Pratite nas

BiH

Junačina Josip Perković

Objavljeno

na

[dropcap]M[/dropcap]oram priznati da donedavno nisam imao baš visoko mišljenje o Josipu Perkoviću. Kao visokopozicionirani udbaš u bivšem sustavu budio je u meni stanovite sumnje i dvojbe. Neobaviješteni hrvatski nacionalisti – pod čiji sam utjecaj, priznajem, potpao – Udbu su proglašavali zloćudnom organizacijom koja je počinila mnogo zla hrvatskom narodu. Međutim, sve se to odnedavno stubokom promijenilo.

Kad je u Večernjem listu krenuo niz nastavaka intervjua s Josipom Perkovićem, koji po svojoj duljini i napetosti opasno konkurira popularnoj turskoj sapunici o Sulejmanu Veličanstvenom, shvatio sam u kakvoj sam strahotnoj zabludi bio. Josip Perković nije mračna udbaška sjena koja se nadvija nad Hrvatskom i njezinom budućnošću, ne, on je istinski junak hrvatskog naroda, jedan od one plemenite sorte od kakve bjehu Zrinski i Frankopani, jamac i zalog hrvatske sadašnjosti i budućnosti.

Tako sam iz toga intervjua saznao da se Perković oduvijek borio za hrvatsku stvar, spasio je ostavštinu kardinala Stepinca, budno motrio i štitio hrvatske emigrante, pomagao Tuđmanu još od ranih osamdesetih, omogućio Hrvatskoj nabavu oružja kada je napadnuta, omogućio također i povratak bojovnih hrvatskih emigranata poput Šuška, Barešića i sličnih, cijelo vrijeme samozatajno i predano radio na uspostavi neodvisne i samostalne države Hrvatske. Doduše, Perković je uz sve to časno i nadasve profesionalno obavljao svoj udbaški posao, što nije i ne može biti nikakva sramota. Svatko nešto prodaje da bi se prehranio, kaže R. L. Stivenson, to jest svatko nešto mora raditi. Pa i Krist je bio tesar, Matej carinik, a Marija iz Magdale, barem po kasnijoj predaji i tumačenjima, kurva. U tom svom udbaškom poslu, kako skromno priznaje Perković, on nikome nije naškodio. Prikupljao je i obrađivao informacije kao što to rade službenici sigurnosnih službi svugdje u svijetu, a ako je koji hrvatski emigrant koknut u svijetu, to nema nikakve veze s njim, to je radila savezna Udba.

Sada kada su na svijetlo dana izašle ove bjelodane činjenice, mislim da neće biti poštenog hrvatskog domoljuba koji neće zaključiti da Josipa Perkovića na pravdi Boga progone Švabe zbog nekih svojih mutnih interesa. Mane osobno što se tiče, došao sam i do zapanjujuće spoznaje da sam cijelo vrijeme imao pogrješnu predodžbu o tome tko je stvorio samostalnu Hrvatsku. Oko tog pitanje inače nema suglasnosti u hrvatskom društvu. Jedni, poput Slavka Goldsteina, brata mu Danijela Ivina i Stipe Mesića, misle da su suvremenu Hrvatsku stvorili Tito i partizani, drugi pak tvrde da je ona čedo hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, a postoje i tvrdoglavci, mahom dinarskih korijena, koji najveće zasluge za stvaranje samostalne Hrvatske pripisuju Franji Tuđmanu. Mislim da nakon Perkovićeva intervjua nema više dvojbi oko toga pitanja – najzaslužniji čovjek za stvaranje samostalne Hrvatske jest Josip Perković.

Ipak, koliko god me veselila činjenica da se konačno razotkrilo kakav je junak i zaslužnik Josip Perković, nije mi drago što je do ovoga intervjua moralo doći. Naime, bojim se da se našem junaku štogod loše ne dogodi. Dok je bio samo udbaš, naslijeđene jugoudbaške strukture su ga štitile od izručenja. Tko zna neće li ga ti isti, sada kada se razotkrilo kakav je Hrvat i junačina Josip Perković, ekspresno izručiti bahatim Nijemcima!? Ta njima ništa hrvatsko nije sveto, izručili su Gotovinu, Markača i mnoge druge hrvatske heroje! Zašto ne bi i Perkovića?

 Zato, braćo, Hrvati, ne dajmo ga, ujedinimo se oko našega heroja! Pokažimo se kao narod dostojan poštovanja! Neće nama arogantni Nijemac krojiti pravdu! Nismo mi ptičji rezervat, nego država! Eh, oprostite, ponijelo me … Uostalom, ako pritisak bude prejak i ne bude išlo drugačije, zašto ne pribjeći balkanskom lukavstvu i šeretluku!? Sakrijmo mi našega Josipa, a izručimo Švabama nekog drugog umirovljenika, penzionera vulgaris. Perkovića ćemo spasiti, a i taj ”rezervni igrač” će biti na dobitku. Bolje će mu biti u njemačkom zatvoru nego u hrvatskoj mirovini.

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari