Pratite nas

Kolumne

Jugoslavenski nacionalizam

Objavljeno

na

U Hrvatskoj se često problematizira hrvatski nacionalizam, nikada jugoslavenski. Stoga imamo paradoks da su najžešći borci protiv tzv. hrvatskog nacionalizma upravo žestoki nacionalisti, ali jugoslavenski.

Kao svojevrsni moralni arbitri s anacionalne pozicije – a mimikrija je u tomu da su anacionalni samo u odnosu na hrvatski nacionalni osjećaj, ne i jugoslavenski – oni osuđuju nacionalnu zagriženost ”zaostalih Hrvata”. Kako je Hrvatska dugo bila nesamostalna, ti su antihrvatski aktivisti dugo vremena lijepo živjeli od te svoje protuhrvatske rabote. Em su uživali, em im je bilo dobro plaćeno. Vrijeme je da se nakon dvadeset i pet-šest godina barem formalne hrvatske neovisnosti ta podvala već jednom razobliči.

[ad id=”93788″]

   Hrvatski nacionalizam je reaktivne naravi. Gotovo nikad ne postoji samostalno i samoživo nego je uvijek ili gotovo uvijek odgovor na neki pritisak, neki drugi nacionalizam. Jugoslavenski nacionalizam jest čedo volje i predodžbe, stoga je uvijek proaktivan. Dakle, agresivan. Jednom sam se za potrebe nekog teksta uvukao u kožu vatrenog Jugoslavena. Čisto radi autentičnosti. Bio je to pravi pakao! Oči su mi postale neobično osjetljive, onaj uvijek pomalo pospani hrvatski pogled preobrazio se u vrebajući pogled koji nepogrješivo prepoznaje i najneznatnije znakove hrvatskog nacionalizma. A oni su bili svugdje oko mene: tekst koji sam pisao počinjao je s velikim slovom ‘U’, na naslovnici nehajno bačenih novina kočio se neki nogometaš u dresu s uzorkom šahovnice, čak su i na etiketi piva koje sam nevoljko pio bile brojne nacionalistički simboli. Zapao sam u stanje nalik onomu u kojem se našao pošteni jugoslavenski intelektualac i novinar Viktor Ivančić kada je, povodom hrvatskog slavlja zbog oslobađanja Ante Gotovine na Sudu u Haagu, očajno zavapio: ”Karajte me karirano!”.

     Jedva sam dočekao da se vratim u vlastitu kožu, hrvatsku i hercegovačku. Tko nije u stanju mrziti dugo, uporno i koncentrirano ne može biti Jugoslaven. Hrvatom se čovjek rađa, Jugoslavenom se postaje. Doduše, sad već ima lijep broj onih za koje su djedovi ili očevi obavili taj naporni i mukotrpni posao. U svakom slučaju, Jugoslavene treba respektirati, oni su ulagali i ulažu napor da budu ono što jesu, dok se Hrvat ili Srbin vulgaris veći dio života lijeno proteže misleći da su drugi već sve uradili što se njegova identiteta tiče. Stoga ne treba brzopleto osuđivati mržnju, koja je glavno pogonsko gorivo uzornog Jugoslavena, ona je čudotvorni dodatak koji od balkanskog Tale Budaline pravi barbarogenija. I tako, kroz historiju često prezrene, ljude ”ovih prostora” uzdiže do visina koje su u svojim tlapnjama dodirnuo još možda samo njemački Übermesch.

   Ipak, to su tamne, zločinačke visine. U skladu s kojima se u Hrvatu micićevski vidi križanca majmuna i papige, anđelinovićevski odlazi u četnike, vraća iz partizana, puni ubijenim Hrvatima jame duž Križnoga puta. Jer, kako reče Milovan Đilas, Hrvati moraju umrijeti da bi Jugoslavija mogla živjeti. I to je, bojim se, trajna odrednica jugoslavenstva. Oni koji se pretvaraju da su samo bezazleni jugonostalgičari, opasni su! Jer potajice snuju nove jame. Zato Hrvate treba podsjetiti da oni koji se ne mire s uspostavom sadašnje vlasti nego evo već mjesecima tuku iz svih raspoloživih oružja po njoj i po fantomskom hrvatskom nacionalizmu, to u devedeset devet od sto slučajeva čine s pozicije jugoslavenskog nacionalizma.

   Žalosno je što među, čini se, normalnim Hrvatima ima onih koji nasjedaju na tu podmuklu igru. Naime, nikako drugačije se ne mogu objasniti žestoki napadi iz Mosta na svoje partnere u vlasti. Kao i zalaganje njihovih ministara da se Milanovićevi kadrovi zadrže na važnim pozicijama.

Damir Pešorda/Hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Svi oni koji su bili protiv referenduma o braku sada podržavaju ratifikaciju IK

Objavljeno

na

Objavio

Svjedoci smo toga kako je nasilje nad ženama u Hrvatskoj u porastu, što su svakako zabrinjavajući podaci koji govore o tome da smo kao društvo zakazali. Paradoksalno je, međutim, da su najglasniji u povicima kako sustav ne funkcionira, oni koji su iz proračuna plaćeni za borbu protiv tog problema. Sada tvrde da će biti bolje ako se njihov nerad nagradi s više novca.

Dok se tako vodi rasprava o ratifikaciji IK, nitko ne govori o tome koliko će nas ona koštati. U javnosti se čak licitira s proračunskim iznosom od milijardu kuna. Kada bi se mjesečno isplaćivalo 5000 kn, iznos od milijardu kuna bio bi dostatan za 16.500 osoba. U tom slučaju svaka žrtva nasilja u Hrvatskoj bi dobila po 60.000 kn godišnje. Ali, ne. Na ovakvu mogućnost je Vlada najavila rezervu.

Umjesto sustava koji bi nagrađivao hrabrost i dodatno motivirao žrtve nasilja da prijavljuju nasilnike, sav taj novac ići će onima koji su zakazali. Umjesto pomoći zlostavljanima u lakšem preživanju traume, oni će novac bacati udrugama. To je, pak, članak na koji se u IK ne može staviti rezerva. Blokirati se može novac koji trebaju dobiti direktno žrtve nasilja, ali ne može onaj koji ide udrugama. To je mudrost Konvencije.

Očito je da se ovakvim načinom financiranja stvara jedno moćno parapolitičko tijelo nevladinih udruga, koje će na ovaj način dobiti dovoljno sredstava za svoje ideološke bitke. Logika takve računice je ova: što više drvlja i kamenja na vlastitu zemlju, to više novca od GREVIA. Ne treba sumnjati kako je to disciplina u kojoj su ove udruge pune iskustva.

O tome da ratifikacija sama po sebi neće voditi smanjenju nasilja u obitelji svjedoče primjeri Srbije i BiH. Dok mi srljamo kao guske u maglu, zemlje poput Irske, Švicarske i Velike Britanije su oprezne, jer smatraju kako znaju raspolagati svojim novcem i same mogu zaštititi vlastite građane od nasilja.

Ideja jednakopravnosti žena i muškaraca općeprihvaćeno je načelo u vremenu u kome živimo. Potkopava li sam naziv konvencije ovaj princip, jer ako su nasilju skloni samo muškarci, ispada kako je nasilje rodno uvjetovano. Zar žrtva nije žrtva bez obzira na spol? Što se događa ako je nasilnik žena? Radi li se prema toj logici o rodno neosviještenom muškarcu, muškarcu bez brkova? Odvajanje roda od spola navodi nas na sklizak teren. Hoće li roditelji u budućnosti kad dobiju dijete čekati dok ono ne progovori kako bi znali kojeg je roda?

To je zbrkana logika modernog feminizma, koji polazi od stava da je žena slobodna kada služi svom poslodavcu, ali je rob kada pomaže svome mužu.

Vlast tvrdi da u IK nema rodne ideologije. Zatim nam kažu kako će se izjavom ograditi od ideologije roda. Zašto se ograđivati od nečega čega nema? Ako se ipak pokaže da ju sadrži, nikakva interpretativna izjava nema pravnu težinu protiv te ideologije. Zato postavite pitanje vladajućima: Štiti li konvencija osobe muškog spola koje se osjećaju kao žene ili osobe ženskog spola koje se osjećaju kao muškarci? Odgovor na to pitanje će reći sve o ideološkoj čistoći konvencije.

Svi oni koji su bili protiv referenduma o braku sada podržavaju ratifikaciju IK. Svi oni koji inače ne mogu smisliti HDZ, sada su oduševljeni Plenkovićem. Sada postaje jasnija ona Milanovićeva izjava kako on ne zna što Plenković radi na čelu HDZ-a, jer on svjetonazorski pripada liberalnoj struji SDP-a. Isti taj Milanović koji je bio sklon vrijeđanju glasača iz suprotnog tabora, sada je nadmašen još većom razinom intelektualne oholosti, gdje se vlastite glasače proziva kako ne znaju čitati.

Dodatno ih se vrijeđa kako nisu dobri kršćani jer ne prihvaćaju njegovo apokrifno istanBULJsko evanđelje. Valjda su loši kršćani briseloslužja? Ne kaže uzalud mudri Chesterston kako “pukim statiranjem u crkvi ne postajemo kršćani, kao što ni stajanjem u garaži nećemo postati auto”.

Što se tek događa sa stajanjem na vlasti? Dok tako gledamo ideološku macanizaciju koja se provodi nad našim društvom, vođin medijski savjetnik otvoreno poziva na unutarstranački obračun riječima: “ako se Plenković ne riješi njih, riješit će se oni njega”.

Tako u politički život vraća poznatu maksimu iz Josipovićeve kampanje: “mi ili oni”. Mudro je imati savjetnika suprotnog svjetonazora, ali što o našem svjetonazoru govori kad te savjete primijenimo doslovno, nesvjesni kardinalne greške koju činimo, pa to onda peglamo tragikomičnim imendanskim čestitkama? E, to se zove biti vjere-dostojan! I dok veliki vođa čitavu državu pretvara u karnevalski show “tvoje lice zvuči poznato”, baza mu ponavlja Isusove riječi upućene Pilatu: “Ne bi ti imao nikakve vlasti nada mnom da ti nije dano odozgo”.

Borislav RIstić/Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

PROMOTOR FAŠISTIČKO-KOMUNISTIČKIH METODA NA DJELU

Objavljeno

na

Objavio

Često slušam o nekim “moćnicima” kojima nitko ništa ne može. Tada postavim pitanje: “Jeste li uopće nešto i pokušali, osim izražavanja nezadovoljstva?” Tu često sve zastaje, jer malobrojni su oni koji se doista prihvate posla, a njihovi rezultati ruše mit o moćnicima.

Čitajući tekstove u kojem Pupovac i podanici mu u glasilu koje „masno“ plaća hrvatski narod iz svog džepa, kako sve što nije u njegovim zamišljenim granicama dopustivog djelovanja kao pripadnik komunističke, a zagovaratelj fašističke (ne zaboravimo kako je četništvo fašizam) diktature, Pupovac, svjedoci smo zagovara i provodi težnju obje diktature, a to je nadzor državnih i društvenih institucija naravno po njegovoj mjeri.

Pri tome se, ovaj čovjek kojemu je mjesto u zatvoru, a ne na sveučilištu služi najgnjusnijim metodama od plasiranja neistina, blaćenja vlastite države, obračunavanja sa neistomišljenicima, progonom i pozivima na otvoreni linč svih koji zagovaraju slobodno demokratsko društvo u kojemu za govor mržnje, kriminal, pljačku državnog proračuna, nepotizam i protudržavno djelovanje nema mjesta.

Milorade mi ne želimo i nećemo dopustiti društvo i primitivne standarde koje namećeš jednoj mladoj demokraciji.

Stoga je jako važno upravo ono što godinama promičem, osobna odgovornost i društvena angažiranost, odnosno građanski aktivizam. Svi smo pozvani i svi smo dužni djelovati.

Što je zapravo građanski aktivizam? Možemo ga promatrati kroz dva aspekta – negativni i pozitivni. Negativni aspekt građanskog aktivizma očituje se kada zajednicu žele ograničiti i spriječiti da utječe na društvene aktivnosti, ulazi u djelokrug zajednice i upija u sebe društvenu inicijativu građana i njihove potencijale.

Pozitivni pak aspekt građanskog aktivizma postoji kroz nezavisne grupe samoorganiziranih građana u zajednici, preko kojih se rješavaju zajednički problemi te na taj način predstavljaju mrežu kanala javnog mnijenja i pritisaka na vlast, a kada je potrebno i zaštitu od pokušaja vlasti da prekorači svoje zakonom propisane granice.

U Hrvatskoj danas imamo paradoks. Iako se građanski aktivizam sramežljivo probija, baštinici totalitarnih režima nasrću poput bijesnih pasa na malobrojne odvažne aktiviste, pokušavajući ih osporiti i denuncirati, kako kroz njihove uspješne plodove rada, jednako tako i diskreditirati ih na osobnoj razini.

Sve su to već okušane, a na mnogima od nas i prokušane metode koje bi trebale imati za svrhu zastrašivanje. Zadivljuje me upornost tih hijena od kojih ostaje još jedino “ceketav lavež”.

No glavna zadaća bi nam trebala biti pozabaviti se upravo promotorima govora mržnje i mrziteljima svih koji su različiti. Jedan od njih je upravo Milorad Pupovac kojem treba pristupiti i tretirati ga kao projekt, jer on to i jest. A projektu se pristupa studiozno i metodološki.

Stoga pokrenimo se, mnoga su područja pred nama koja treba istražiti i koja zahtijevaju konkretnu akciju, a to je zaštiti nezavisnu i suverenu državu Hrvatsku od nasrtaja ove i sličnih osoba koja ne odustaju od svojih fašističko-komunističkih metoda.

Zorica Gregurić

Fra Mario Knezović: Pisci “Novosti” šire mržnju, a izluđena i otuđena hrvatska vlast to uredno plaća

 

Ivan Ćelić: NE DIRAJTE U NAŠE SVETINJE!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati