Pratite nas

Ljudi, odnese nešto čovika!

Objavljeno

na

BiH ne treba reforme pro forme, a može pomoći netko tko je u formi. Njemačka, na primjer!

Na političkoj sceni postoje neki koji još umišljaju da mogu sami urediti BiH, po svojoj volji, bez pomoći onih koji su po Ustavu i Božjem zakonu jednakopravni

man-on-bicycle

Voda iz poplavljenih područja pomalo se povlači, a pomoć je i dalje više nego potrebna. Stradalima valja do zime podići nove domove. Nigdje se kao proteklih dana nije potvrdila Dellenova misao: „Malo dobrote čovjeka prema čovjeku više vrijedi nego silna ljubav prema čovječanstvu!“ Kataklizma koja je pogodila dijelove BiH, Hrvatske i Srbije pokazala je da čovjek čovjeku nije uvijek vuk, da ovaj svijet nije zvjerinjak, da ljubav prema bratu čovjeku može ipak jača. No, ponovo su otvorena brojna pitanja koja prate čovjeka od prapočetaka čovječanstva. Još davno Aristotel je kazao: „Kad bi na Zemlji vladala ljubav, svi zakoni bili bi suvišni.“ No, zakoni su tu da bi eliminirali mržnju, pohlepu, nastojanje da se ovlada drugima, da se spriječi zlo i naopako, da prevlada dobro. Pogotovo u ovoj i ovakvoj BiH, koja i dalje puno očekuje od stare dame Europe i ujaka Sama preko velike bare. BiH za sada u Europi ne može ni pomoću trikova, a sprema se u – Brazil. Još nekome iz Europe može pomrsiti račune, nije se s BiH igrati kad je nogometna igra u pitanju. Safet Sušić uz malu pomoć svojih suradnika sastavlja taktiku po savjetu legendarnog televizijskog komentatora Mladena Delića iz vremena kad je Sušić bio igrač: – Ne sam, Safete!

A i sami navijači smišljaju svoju taktiku, a jedan od njih predlaže: – Za vrijeme utakmica BiH na Svjetskom prvenstvu vičite što jače na svoje televizore! Možda ne pomogne reprezentaciji, ali može pomoći navijačima. Pokazalo se to više pune, ne samo kad je nogomet u pitanju. Na političkoj sceni postoje neki koji još umišljaju da mogu sami urediti BiH, po svojoj volji, bez pomoći onih koji su po Ustavu i Božjem zakonu jednakopravni. Tonino Picula kaže da je unutarnji ustroj BiH dotrajao. Daytonski ustroj BiH nikada i nije nešto naročito funkcionirao, a postao je neodrživ njegovim rušenjem po glavi hrvatskih stanovnika u BiH. Toga su svjesni mnogi u vrhu piramide međunarodnog poretka, njihova moralna potpora postoji, ali to ne podiže moral onima koji bi u svojoj zemlji trebali biti stvarno jednakopravni. Ovoj BiH potreban je Marshallov plan i u političkom pogledu. A ne pomoć onih koji se još kunu u maršala iz Kumrovca i njegove planove. Bolesna BiH treba stvarnu pomoć vodećih iz Bruxellesa i Washingtona, a samo lijekovi za ublažavanje boli stvaraju ovisnost i pogubne nus-pojave. Bolesnoj BiH treba pomoć liječnika da joj se više ne događaju nezgodne zgode kao Muji kod psihijatra: – Recite zašto ste došli k meni – obrati mu se psihijatar.

– Zato što ne mogu doći sebi – pojasni mu Mujo.

BiH je daleko od Europe, a još dalje od euro-zone, ali mnogi bh. građani svoje KM-ove preračunavaju u eure. Pa čak i klinci. Učiteljica je u Hercegovini upitala nekog prvašića: – Koliko je 90 plus sedam?

– Pedeset eura – reče mali Ero s ovoga svijeta za Europu spreman.

Hoće li barem njegova generacija biti u Europi ili će “ćamiti ćekajući“ na EU-audiciji i ponavljati onu iz nekadašnje „Audicije“:

– Primi me, samo ti mene primi! Stižu obećanja iz Berlina da bi Angela Merkel mogla preuzeti ključnu riječ oko reformi u BiH. BiH ne treba reforme pro forme, a prave reforme može provesti netko tko je u formi. Angela, odnosno Njemačka, to svakako jest. Nadamo se da se nakon novih izbora neće više raditi po starom i da stari kontinent neće biti nova bh. fatamorgana. BiH ne bi smjela više biti crna rupa Europe, a njezini zahtjevi za približavanju EU ne bi i dalje trebali biti odbijani. A poznato je to da najviše privlači – odbijanje! Mnogi u Europi i svijetu kažu da im je BiH pri srcu, ali sve i vezi s tim podsjeća na Facebook status privlačne dame: Prije nego što se zaljubite u mene, obratite se svome liječniku ili ljekarniku! BiH na svome putu u Europu ne smije zaostajati jer to vodi u bespuće. A onda slijedi zaostajanje u gospodarskom, civilizacijskom i svakom drugom pogledu pa bi se moglo događati nešto slično onome kad su u ove krajeve stigli prvi bicikli. Kad je jedna žene vidjela kako je neki mladić pored nje nešto brže prošao na biciklu, viknula je:

– Ljudi, odnese nešto čovika!

Da tako nešto ne odnese i BiH.

 

FranoVukoja/vl

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Prof. dr. Zdravko Tomac: Sramim se što sam bio član SDP-a

Objavljeno

na

Objavio

Knjiga potpredsjednika Vlade demokratskoga jedinstva Zdravka Tomca “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo” predstavljena je u četvrtak u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu.

O knjizi su govorili saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman, akademik Davorin Rudolf, književnica Nevenka Nekić i autor knjige Zdravko Tomac. Na predstavljanju je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Knjiga o hrvatskom patriotizmu, uspinjanju i padovima, te prinos autentičnoj povijesti

Po riječima akademik Rudolfa, “knjiga je štivo o hrvatskom patriotizmu, slozi i zajedništvu, uspinjanju i hrvatskim padovima te o zločestim momcima u hrvatskoj politici”. Knjiga je i prinos autentičnoj povijesti, istaknuo je i ocijenio “kako je izlaz iz krize povratak Tuđmanu”.

“U Tomčevoj knjizi predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković su prototip suvremenih političara”, rekao je akademik Rudolf.

Miroslav Tuđman rekao je da je knjiga “podroban prikaz hrvatske političke pozornice” te kako Zdravko Tomac “smatra da je najveća Tuđmanova pogreška to što je prihvatio Daytonski sporazum”.

“No, unatoč tomu, zato što je stvorio hrvatsku državu, Tomac smatra Franju Tuđmana najvećim Hrvatom i jedinim državnikom među hrvatskim političarima”, istaknuo je Miroslav Tuđman.

Ocijenio je da knjiga nije povijest hrvatstva, ali jest pregled događaja na hrvatskoj pozornici i može biti predložak za temeljita istraživanja.

Književnica Nevenka Nekić ocijenila je kako se “iza slojeva Tomčeva pisanja krije transcedentno i prošlo, a oko likova Franje Tuđmana i kardinala Stepinca okupljao se hrvatski narod u teškim vremenima”, te da Tomac “prodire duboko u duše ljudi o kojima piše”.

Nekić smatra “kako se autor u svojoj knjizi okomio i na ‘vučji čopor’, čijih predstavnika danas ima i u Hrvatskome saboru, a neki pripadnici ‘čopora’ i danas kleveću kardinala Alojzija Stepinca”.

“Stepinac je bio svjestan da hrvatski narod ima pravo na svoju državu i bio je spreman položiti život za svoj narod, što potvrđuje njegovo držanje pred komunističkim sudom”, istaknula je.

Ustvrdila je kako “mističnu snagu kardinala Stepinca ne može ukinuti ni ‘vučji čopor'” te je pozvala hrvatsku mladež da “nikada više ne dopusti da nas razoružaju”.
Andrej Plenković JOŠ JEDNOM ČESTITAO Premijer Plenković primio Srbića

Autor je pak istaknuo kako je “predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ’emocionalni Hrvat’ i patriot te dostojna nasljednica predsjednika Franje Tuđmana”.

“Danas se borimo s ateistima, komunistima i lažnim antifašistima”, ustvrdio je Tomac te dodao kako se “srami što je nekad bio član SDP-a” jer današnji SDP ne ruši samo Vladu, nego i Hrvatsku.

Knjiga “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo – hrvatstvo političara, kardinala, biskupa i hrvatskih mučenika” (422 str.) podijeljena je na deset poglavlja – Tuđman, Mučeničko hrvatstvo Alojzija Stepinca, Hrvatstvo Vlade demokratskoga jedinstva, Hrvatstvo kardinala Kuharića, Antihrvatstvo Mesića i Josipovića, Moja istina o Račanu, Hrvatstvo Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatstvo Dražena Budiše, Hrvatstvo ostalih mučenika te A.G Matoš, svjetionik hrvatskoga patriotizma.

Knjigu je objavila zagrebačka nakladna kuća Tkanica.

Zdravko Tomac (1937.) bio je redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. U doba Domovinskoga rata obnašao je dužnost potpredsjednika Vlade demokratskog jedinstva (1991.-1992.). Autor je više knjiga, među kojima je i knjiga “Hrvatski patriotizam: što to znači biti Hrvat? (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara: Šteta koju je Stanković nanio je nemjerljiva

Objavljeno

na

Objavio

Postavlja se pitanje do kojih granica novinar ima pravo pozivati se na slobodu govora. Smije li pri tome vrijeđati i omalovažavati druge?, poručuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Čurković

Udruga veterana zagrebačkih branitelja Vukovara pohvalila je danas stav HRT-a, koji se ogradio od izjava Aleksandra Stankovića o Domovinskom ratu u emisiji Nedjeljom u 2.

Podsjetimo, HRT se ogradio od izjava koje je Stanković dao u svojoj emisiji ispitujući gosta Predraga Mišića, a to ograđivanje osudio je HND nazvavši ga “licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara”.

“Pohvaljujemo stav Hrvatske radio televizije da su zaposlenici javnoga medijskog servisa obavezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske što je navedeni novinar prekršio svojim nastupom te se nadamo da će HRT nastaviti dosljedno štiti dignitet Domovinskog rata.

Štetu koju je novinar Aleksandar Stanković nanio dignitetu Domovinskoga rata i hrvatskim braniteljima koji su zbog njegovih neprimjerenih izjava ponovno proživljavali svoje ratne traume je nemjerljiva i na žalost dugo ćemo osjećati posljedice tih izjava”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara Zvonko Čurković.

Dodaje da Stankovićevi istomišljenici “nastavljaju s vrijeđanjem hrvatskih branitelja i propitkivanjem karaktera Domovinskoga rata sve pod krinkom prava na slobodu govora”.

“Postavlja se pitanje do kojih granica novinar ima pravo pozivati se na slobodu govora. Smije li pri tome vrijeđati i omalovažavati druge? Smije li narušavati suverenitet države i kršiti Ustav Republike Hrvatske, zakone, deklaracije te druge propise? Smije li iskrivljavati povijesne činjenice? Smije li novinar svojom javnom riječi širiti mržnju među građanima?

Trebaju li svi građani postati taoci takvih novinara koji će pravo na slobodu govora širiti do te granice da se ugrožavaju slobode i prava drugih ili državne institucije koje financiraju te novinare trebaju podvući crtu između prava na slobodno izražavanje i ugrožavanja prava drugih.

Ti isti novinari kada netko iznese stav koji je suprotan njihovim vrijednostima zaboravljaju na pravo slobode govora i koriste svoj javni utjecaj kako bi omalovažili tuđe (drugačije) mišljenje.

Stoga smatramo da je doista važno s više strana promotriti je li dozvoljena ekstenzija prava na slobodu govora da tih granica da je se percipira na način da svatko može govoriti što želi bez baratanja činjenicama i bez obzira kakve posljedice izrečena riječ ostavlja”, kaže Čurković.

Kamenjar.com

Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari