Pratite nas

BiH

Jugoslavija u hrvatskom susjedstvu

Objavljeno

na

Hrvatska je danas članica NATO saveza i Europske unije pa će na kraju, zbog svojih interesa, i tijela tih dviju međunarodnih organizacija, unatoč otporu sadašnje hrvatske vlasti, voditi prikladniju politiku hrvatskim probitcima od politike koja se kuha na Pantovčaku i Banskim dvorima


Nedavno je u njemačkim medijima plasirana vijest o srbijanskoj inicijativi za ponovnu obnovu Jugoslavije. U tom medijskom pamfletu uglavnom se navode detalji o diplomatskoj aktivnosti Nikolićeve vlade, a svode se na učestale međusobne kontakte pojedinih država nastalih raspadom bivše SFRJ sa Srbijom. Uglavnom se radi o aktivnostima iz razdoblja prije ulaska Republike Hrvatske u punopravno članstvu Europske unije.

Doduše, nisu se mogle izbjeći neprikrivene asocijacije na glasoviti doručak balkanskih čelnika, što ga je, prkoseći državotvornoj svijesti hrvatskoga naroda, dan nakon ulaska Hrvatske u EU, organizirao u predsjedničkom perivoju na Pantovčaku predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Model za uspostavu te nove Jugoslavije, kako se u tekstu navodi, jest odnošaj Srbije i Republike Srpske, koje već odavno imaju tradicionalno zajedničke sjednice vlada. Takav odnošaj, kakav Beograd ima prema Banja Luci, trebalo bi valjda uspostaviti i s glavnim gradovima Federacije BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Albanije, a u slučaju punoga integracijskog spektra čak i s Ljubljanom te Zagrebom.

Nu ipak, integracijski naglasak je stavljen na područje bez Hrvatske i Slovenije. Upućena je i neka vrst poruke europskim javnostima, kako ta nova balkanska integracija ne će biti prijetnja Europi, a kao opravdanje za taj jedinstveni pothvat pronalazi se u najavi mogućega preustroja Europske unije u zajednicu federacija, koja bi trebala profunkcionirati tek iza 2020. godine, kad se predviđa i možebitni ulazak balkanskih zemalja u Europsku uniju.

Premda se i Hrvatska spominje kao eventualna članica te nove Jugoslavije, iz uvida u cjelovit tekst može se razabrati tek podrugljiva kritika sadašnjega hrvatskoga političkog vodstva i njegove neojugoslavenske politike, snažno obojene boljševičkim naslijeđem, koja se, unatoč ulasku države u Europsku uniju, još uvijek mentalno naslanja na svoje mračno komunističko razdoblje.

Hrvatska je danas članica NATO saveza i Europske unije pa će na kraju, zbog svojih interesa, i tijela tih dviju međunarodnih organizacija, unatoč otporu sadašnje hrvatske vlasti, voditi prikladniju politiku hrvatskim probitcima od politike koja se kuha na Pantovčaku i Banskim dvorima.

To najbolje pokazuje i aktualni slučaj s europskim uhidbenim nalogom, čiju su primjenu, zbog zaštite jugoslavenskih komunističkih  zločinaca, htjele zaobići aktualne hrvatske vlasti. Neposredno nakon medijske promocije projekta za oživotvorenje nove Jugoslavije, koji se temelji na navodnim ekonomskim razlozima, svoj je posjet Hrvatskoj najavio britanski ministar za trgovinu Stephen Keith Green, koji će, kako je najavljeno, razgovarati s visokim vladinim dužnosnicima o načinima poticanja gospodarskoga razvoja i o ulozi države u tom procesu.

Ne treba dvojit u povezanost ovih dvaju događaja. Naime, riječ je o svojevrsnom sukobu njemačkih i britanskih probitaka na jugoistoku Europe, a hrvatski zaokret u politici od kopnene Europe i približavanje Londonu  samo potvrđuje kako je sadašnji režim Republiku Hrvatsku iznajmio Britaniji za prostor s kojeg će voditi prvenstveno svoje balkanske pothvate, a po potrebi i neposredne operacije protiv snažnijih europskih država, kako bi cijelu Europsku uniju mogla držati u svojoj šaci.

Britanija je, kao i u prošlosti, spremna balkanski prostor prepustiti ruskom utjecaju, tim više što Rusija danas nema izravne kopnene dodire s balkanskim državama, čime bi njezina moć bila ograničena, a moć Njemačke, odnosno Europske unije potpuno relativizirana. Stanovita ruska premoć na Balkanu onemogućila bi i razvoj američkoga utjecaja, što bi stvaralo samo nove preduvjete za razvoj kaotičnoga stanja, koje nikom, osim Velikoj Britaniji ne bi odgovaralo.

Zajednički otpor bošnjačko-muslimanskih i srbijanskih političara prema uvozu hrvatskih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda ne pokazuje samo način kako se manifestira zaštita vlastitih nacionalnih interesa, nego do kože razgolićuje i lažnu tezu kako je zbog međusobnih interesa potrebna gospodarska integracija prostora bivše Jugoslavije.

Aktualno približavanje bošnjačkih političara Beogradu otkriva samo dugotrajno i intenzivno muslimansko nepovjerenje u američku politiku, koja može imati iskrene saveznike samo u herceg-bosanskim Hrvtima. No za bilo kakvu političku vjerodostojnost tog savezništva Hrvati bi se morali prvenstveno izboriti za jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima u BiH, a u tomu bi im trebali pomoći i američki saveznici.

U protivnom, Hrvatima bi se mogla opetovati sudbina koju su doživjeli nakon raspada Austro-Ugarske i uspostavom velikosrpske Jugoslavije, a njihovim saveznicima, protežiranje ruskih interesa na području, na koje su demokracija, završetak rata i mir stigli samo američkom voljom i hrvatskim vojničkim pobjedama.

 Mate Kovačević

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Novi pravosudni igrokaz u slučaju ‘Šantić’

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ-a za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, koji su prije nekoliko dana uhićeni zbog sumnje da su 1995. ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Svakome tko je pratio slučaj nestanka generala HVO-a Vlade Šantića, čije tijelo nikada nije pronađeno, nije teško zaključiti kako je u tom slučaju riječ o igrokazu pravosudnih tijela u USŽ-u kako bi se javnosti prikazalo da se nešto radi, piše Večernji list BiH.

Naime, bez tijela Vlade Šantića nema ni presude, pa je u tom slučaju i ovo treniranje strogoće i gluma pravne države pomalo smiješan čin. Koliko god su se u istrazi o mučkom atentatu na doministra FMUP-a Jozu Leutara događale opstrukcije, gotovo na identičan način to se događalo i prilikom istrage vezane uz ubojstvo generala HVO-a.

Opstruiranje istrage

Podsjećanja radi, u poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja. Federalna uprava policije (FUP) je početkom 2014. godine, a na osnovi izjave zaštićenoga svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci generala Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u tom predmetu. Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjoj lokaciji pronađena bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe.

Ipak, DNK analizom nije se moglo gotovo ništa utvrditi jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca. Za vlasti u Federaciji, nevladine organizacije, Helsinški odbor te ured Amora Mašovića, taj čovjek kao da nije ni postojao, niti koga uopće zanima što se dogodilo s njim. Osim Šantićeve supruge koja je do sada na sve načine pokušavala doći do njegova tijela kako bi ga na dostojan način pokopala, generala HVO-a nitko drugi nije tražio. Jedino je imala potporu u kardinalu Vinku Puljiću, ali su i njegova nastojanja ostala blokirana.

Dudakovićeva šutnja

Unatoč tome što ga je posljednji vidio, general Armije BiH Atif Dudaković već godinama šuti i niječe bilo kakvu umiješanost u Šantićevu likvidaciju. Podsjećanja radi, tog kobnog dana Šantić se obukao i nakon toga sjeo u Abdićevo vozilo, što je u tom trenutku bila neobična gesta za Šantića. Međutim, Šantićevim vozilom marke Mercedes krenula su dvojica pripadnika HVO-a – Željko Vujić i Radovan Klepić uz koje su sjela i dvojica vojnih policajaca iz 502. brigade Armije BiH.

Vozila su se uputila prema hotelu Sedra u Cazinu. Po dolasku u hotelu ih je dočekao general Atif Dudaković, a dvojica pripadnika HVO-a Vujić i Klepić, nakon što su pred ulazom razoružana, otjerana su iz hotela. Generalu Dudakoviću tom prilikom su pravili društvo stanoviti major Armije BiH Aleksandar Mrenica, Hamdija Abdić te Danijel Zulić, osoba koja je dva dana prije pucala u leđa pripadniku HVO-a u kafiću Flamengo.

Nakon tog susreta generalu HVO-a Vladi Šantiću gubi se svaki trag. Premda je 5. korpus Armije BiH imao kompletnu logističku pomoć iz Hrvatske, 10 posto svih isporuka trebao je dobivati tamošnji HVO. Međutim, general Šantić nikada nije znao koliko je čega stiglo jer kompletan uvid u logistiku imao je samo Atif Dudaković.

 

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

 

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Biskup Komarica: Konstantno ignoriranje zahtjeva katolika da im se omoguće jednakopravnost

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13. prosinca 2017 susrela su se u Banjoj Luci trojica domaćih vjerskih predstavnika pravoslavni banjolučki episkop Gospodin Jefrem, muftija banjolučki dr. Osman efendija Kozlić i biskup banjolučki dr. Franjo Komarica s veleposlanicom SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack.

U dužem otvorenom razgovornu glavna tema je bila mogućnost većeg zajedničkog djelovanja predstavnika tri glavne vjerske zajednice – SPC, Katoličke Crkve i Islamske zajednice – u korist mira i pomirenja u zemlji, te u većem utjecaju na domaće političare oko njihovog zajedničkog djelovanja za dobro svih stanovnika zemlje.

Svaki od trojice vjerskih dužnosnika je iznio svoje viđenje aktualne situacije zajednice vjernika kojoj stoje na čelu, zalaganje u korist mira i pomirenja te mogućnosti i nemogućnosti utjecaja na aktualnu politiku na području svoje kompetencije.

Biskup Komarica je u svojim izlaganjima – između ostalog – podsjetio na zajedničko zauzimanje trojice domaćih vjerskih vođa prije početka rata, tijekom rata u BiH i poslije rata u korist zaštite ljudskih prava, te zajedničkog života u međusobnoj solidarnosti i pomaganju.

Požalio se na podržavanje od strane utjecajnih međunarodnih političara poslijeratnog „kontroliranog kaosa“ i vladavine zakona jačega u zemlji umjesto izgradnje pravne države.

Prigovorio je konstantno ignoriranje – od strane domaćih i međunarodnih političara – brojnih opravdanih zahtjeva domaćih katolika da im se omoguće jednakopravnost i osnovna ljudska prava, kao što su održivi povratak na vlastitu imovinu, izgradnja domova i nužne infrastrukture te izgradnja župne crkve umjesto porušene – kao što je slučaj u općini Drvar.

Naveo je niz projekata koje njegova skoro potpuno iskorijenjena biskupija – tek je oko 5% katolika od predratnog broja nakon 22 godine poslije rata prisutno na području entiteta RS – već godinama nastoji provoditi na socijalnom i odgojno-obrazovnom području u korist istinskog pomirenja i zajedničkog nužnog budućeg života.

Pojasnio je veleposlanici da ona „svaki put kad putuje ovim područjem, a nema pravog puta niti kućā može znati da su tu bila katolička sela, iz kojih su miroljubivi stanovnici nasilno protjerani a nitko od političara i dužnosnika – ni domaćih ni stranih – nije im dostatno omogućio da se ponovno vrate i ostanu živjeti u svom rodnom kraju“.

Zamolio je veleposlanicu Cormack, da preporuči svima trojici „neku učinkovitiju molitvu za političare da im Bog prosvijetli pamet i potakne srce te više ne odbacuju istinu, ne gaze pravdu i ne ismijavaju se pomirenju i trajnom miru među građanima ove zemlje, za koje su odgovorni pred Bogom i pred poviješću“. Sva trojica vjerskih predstavnika su izrazila svoju spremnost da i ubuduće imaju svoje službene predstavnike u Međureligijskom vijeću na području šire banjolučke regije.

Zahvalili su veleposlanici Cormack za organiziranje susreta i otvoreni razgovor. Veleposlanica je obećala da će se pozabaviti s opravdanim pritužbama, prijedlozima, pitanima i zamolbama svojih uvaženih sugovornika, javlja TABB.

 

Biskup Komarica: Zašto se prešućuju i ne procesiraju zločini nad katolicima

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari