Pratite nas

Naši u svijetu

Jozo Grbeš: Hrvatska zastava sa starim hrvatskim grbom neka bude trajno zastava hrvatske dijaspore

Objavljeno

na

Da, treba tražiti istinu i za njom ići i boriti se protiv ideologija, svih ideologija. Hrvatska zastava veliki je simbol. U dijaspori stotinu i više godina upravo ta zastava (s bijelim poljem) bila je simbol borbe za slobodu, a ne diktature

Listam stare knjige o povijesti Hrvata na ovim prostorima Amerike. Arhivi su veliki i čuvaju memoriju jednog naroda. Nailazim na mnoštvo fotografija: hrvatske su zastave i grbovi svuda. Tu su društva, klubovi, župe, razne organizacije, izdavačke djelatnosti zajednica…

Zastave s hrvatskim grbom ili grb sam – većina s bijelim početnim poljem, ali i s crvenim. Godina 1906., 1907., 1910., pa dalje dvadesete, tridesete godine… Hrvati su se najčešće identificirali sa zastavom na kojoj je samo običan hrvatski grb.

U arhivima se nalaze grbovi i zastave iz domovine. Grb županije karlovačke iz 1854., grb županije bjelovarske iz 1872., grb županije križevačke, kraj 19. stoljeća… Svi imaju bijelo polje, piše /mojahrvatska.vecernji.hr

Nije bitno je li bijelo polje ili crveno. Kroz cijelu povijest provlači se i jedno i drugo. U vrijeme NDH, vlast je izabrala bijelo polje. Komunisti su uzeli crveno polje (iako su na početku i oni imali bijelo).

Poglavnik je na grb i zastavu nalijepio U, a Tito zvijezdu. Zašto bi samo jedno vrijedilo kao apsolutno, a drugo bilo označeno kao ideologija?

I prelistavam tu povijest još jednom i još jednom… I sada nakon svih stoljeća povijesti i desetljeća 20. stoljeća predbacuje nam se da je zastava s bijelim poljem ustaška. Zanimljivo!

Hrvatska država 1990. utemeljena je upravo na toj zastavi, na tom istom grbu. Budući da je na snazi tendencija križanja i etiketiranja, čudi me da gospoda u Hrvatskoj nisu srušila crkvu sv. Marka u Zagrebu, da nisu zamijenila ime Hrvatska nekim drugim, da nisu ukinula ime kuna, županija, stožer itd. Sve je to isti identitet.

Da, treba tražiti istinu i za njom ići i boriti se protiv ideologija, svih ideologija. Hrvatska zastava je veliki simbol. U dijaspori stotinu i više godina upravo ta zastava (s bijelim poljem) bijaše simbol borbe za slobodu, a ne diktaturu.

Ta dijaspora uvijek je bila za kontinuitet povijesti, a ne za križanja. Zašto bismo se trebali odreći povijesti? Budući da je ideologija nametnula (besmislene) sukobe glede crvenih i bijelih polja, onda je dobro i jasno reći: hrvatska zastava sa starim hrvatskim grbom koji je stoljećima bio identitet jednog naroda neka bude trajno zastava hrvatske dijaspore, napisao je

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari