

Vijesti

Jovanović: Hoćete da dođem kočijom u ministarstvo?

Published

on

Vlada naručuje 1581 vozilo vrijedno 271 milijun kuna, od toga devet Audija A6 3,0 TDI quattro S-tronic! Vijest koja zvuči apsurdno čak i za države poput Hrvatske za koje se već udomaćio naziv ”Apsurdistan”.

Nakon što se doznalo da država, uključujući i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, uzima na korištenje skupocjene automobile Audi A6, ministar Željko Jovanović izjavio je da on još ne zna kakav će dobiti automobil i da nije sudjelovao u njegovu odabiru, već da ga je birao Ured za javnu nabavu.

Hoćete da dođem kočijom u ministarstvo?, odgovorio je ministar na konferenciji za novinare o cijenama udžbenika upitan je li mu neugodno što u doba krize uzima Audi A6 quattro, vrijedan 641.000 kuna.

Na dodatno pitanje zašto mu treba auto s pogonom na četiri kotača s automatskim mjenjačem kad je automobil bez toga bar 150.000 kuna jeftiniji, ministar je rekao da uopće ne zna kakav će dobiti automobil, da ga on nije birao niti na bilo koji način sudjelovao u njegovu odabiru. Neću odgovarati na vaša pitanja dok taj auto ne vidim, kazao je ministar.

Dodao je da je raspisan natječaj u ožujku prošle godine u postupku javne nabave i da je odabrana najjeftinija ponuda. Svi nabavljeni automobili, naglasio je ministar, za klasu su niže od dosad korištenih.

[pullquote_left]Po običaju danas se nije proslavio ni premijer Zoran Milanović. On se naime pred novinarima pravio da ne zna o čemu je riječ.  “Ne znam tko kupuje, odnosno odlučuje u kojem ću se autu voziti. Koji mi daju, u tom se vozim”, rekao je premijer Milanović. [/pullquote_left]

Tijekom obilaska poplavljenih područja i premijera Zorana Milanovića novinari su pitali je li sada pravo vrijeme za nabavu novih vozila. Pitajte to ured za javnu nabavu. Ja ne znam ni tko to kupuje, ni tko odlučuje koji će se auto voziti. Koji mi daju, u tom se vozim, odnosno voze me, rekao je.

A oko skupocjenih automobila oglasila se i Vlada priopćenjem – ta javna nabava je stara, a i njome se štedi!

Riječ je o staroj javnoj nabavi od 14. ožujka 2013. godine za koju je počela sukcesivna isporuka koja će se realizirati u sljedećih nekoliko mjeseci. Ukupan broj vozila obuhvaćen ovim isporukama je 1581 od čega se 1328 odnosi na osobna vozila a ostatak  od 253  na dostavna i laka dostavna vozila i kombije,  npr. “marice” za MUP, vozila za prijevoz pasa i slično. Riječ je o obnovi dosadašnjeg voznog parka, dok su pojedina povećanja rezultat potreba novih ustrojstvenih jedinica, npr. 29 vozila predstavljaju povećanje voznog parka prema iskazanim potrebama Ureda za probaciju Ministarstva pravosuđa, inspekcijskih službi i novoosnovanih državnih tijela

[pullquote_right]Vijest je dospjela na naslovnice tijekom vikenda u kojem nam SDP-ovi ministri pokušavaju dokazati da tri put prevrću svaku kunu kako bi održali proračun, samo par dana nakon što je objavljeno da se rezanjem dodataka na plaću javnih i državnih službenika planira uštedjeti 500 milijuna kuna. Dok se oni zaklinju da se i oni sami ponašaju kao bilo koji hrvatski građanin na minimalcu, saznajemo da u isto vrijeme premijer s obitelji i osiguranjem uživa na skijanju u inozemstvu, a vlada naručuje 1500+ automobila.[/pullquote_right]

U ovom su postupku ostvarene i uštede u odnosu na prethodnu javnu nabavu koju je također proveo Državni ured za središnju javnu nabavu 2010. godine. Tako je primjerice za 690 vozila nabavljenih za potrebe MUP-a postignuta ušteda od 2,1 milijun eura, a radi se o vozilima koja će biti isporučena s dodatnom vrijednosti koja obuhvaća komunikacijsku opremu, dodatna jamstva na tu opremu, ali i gdje je ponuđeno vozilo poboljšanih karakteristika i dimenzija (novi modeli), priopćila je Vlada.

U međuvremenu, evo što Wikipedia kaže u čemu se voze velike face. Letimičan pogled daje do znanja da hrvatski premijer i predsjednici ‘samo’ traže status kao i njihovi europski vrsnici: Predsjednici i kraljevi najčešće se voze u Mercedesu S klase, premijeri u A8. No, grčki premijer merdžu je zamijenio za Toyotu Prius. Princ od Monaca ima kolekciju vozila na hibridni pogon.

AMERIČKI PREDSJEDNIK: blindirani  Cadillac One
AZERBAJDŽANSKI PREDSJEDNIK: blinidrani Maybach 62, Mercedes-Benz W221 S600 Guard Pullman
KANADSKI PREMIJER: Cadillac DTS, Chevrolet Suburban
RUSKI PREDSJEDNIK: produljeni blindirani Mercedes S
LATVISKI PREDSJEDNIK: Mercedes-Benz S500
BELGIJSKI KRALJ: Mercedes S
HRVATSKI PREDSJEDNIK: Mercedes S
IRSKI PREMIEJER: Mercedes S
MOLDAVSKI PREMIJER: Mercedes Benz S500s
BUGARSKI PREMIJER: Toyota Land Cruiser, BMW X5, Mercedes S600 Guard
BRITANSKI PREMIJER: Jaguar XJ Sentinel
NORVEŠKI KRALJ: Lexus LS 600h, Audi A8
NORVEŠKI PREMIJER:  BMW 750Li
TALIJANSKI PREDSJEDNIK: Lancia Thesis Stola S85, Lancia Flaminia 355 Presidenziale za svečane prilike
ŠVEDSKI KRALJ: produljeni Volvo S80
UKRAJINSKI PREDSJEDNIK: blindirani Mercedes-Benz S, blindirani Volkswagen Phaeton L
LATVIJSKI PREDSJEDNIK:  Mercedes-Benz S,  BMW 7 (F01)
PORTUGALSKI PREDSJEDNIK: Mercedes S600
PORTUGALSKI PREMIJER: Mercedes-Benz S350 BlueTec
RUMUNJSKI PREDSJEDNIK: Mercedes S, Dacia Duster
SRBIJANSKI PREDSJEDNIK: blindirani Mercedes-Benz S600
ŠVEDSKI PREMIJER: blindirani BMW 7, Mercedes-Benz S
KINESKI PREDSJEDNIK: BMW F01 750is
TURSKI PREDSJEDNIK: Mercedes-Benz S
ARGENTINSKI PREDSJEDNIK: blindirani Audi A8
SLOVAČKI PREDSJEDNIK: Audi A8, Mercedes-Benz S
MAĐARSKI PREMIJER: Audi A8 L
SLOVENSKI PREDSJEDNIK: Audi A8L
SLOVENSKI PREMIJER: Audi A8L
ŠPANJOLSKI PREMIJER: Audi A8L
FRANCUSKI PREDSJEDNIK: blindirani Citroën C6
NIZOZEMSKI PREMIJER: Mercedes-Benz S, Audi A6
NJEMAČKA KANCELARKA: Audi A8
HRVATSKI PREMIJER: Audi A8, Mercedes S, Mercedes G
CRNOGORSKI PREMIJER: Audi A8
IZRAELSKI PREMIJER: Toyota Land Cruiser, Lexus IS 250, Audi A8, Volvo S80
ESTONSKI PREMIJER: blindirani Audi A8
LUKSEMBURŠKI VOJVODA: Audi A8
DANSKI PREMIJER:  Audi A8
ISLANDSKI PREDSJEDNIK: Lexus LS600hL

PRINC OD MONAKA: Lexus LS 600h L Landaulet hybrid sedan, Toyota Prius, Fisker Karma, Tesla Roadster,
AUSTRALSKI PREMIJER: Holden Caprice
BELGIJSKI PREMIJER: Audi A6
NOVOZELANDSKI PREMIJER:  Holden Statesman/Caprice, Ford Fairlane
ČEŠKI PREMIJER: Škoda Superb
GRČKI PREMIJER: blindirani Mercedes-Benz S600 zamijenjen Toyotom Prius
URUGVAJSKI PREDSJEDNIK: nema službenog automobila. Jose Mujica vozi vlastitu VW Bubu

hrt

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari