Pratite nas

Pregled

Juliete Valls Noyes veleposlanica SAD-a u RH: Informacije za Izvješće prikupljene su od medija, nevladinih organizacija

Objavljeno

na

 Nije ni čudo što je američko izvješće o RH sastavljeno od velikosrpskih laži

State Department objavio je prije nekoliko dana redovito godišnje izvješće o vjerskim slobodama u svijetu za 2016. u kojemu su za ocrtavanje stanja vjerskih sloboda u Hrvatskoj istaknuli komemoraciju u logoru smrti Jasenovac koju su bojkotirali židovski i srpski čelnici optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

SAD upozorio je na veličanje Nezavisne Države Hrvatske, umanjivanje ustaških zločina i protusrpsko raspoloženje. U ovome godišnjem Izvješću o vjerskim slobodama spomenuli su bivšega ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i redatelja Jakova Sedlara kao osobe čija su stajališta o ustaškome režimu izazivala posebno oštre kritike židovskih i srpskih vjerskih zajednica te nevladinih organizacija.

Američko Izvješće izazvalo je velike reakcije u hrvatskoj javnosti. Prozvani bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, komentirajući izvješće, kazao je kako je ‘riječ o neutemeljenim besmislicama koje su zapravo falsificirano izvješće hrvatske nevladine, prokazivačke i preplaćene pseudoljevičarske scene, a koje je u nedostatku ozbiljne analitike nekritički preuzelo i dalje proslijedilo američko veleposlanstvo u Zagrebu iz vremena bivše predsjedničke administracije’.

Što misli o Izvješću State Departmenta, htjeli smo čuti i od Juliete Valls Noyes, veleposlanice Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, kojoj smo prošloga ponedjeljka uputili nekoliko pitanja. Nakon nekoliko dana iz američkoga veleposlanstva stiglo je kratko priopćenje u kojemu kažu: „Kao što je rekao tajnik Tillerson, Sjedinjene Američke Države ‘čvrsto se zalažu za unaprjeđenje zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda’ diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku i Balkan.

Službenici ministarstava u našim veleposlanstvima i konzulatima diljem svijeta, radeći s Uredom državne uprave za Međunarodnu vjersku slobodu, dobivaju doprinos od vlada, medija, nevladinih organizacija i organizacija koje se bave vjerskom zajednicom, voditelja zajednica da pripreme sveobuhvatno izvješće o stanju vjerske slobode diljem svijeta. Izvješće prikazuje status vjerske slobode u 199 zemalja i teritorija diljem svijeta, uključujući Hrvatsku.

Nemamo ništa dodati temama koje to pokriva. S obzirom na pitanja o drugim temama, veleposlanstvo primjećuje da ona sadrže niz netočnosti i pretpostavki koje zapravo nemaju osnove.

Američka veleposlanica u Hrvatskoj Valls Noyes izbjegla je odgovoriti na nekoliko postavljenih pitanja, šaljući nakon nekoliko dana šturo priopćenje, i to referirajući se na javnosti već poznate izjave američkoga tajnika Rexa Tillersona, pritom izbjegavajući dati bilo kakav svoj komentar.

S obzirom na to da su iz američkoga veleposlanstva poručili kako na ‘pitanja o drugim temama, veleposlanstvo primjećuje da ona sadrže niz netočnosti i pretpostavki koje zapravo nemaju osnove’, ostali smo uskraćeni za odgovor na što konkretno misle i zašto to nisu potkrijepili odgovorima i vlastitim tvrdnjama. Ovako su zapravo još jednom potvrdili kako je američko veleposlanstvo u Hrvatskoj zaista servis velikosrpske ideologije koju promovira Milorad Pupovac i njegov SNV. Službena Hrvatska bi o tome trebala obavijestiti vlasti SAD-a.

Ovo su pitanja koja smo poslali Juliete Valls Noyes, veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

1.) Nedavno je američki State Department objavio Izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj koje je u Hrvatskoj izazvalo dosta reakcija. Možete li reći tko je za potrebe američkih vlasti sastavio to izvješće, jesu li to neovisni američki promatrači ili je riječ o nekim i kojim nevladinim udrugama u samoj Hrvatskoj? Možete li konkretno odgovoriti?

2.) U američkome Izvješću o stanju ljudskih prava Hrvatsku se kritizira i zbog toga što je ukinuta komunistička presuda kardinalu Alojziju Stepincu. Svi znaju da je zločinački komunistički režim uz tisuće nevinih koje je poslao u smrt ili na robije, bez ikakve osnove osudio kardinala Stepinca, poslao ga na dugogodišnju robiju, te u konačnici i otrovao. Ako je po mišljenju američkih vlasti grijeh Hrvatske što je ukinula takvu jednu presudu, znači li da Amerika smatra kako je komunistički sustav bio pravedan, a da zločine toga sustava ne treba osuditi niti presude ukidati?

3) Možete li navesti što je točno neistina od onoga što je govorio bivši ministar kulture u Hrvatskoj Zlatko Hasanbegović? Koji je neistinit podatak koji je redatelj Jakov Sedlar spomenuo u svome filmu ‘Jasenovac-istina’. Znate li koliko je lažnih podataka u jasenovačkome popisu žrtava?

4.) Kako je moguće da veleposlanica SAD-a u Republici Hrvatskoj ignorira službenu komemoraciju u Jasenovcu ove godine, a sudjeluje u velikosrpskome komemoriranju u režiji Milorada Pupovca?

5) Kako to da u američkome Izvješću o stanju ljudskih prava nije naveden nijedan slučaj osporavanja prava većinskoga naroda u Republici Hrvatskoj (vrijeđanja, iskrivljivanja činjenica, poput postojanja četničkih spomenika u Borovu Selu, pjevanja četničkih pjesama od strane mitropolita) nego se u Izvješću navode samo isforsirani navodni slučajevi ugrožavanja manjinskih prava?

6.) Smatrate li ovakvo izvješće neprijateljskim činom američkoga veleposlanstva, odnosno njegova trenutačnoga osoblja, prema Republici Hrvatskoj, i nije li to namjerno obmanjivanje američkoga predsjednika Donalda Trumpa i njegove administracije?

7.) U ožujku 21017. otkriveno je da je Srpsko narodno vijeće u Zagrebu platilo 4800,00 kn Metki Jelenc, a koju je angažiralo i američko veleposlanstvo u Hrvatskoj, za izradu protuhrvatskoga pamfleta pod naslovom ‘Govor mržnje prema Srbima’. Smatrate li da je takvim skandaloznim činom američko veleposlanstvo u Hrvatskoj pretvoreno u servis velikosrpske ideologije koju promovira SNV? Smatrate li i da je aktualno izvješće State Departmenta prilog velikosrpskoj politici s obzirom na to da vrvi neistinama, povijesnim falsifikatima i da je u njemu prepisano gotovo sve iz spomenutoga pamfleta SNV-a?

Andrea Černivec
Hrvatski tjednik

Mladen Pavković: Je li Pupovac pisao izvješće SAD-a?

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Marić: Nitko još nije odgovarao za počinjenje zla nad državnom imovinom

Objavljeno

na

Objavio

Kakvo je stanje državne imovine? Njezina aktivacija ove godine znači investicijski potencijal veći od dvije milijarde kuna. Neki hoteli dobit će nove vlasnike investitore. Kakva je situacija s poslovnih prostorima i državnim stanovima koji se bespravno koriste? Nakon što je objavljeno da se prodaju 33 stana, u njih sedam je provaljeno.

Gostovali su: dr. sc. GORAN MARIĆ, ministar državne imovine, LJUBO JURČIĆ, ekonomski analitičar, IVAN ANUŠIĆ, osječko-baranjski župan (HDZ), MIŠO KRSTIČEVIĆ, gradonačelnik Ploča (SDP) i ), ŽELJKO BURIĆ, gradonačelnik Šibenika (HDZ).

Od trideset i tri državna stana koji se prodaju na natječaju, provaljeno je u njih sedam. Ministar Marić kazao je kako ga to ne čudi jer dvije tisuće korisnika bespravno koristi stanove već dvadeset osam godina. Da su brave  na stanovima promijenjene, primijetile su službe koje su išle čistiti stanove kako bi ih pripremile za pregledavanje kupaca, objasnio je Marić. Pripremili smo kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja i sutra ih šaljemo DORH-u, rekao je Marić napomenuvši da se iz ovog slučaja vidi kako država nije dovoljno zaštitila svoje vlasništvo

 Upozorio je kako dosad nije bilo kaznene odgovornosti za štetu na državnoj imovini. U nekim slučajevima čak i institucije stanu iza takvih slučajeva i ne suprotstavljaju se iseljavanju, rekao je Marić.Rast gospodarstva kojeg treba donijeti aktivacija državne imovine komentirao je Ljubo Jurčić rekavši kako investicija nije samo novac nego i aktiviranje imovine pa napominje kako se uz dvije milijarde investicijskog potencijala treba misliti i na vrijednost same imovine koja će se povećati. Ipak, smatra da investicija treba biti još više ako se želi doći do značajnijeg rasta gospodarstva u Hrvatskoj. Puno je to važnije za lokalne jedinice, u mjestima gdje se te investicije događaju- bit će to puno važniji iskorak, rekao je Jurčić.

Ivan Anušić je govorio o objektima i zemljišta čija aktivacija može pomoći projektima u Osječko-baranjskoj županiji. Radi se o dvadeset i devet zahtjeva načelnika i gradonačelnika za aktivacijom  koji su upućeni nakon sastanka s ministrom Marićem, rekao je Anušić. Objasnio je da u županiji žele razvijati kontinentalni turizam, a objekti čija važnost je prepoznata za tu svrhu su- dvorci.Mišo Krstičević je suradnju s Ministarstvom upravljanja državnom imovinom ocijenio korektnom i s njome je zadovoljan. Komentirao je i novi Zakon o upravljanju državnom imovinom. Država će ovim zakonom ići na ruku jedinicama lokalne samouprave, ali će ostati neriješne stvari koje države nije rješavala od devedesetih godina, rekao je Krstičević. Kritizirao je postupak katastarske izmjere i upis u zemljišne knjige.  Model je skup i spor zbog preopterećenosti sudova pa teret pada na jedinice lokalne samouprave koje traže sufinanciranje od ljudi, kazao je Krstičević.

Grad Šibenik zna svaki metar kvadratni prostora čemu bi trebao služiti, rekao je Željko Burić. Napomenuo je da Šibenik ne razvija samo turizam već je fokus na gospodarstvu koji gradu i donosi veće prihode. Prednost vidi u neiskorištenim površinama gdje su u prošlosti bile vojarne i tvornice. Jedan od najvećih problema koje rješavaju s Ministarstvom upravljanja državnom imovinom, ističe Burić, zemljište je  nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica na Facebooku u povodu tri godine mandata

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je u povodu treće godišnjice mandata poručila kako namjerava do kraja mandata, u suradnji s Vladom, učiniti sve kako bi se zaustavilo iseljavanje mladih i preokrenuli negativni demografski trendove, a građanima s blokiranim računima omogućio novi početak.

“Na današnji dan prije tri godine započela sam mandat Predsjednice Republike Hrvatske. Tu časnu dužnost obnašam u interesu svih hrvatskih državljana, kako u Domovini, tako i u iseljeništvu. Do kraja mandata, u suradnji s Vladom RH, učinit ću sve kako bismo zaustavili iseljavanje mladih i preokrenuli negativne demografske trendove, kako bismo građanima s blokiranim računima omogućili novi početak, a podjele iz prošlosti pretvorili u zajedništvo za bolju budućnost”, napisala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svom službenom Facebook profilu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari