Pratite nas

BiH

JULIENNE

Objavljeno

na

Te godine, na početku studija medicine, prvi put sam čula za njezino ime i nešto o njoj. Mlada, obrazovana Amerikanka iz  sređene , dobre, građanske obitelji, bacila je neki pisani materijal na ulice glavnog grada Hrvatske. Iako sam znala sadržaj letaka bačenih s nebodera na tadašnji Trg Republike, to mi je tiho prošlo kroz glavu. Velika količina pritajenog straha, sasuta na mene iz vlastite obitelji, učinila je da ništa drugo, dugo, dugo nije došlo na red. A izgubiti red nisam bila sposobna.
Kad sam ponovno čula o njoj, zapamtila sam priču o otetom zrakoplovu i svemu što je on u svojoj dramatičnosti značio. Životni podrum a kasnije životno prizemlje su učinili da je još jednom prošla kočija u koju se nisam ukrcala.
Prava, zlatna, jedinstvena kombinacija zrakoplova, helikoptera, oklopnih transportera, plovila i svih drugih vrsta prijevoza osim kočije, ukazala mi se početkom Domovinskog rata kad sam kao anesteziolog postala dragovoljac branitelj i u tom svojstvu odradila pet godina u osam ratnih bolnica. Tijekom dugih godina Domovinskog rata i kad ih se nazivalo primirjem,  s poštovanjem sam mislila na Amerikanku. Činilo mi se da je ona, u ljubavi, posvojila Hrvatsku kao teško bolesno i nesretno dijete, koje se često voli i više nego što je normalno i zdravo.
Došla je i devedeset peta. Julienne je napisala knjigu i predstavila je u mojemu gradu. Susret s Julienne, na licu mjesta s nositeljem nečega posebnog, meni je vrijedilo puno . Trčeći sam pročitala knjigu. Poslije toga sam je čitala polako, s noge na nogu. Iza toga, uz podcrtavanje i učenje napamet da iz nje i drugima mogu pričati, onima „kojih se to ne tiče „. Koga se Julienne Bušić nije ticala ?
Je li je netko pitao kako se može nekoliko puta umrijeti i nastaviti živjeti? Mi, kao narod imamo strašno naslijeđe žive smrti. Ali ona ? Drugi kontinent, drugi svijet, druga obiteljska baza. Mudroslovica kaže „široka baza-stabilan vrh „
U nas straha nikad dosta. Život pun školovanih učitelja za utjerivanje straha u  kosti od malih nogu, do groba i preko groba. Progon ako u zemlji ostaneš, progon uz usmrćivanje  ako kao prognan iz zemlje igdje išta kažeš. Svaka kap odmah postaje slap. A u nje ? Gradski odgoj, sloboda izgovorene riječi koja nema krila i nije spojena sa zatvorom ili grobljem a groblje je moglo biti bilo gdje: u jamama, bunarima, zatrpanom kamenju, u jarku pokraj puta a sve uz pjesmu po šumama i gorama. Bi li joj ovo itko vjerovao tamo gdje je odgojena, bi li joj itko savjetovao da tu ostane, u ime bilo čega ? Bi li mi, kao roditelji dvadesetgodišnjakinje učinili sve da odvratimo svoje dijete od ovih monstruma, svrstanih u nesvrstane? Natjecanje u dodavanju uvijek novih izuma za mučenje, tjelesno i duševno, toga se Julienne dobro sjeća..
Je li ona ikad čula: nemaš vode-imaš led ? Je li njoj ikada bilo nejasno tko upravlja granama ? Stablo ili neke druge grane ? Zna li ona koga se udara glavom o pod a koga glavom o zid ? Tko odgovara na ova pitanja ? Ima li na ovo odgovora a da iza toga ostaneš živ?
Onda su pustili na slobodu njenog čovjeka da se brani sa slobode. Neka sam sebi slobodno uzme ono što mu drugi nisu uzeli. Kao boju u dugi. Koju boju možeš oduzeti dugi ?
Izlaskom njoj je pao kamen sa srca a njemu je pao na srce. U njega, kao u metu, život je stalno pucao govoreći mu : rijeke i rječice vratile su se u svoja korita. Nisu se  ujedinile s maticom koja ih je pokrenula. To pokazuju otvoreno ništa ne glume. Život je daleko odmakao i za sjećanja a kamoli za promjene. Za sada je vrijeme i prekratko i pretijesno. Kad te svaka struja trese, onda stručnjaci kažu da nije dobro uzemljenje. A tko od dobronamjernih, važne naputke za uzemljenje stavlja u sredinu priručnika ne na početak ?
U jednom dijelu knjige iz devedeset pete , Julienne kaže da je ona samo zavoj preko rane. Kako.samo ? Davno bi se rana dala na zlo da nije bilo čistog zavoja. Davno bi ljubavi bilo manje a nade nimalo. Previjena rana. Svima nam je previjana rana. Desetljećima. Samo to ?
Sada, ljubav, njezina ljubav ide u drugi krug. Ono što je Zvonko ostavio, ostat će drugima. Ono što joj je dao, to je samo za nju. Brzo će razlikovati što je što.
Zamišljam sebe u nekoj ovakvoj zemlji prije četrdeset godina, tko bi me savio tako da se ne želim uspraviti i vidjeti išta doli nezamislive borbe za ljubav. Ljubav za svog čovjeka i za njegovu zemlju. Ako se nekada ta zemlja i ne bude zvala Juliennina, Amerikankina, Zvonkova,, mi ćemo znati, a Gospodar svega pamti i s vremena na vrijeme će nas podsjetiti.

Zdenka Čorkalo, liječnica, dragovoljac Domovinskog rata

facebook komentari

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari