Pratite nas

Jučer je u Mostaru utemeljena Hrvatska akademija za znanost i umjetnost

Objavljeno

na

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti znak je zrelosti Hrvata u BiH

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost Bosne i Hercegovine utemeljena je jučer u Mostaru, a za njenog predsjednika izabran je akademik Jakov Pehar. Prvi predsjednik HAZU-a BiH je istaknuo kako je put do osnutka akademije bio dug, ali da je sve urađeno kako se to radi u akademijama znanosti i umjetnosti.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti znak je zrelosti Hrvata u BiH
– HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, znanosti i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture – istaknuo je Pehar. “Mislim da trebamo svi zajedno sjesti i odrediti tko treba odlučivati o znanosti i umjetnosti u BiH”, kazao je Pehar. Svečanoj sjednici nazočio je veliki broj uglednika, kao i jučer imenovani akademici. Član Akademije HAZU Božo Žepić kazao je kako je temeljna zadaća Akademije skrb o razvoju znanosti i njenom podizanju na onu razinu kakvu zaslužuje i ima u svijetu. “Razvijat ćemo znanstvene institucije i publicirane radove te provodimo program koji će biti opsežan”, istaknuo je Žepić. Predsjednik HDZ BiH, HNS i predsjedatelj Doma naroda BiH, od jučer i akademik, Dragan Čović je poručio kako je ovo povijesni dan, čije važnosti vjerojatno još uvijek nismo ni svjesni. – Preuzimamo jednu posebnu obvezu i pozivam vas da pristupite HNS-u gdje možete imati posebnu dimenziju u definiranju odnosa u BiH. Možemo zajedno praviti jedan bolji rezultat – poručio je jučer Čović. Velikom događaju jučer je nazočio i predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti RS-a Rajko Kuzmanović koji je također naglasio kako je osnivanje HAZU-a povijesni dan za hrvatski narod u BiH.

Jaka poruka svijetu

– Ovdje smo u čast znanosti i kulture. Osobito kulture mira i znanja. Osnivanjem ove akademije je poslana svijetu snažna poruka o zrelosti jedne nacije, jednoga naroda, u ovom slučaju hrvatskog naroda, da može imati ovakvu instituciju, koja neće naškoditi i nanijeti neprilike nikome. Ova institucija može samo djelovati na znanstvenim činjenicama i tako će raditi, ustanoviti objektivnu istinu i učiniti sve da se učlani u veliku obitelji europskih akademija – naglasio je Kuzmanović. Predsjednik Vlade HNŽ-a Denis Lasić je u svim izlaganju naglasio kako je konačno realizirana ideja koju je pokrenulo nekoliko znanstvenika. – Narod koji ne zna čuvati svoju prošlost, ne može imati ni budućnosti. Stoga akademiju vidim kao i ispravnog tumača naše povijesti. Na vašim istraživanjima, radovima leži odgovor na brojne upite koji opterećuju našu svakodnevnicu – zaključio je Lasić.

Na osnivanje Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH (HAZU) čekalo se punih 14 godina i dočekalo se, kaže za Dnevni list predsjednik Akademije prof. dr. Jakov Pehar.

Radi se o, kako prenosi Hrvatski Medijski Servis, javnoj instituciji koja je osnovana na temelju zakona i koja će preferirati sve univerzalne vrijednosti. Na izbornoj skupštini su na prijedlog matičara akademika, njih 7 iz HAZU-a Zagreba, pet iz ANUBiH-a i jednog iz Republike Srpske potvrđena 23 člana i to 13 redovitih i 10 dopisnih.

Članovi

HAZU BiH na izbornoj skupštini je potvrdio članove Mirka Tomića s Pravnog fakulteta iz Mostara, Božu Žepića s Pravnog fakulteta Mostar, Franu Ljubića s Ekonomskog fakulteta, Stjepu Andića s Ekonomskog fakulteta iz Sarajeva. Također, su promovirani Jakov Pehar s Agronomskog fakulteta u Mostaru, Miroslav Palameta s mostarskog Filozofskog fakulteta, profesor Šimun Musa, također s Filozofskog fakulteta Mostar, Josip Muselimović, pravnik i književnik, Julijana Grbelja s PMF-a Sarajevo, Stjepan Marić – Strojarski fakultet Sarajevo, Željko Ivanković, književnik i esejist iz Sarajeva, Mirko Grujić s Medicinskog fakulteta iz Sarajeva, Ljubo Šimić s Medicinskog fakulteta Mostar, Zdenko Ostojić s Medicinskog fakulteta Mostar, Zijad Duraković s Medicinskog fakulteta Zagreb, Marko Babić s Filozofskog fakulteta iz Zagreba, Dragan Čović sa Strojarskog fakulteta iz Mostara, Vlado Majstorović sa Strojarskog fakulteta Mostar, Ante Mišković sa Strojarskog fakulteta Mostar, Miljenko Bevanda s Filozofskog fakulteta Sarajevo, Florijan Mićković, skulptor iz Mostara, i Vlatko Filipović, redatelj iz Čapljine.

Legalna institucija

Zakonska osnova za osnivanje Akademije je županijski Zakon o akademiji, a sjedište Akademije bit će na Sveučilištu u Mostaru. S obzirom na to da postoji institucija istog naziva u Mostaru, na čijem čelu je fra Andrija Nikić, akademik Pehar je još jednom podsjetio kako je to udruga građana, a HAZU na čijem je on čelu predstavlja legalnu instituciju. HAZU će pokušati popuniti praznine u umjetnosti, znanosti i kulturi i raditi na podizanju infrastrukture.

vl/hms

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kultura

Kamenjar

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Mile Kvesić, Hercegovina u mom srcu

Mala kuća ispod brda
To je moja rodna gruda
Tu su moji preci bili
I mene su odgojili.

Na kamenu ja sam rođen
Tu je pošten život vođen
Pradjedovi od davnina
Čekali su uvijek sina.

Kamenjar nam suđen bio
Tu nam život bio mio
Što imali to cijenili
Zadovoljni uvijek bili.

Opisati svima teško
Taj kamenjar sivi
Ali čovjek gdje je rođen
To voli i živi.

Otišo sam jednog dana
S kamenjara svoga
Al ga nosim ja sa sobom
On je dio srca moga.

Tekst: Ivan Čuljak, Bjelovar

facebook komentari

Nastavi čitati

Gluposti

U Zagrebu paljenje svijeća za žrtve ‘zločina HVO-a i HV-a u BiH’

Objavljeno

na

Objavio

SERGE BRAMMERTZ PODRŽAO RAD INICIJATIVE MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirat će u ponedjeljak na Trgu Francuske Republike u Zagrebu paljenje svijeća za žrtve zločina koje su počinili pripadnici HVO-a i HV-a u BiH.

“Inicijativa mladih za ljudska prava organizira paljenje svijeća za žrtve zločina počinjenih od strane pripadnika HVO-a i HV-a u BiH, žrtve nad kojima su zločine planirali i počinili oni koji su djelovali u ime naše Republike i time njezino ime zlorabili i osramotili“, stoji u najavi Inicijative mladih iz koje dodaju da tim aktom žele iskazati suosjećanje sa žrtvama i uputiti im sućut, ali i preživjelima i obiteljima stradalih dati do znanja da društvo u Hrvatskoj nije jedinstveno u slavljenju ratnih zločinaca i ratnih zločina.

“Želimo pokazati da u Hrvatskoj postoje i oni koji će neumorno zahtijevati od svojih institucija da zločine počinjene u ime i za račun naše Republike, odnosno od strane snaga pod njezinom kontrolom, treba priznati i osuditi, osuđujući istodobno i politiku koja je do njihovih stradanja dovela“, poručili su iz Inicijative mladih za ljudska prava, piše DnevniList.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari