Jubilarna 10-ta Noć muzeja s temom Teslinih izuma

0

Nakon prošlogodišnje teme vezane za Ivana Meštrovića i razvoj njegova rodnog kraja, tema desete Noći muzeja nosi naziv Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um.

teslanocmuzeja1Time se nastavlja pristup organizatora Noći muzeja da se podsjećanjem na velika imena hrvatske kulture, umjetnosti i znanosti utječe na razvoj i integraciju kulturnih institucija s lokalnom zajednicom, kao i reafirmiranje mogućnosti razvoja lokalnih zajednica, upravo temeljenima na takvim vrijednostima i razvijanjem takvih programa u kulturno-turističkim itinerarima.

Ove godine naglasak je na mogućnosti razvoja Gospića i kroz ličnost izumitelja Nikole Tesle, povezujući Muzej Like u Gospiću i Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu s Tehničkim muzejom u Zagrebu.

S obzirom na bogatstvo koje baštinimo u hrvatskim ustanovama s područja znanosti i umjetnosti, a koje se odnosi i na brojne izume i otkrića, očekuju se kreativne prezentacije koje će privući brojne posjetitelje.

Program Noći muzeja 2015. započet će svečanim otvorenjem u Tehničkom muzeju u Zagrebu gdje će biti predstavljen život i rad Nikole Tesle, te interaktivna aplikacija Umrežena virtualna stvarnost tvrtke Ericsson Nikola Tesla, partnera Noći muzeja 2015.

Potom u 21 sat u Galeriji Klovićevi dvori bit će otvorena izložba Foto Tonka posvećena prerano preminuloj ravnateljici Galerije Klovićevi dvori, Marini Viculin, čime će se odati počast dugogodišnjem radu ravnateljice na području suvremene umjetnosti i fotografije.

Svojim atraktivnim izložbama, glazbeno-scenskim događajima, kada hrvatski gradovi postaju pozornice, ova nacionalna manifestacija predstavlja nezaobilazan sadržaj u kulturnoj ponudi zemlje.

U devet godina bilo je više od dva milijuna posjetitelja programa Noći muzeja.

Ovogodišnja manifestacija održavat će se od 18 sati do 1 sat uz slobodan ulaz za sve programe.

M.B.

[ad id=”40551″]

facebook komentari