Pratite nas

Religija i Vjera

Jubilarno 50. plenarno zasjedanje HBK: Obitelj je u središtu pastoralnih planova Crkve

Objavljeno

na

Jubilarno 50. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (HBK) posvećeno obitelji počelo je u utorak u Zagrebu, a u pozdravnom obraćanju predsjednik HBK zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić istaknuo je da Crkva želi, u vremenu mnogih izazova, pomagati suvremenoj obitelji u nastojanju da vjerno živi obiteljske vrjednote.

Obitelj je u središtu pastoralnih planova Crkve

Biskupi će, kako je najavio predsjedniki HBK zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, saslušati nekoliko stručnih priloga koji im mogu pomoći u pastoralnim zadatcima. “Drago nam je što je tijekom ove godine obiteljska tematika bila u središtu važnih skupova na razini Crkve u Hrvata, kao napr. Pastoralni tjedan u siječnju i Pastoralni kolokvij u ožujku te brojni katehetski sastanci i svećeničke rekolekcije”, rekao je zadarski nadbiskup dodavši kako sve to pokazuje da je obitelj ne samo teoretski, nego i stvarno u središtu pastoralnih planova i pothvata.

Po riječima predsjednika HBK Crkva želi u sadašnjem vremenu brojnih izazova pomagati suvremene obitelji kako vjerno živjeti obiteljske vrjednote. “Onima pak koje muče nesigurnost i tjeskoba želi dati razloge vjere i nade, razloge objašnjenja i obrazloženja, te konačno pružati pomoć i potporu svima koji traže istinu o toj božanskoj instituciji”, naglasio je mons. Puljić.

[ad id=”68099″]

Mons. Župan izabran za delegata HBK na skupštini u Vatikanu

Podsjetio je kako će na zasjedanju saslušati izvješće mons. Valtera Župana, umirovljenog krčkog biskupa, koji je izabrani delegat HBK na redovitoj skupštini biskupa u Vatikanu, u listopadu ove godine.

On će, rekao je mons. Puljić, izvijestiti o predstojećoj sinodi biskupa, o pastoralu obitelji u kontekstu evangelizacije.

Budući da je ”priprava mladih za brak i obiteljski život danas nužnija nego ikada prije” razgovarat ćemo i o tomu kako se to može i treba ostvarivati, posebice s obzirom na onu daljnju, bližu i neposrednu pripravu, kao i na posliježenidbeni pastoral, rekao je naglasivši kako su svi u župnoj zajednici pozvani i odgovorni pomagati mladim bračnim parovima otkrivati i živjeti svoje novo zvanje i poslanje.

Podsjetivši na riječi svetoga pape Ivana Pavla II. istaknuo je kako ta međupomoć jedne obitelji drugoj s istinskim apostolskim duhom jedno od najjednostavnijih i najdjelotvornijih sredstava i ciljeva svakog pastoralnog rada’.

Biskupi će raspravljati o demografskim trendovima u Hrvatskoj

Mons. Puljić je najavio kako će se raspravljati i o dugoročnim demografskim trendovima u Hrvatskoj te mjestu i ulozi Crkve u tom polju djelovanja. “Vidjet ćemo također kako je obitelj zastupljena u raznim dokumentima koje je izdala i odobrila HBK”, napomenuo je dodavši kako će o tim temama govoriti kompetentni stručnjaci iz pastorala, demografije i katehetike.

Predsjednik HBK je najavio da će zasjedanje završiti do četvrtka u podne kad će biskupi na konferenciji za novinare govoriti o radu i zaključcima zasjedanja.

Na zasjedanju sudjeluju i međunarodni crkveni izaslanici i predstavnici

Uz biskupe iz Hrvatske zasjedanju HBK nazočit će i mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH i izaslanik Biskupske konferencije BiH, pomoćnik ljubljanskog biskupa i predstavnika Slovenske biskupske konferencije mons. Franc Šuštar, tršćanski biskup i izaslanik Talijanske biskupske konferencije mons. Giampaolo Crepaldi, izaslanik Poljske biskupske konferencije mons. Marian B. Kruszylowicz, mons. Ivan Penzeš, biskup subotički te član Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda i biskup srijemski mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski.

Na zasjedanju su nazočni i umirovljen biskupi mons. Ivan Milovan, mons. Marin Srakića te mons. Valter Župan, a bit će i apostolski nuncij u Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D’errico.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Kardinal Puljić: I Hitler je došao zakonom na vlast, no pitanje je kakav je to zakon pod kojim se oduzimaju prava Hrvata

Objavljeno

na

Objavio

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić ocijenio je u nedjelju kako se Hrvatima u toj zemlji oduzimaju prava te se to predstavlja zakonitim, na što je poručio kako je i Hitler na zakonit način stigao na vlast.

“U vrijeme 1945. zakon nam je oteo imovinu i uništio sve što je hrvatsko i inteligentno. Po zakonu smo bili protjerivani i po zakonu je i Hitler došao na vlast. No pitanje je kakav je taj zakon pod kojim se oduzimaju prava jednom narodu i želi ga se izbrisati da je tu živio, kao što se to želi Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, rekao je kardinal Puljić u propovijedi na misi u povodu 560. obljetnice prvoga spomena općine Žepče.

Puljić je aludirao na najnoviji znak nejednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini nakon što je prema izbornom zakonu proglašenim protuustavnim u Predsjedništvo BiH za hrvatskog člana glasovima Bošnjaka izabran Željko Komšić, probošnjački političar hrvatskih korijena.

Nakon izbora 7. listopada američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack konstatirala kako je izbor Komšića u Predsjedništvo BiH zakonit i sukladan ustavu.

Kardinal Puljić je dodao kako Hrvati i katolička vjera nisu bili uništeni ni u vrijeme turske vladavine ni komunističkog režima, pa “neće ni danas u prljavim političkim igrama i stranačkim prepucavanjima u BiH”.

“Ni jedan narod neće imati sreće ako uništi drugi narod, a to se događa u BiH. Puno toga moramo ispraviti, ali naša katolička vjera je naš put za budućnost Hrvata u BiH”, poručio je u propovijedi sarajevski nadbiskup.

“Teška su vremena i pitate se što će biti s nama Hrvatima u BiH. To je vrlo prljava politička igra, ne samo domaćih politika nego i svjetskih moćnika koji žele hrvatskome narodu ogaditi Bosnu i Hercegovinu, ogaditi naše korijene i ognjišta, našu vjeru i identitet, i to sve pod okriljem zakona”, dodao je.

Pozvao je vjernike da se snažnije vezuju uz katoličku vjeru i korijene.
“Neće nas Hrvate u BiH spasiti nikakva politika, nego naša katolička vjera i naša hrabrost, vjernost i vjerodostojnost”, poručio je Puljić. Pozvao je vjernike na ustrajnost i zajedništvo u turbulentnim vremenima kada je ‘pred ispitom sve hrvatsko’.

(Hina)

Međunarodni je plan iskorjenjivanje Hrvata-katolika iz BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Religija i Vjera

Kardinal Puljić o izborima u BiH: Tužan sam, Međunarodna zajednica učini krive poteze pa ostavi domaćina

Objavljeno

na

Objavio

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio osvrnuo se na nedjeljne izbore u BiH.

Izbori su plod Izbornog zakona. To je najveći problem, što je taj zakon takav da se drugome narodu može izabrati predstavnika. Jasno da će to stvoriti nezadovoljstvo kod ljudi. Međutim, dok se Izborni zakon ne promijeni, stvorena je takva situacija kakva jest. Očekujemo da će i međunarodni čelnici i domaći ljudi shvatiti da se ne može ovakvim putem stvarati zadovoljstvo suživota i suradnje.

Očekujem da se to što prije riješi, a meni je prihvatiti zakone i živjeti po njima, osim ondje gdje su protiv morala, savjesti i Božjega zakona. U tom duhu se moram postaviti.

Međutim, očekujem odgovornost i Međunarodne zajednice i domaćih političara. Tužan sam, jer Međunarodna zajednica učini mnoge krive poteze, pa ostavi domaćima da rješavaju. A da su domaći to mogli riješiti, ne bi trebali Međunarodnu zajednicu, kazao je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić nakon svete mise koju je sinoć predvodio u Župi i svetištu Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu.

Povod njegovom dolasku je proslava 8.dana u mjesecu kao dana čašćenja Gospe od brze pomoći.

 

PETROV OŠTRO PORUČIO: ‘Komšić ne smije biti primljen u Zagreb!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari