Juncker: Otpis grčkog duga ne dolazi u obzir!

20

Grčka mora poštovati Europu, naglasio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u razgovoru za francuski tjednik Le Figaro od četvrtka i dodao da “otpisivanje duga Ateni ne dolazi u obzir”, premda su mogući neki aranžmani.

“Poštujemo rezultate izbora u Grčkoj, ali i Grčka mora poštovati druge, mišljenje javnosti i parlamentarne zastupnike ostatka Europe”, rekao je Juncker nakon što je u Grčkoj na vlast došla Siriza, stranka krajnje ljevice.

“Mogući su neki aranžmani, ali oni neće iz temelja mijenjati ono što već postoji”, rekao je Juncker uoči odlaska šefa eurozone, nizozemskog ministra financija Jeroena Dijsselbloema u Atenu. “Ukidanje grčkoga duga ne dolazi u obzir. Ostale zemlje eurozone to neće prihvatiti”, rekao je.

“Europa nije opasnost za Grčku, već izazov!”

Juncker je napomenuo da je razgovarao s novim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom dan nakon njegove pobjede na parlamentarnim izborima.

“Rekao mi je da sebe ne smatra prijetnjom nego izazovom Europi. Ja sam odgovorio da Europa nije opasnost za Grčku nego izazov”, rekao je. “Cipras tvrdi da Grčka neće prihvatiti nove stroge mjere. Zemlje eurozone odgovaraju da neće više biti kredita, bude li Grčka prekršila obveze”, dodao je pozivajući Grčku da bude konstruktivna u eurozoni i EU.

Otvarajući u srijedu prvu sjednicu svoje vlade “nacionalnog ozdravljenja” Cipras je među prioritetima naveo ponovne pregovore o dugu svoje zemlje. Ustvrdio je da želi i izbjeći razilaženje s grčkim partnerima i prekinuti politiku pokoravanja njegove zemlje.

Novi ministar financija Janis Varufakis potvrdio je da će njegova zemlja “okrenuti stranicu politike štednje”, ali da “ne želi sukobe” između Grčke i Europe, nego naprotiv, “nove odnose povjerenja i iskrenosti”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • peppermintt

  viš ti kako to ide, gazda samo uperi prstić i bude tako, može tsipras svoju desnicu al ljevicu mačku o rep okačit

 • HRSmoock

  Demagogija i populizam, kao kod Vučka. Ukidanjem all inclusive riješava grčku krizu. :)) Još jedan mali Đokica…

 • peppermintt

  ukida all inclusive ? a što bi mu to tribalo donit pozitivno ?

 • HRSmoock

  Pa to su ta “genijalna” mlaćenja prazne slame. Kao pada vanpansionska potrošnja, bla, bla…Hoteli donose lovu samo (stranim) vlasnicima. Isprazno europsko ljevičarenje. Pričali smo već o tome. Kako podići vanpansionsku potrošnju u Hrvatskoj. Bili su Zoki i kompanjoni puni ideja, a na kraju ostade kuhani kukuruz. Nije dovoljan Motuvun i festival, treba masa takvih sadržaja, izleti u unutrašnjost…Samo je potreban nacionalni plan. Nije dovoljno izgraditi ceste, što je sa zračnim lukama i sl. Tako isto i Grci opušteno pričaju što sve treba i svaka nova vlada odustane nakon par mjesici. Lakše je svađati se i pumpati medije.

 • peppermintt

  populizam šuplji, ali stvar je u tomu što oni i nemaju kapaciteta za napravit nešt kvalitetno a na opće dobro

 • HRSmoock

  Pazi, Grcite imaju industriju, neka sjajna riješenja u poljoprivredi, ali iz nekog razloga slabo rade. Još nisu skratili administraciju…Izgleda da su se jedino Poljaci I Mađari držali reformi. Ako uđeš u reforme, moraš držati ritam, moraš brže prilagođavati zakone i ne smeš da se drndaš sa MMF-om. Ovo će mnogii shvatiti kao jeres, ali bolje je da radniku smanjiš platu i za 30 posto, nego da ostane bez posla. Druga je priča što bogatune treba oporezovati (a treba) u skladu sa situacijom. Ali ni u EU nisu doslijedni.
  Ni jedno gospodarstvo ne može izdržati preterana socijalna davanja, prenaduvanu administraciju i povremeno rasipništvo.
  Nema balansa. Nema solidarnosti. Neka nema gladnih, a ja ću recimo smanjiti izlaske, ma ostaviću i pušenje.
  Znaš kakva kola viđam po Atini? Jeste kriza, ali nije ista za sve.
  Kao u Bgd, od kartonskih naselja na rubu grada, do kola od sto k u gradu i prodavnica sa firmiranom robom..Ne sviđa mi se takav svijet.

 • peppermintt

  e vidiš u tom i jest problem teret krize snose samo široki slojevi kojima će se smanjiti pleće i ograničiti prava, nije zalud Rojs govorio ko je jamio jamio
  Grčka je u velikom dugu to triba jasno kazat ali evo ako su elite pripravne zazbilje za promjene neka se u ovom vrimenu uvede recimo jednaka plaća svima, pa onda će bit teret jednak svima, dok ne krene nabolje, novoizabrani vođa je komunist a u komunizmu valjda vrijedi jednakost za sve:D

 • HRSmoock

  Ključ svega je potrošnja, a od 2008. se podgreva histerija zbog krize što dodatno smanjuje potrošnju. EU nije baš u svemu kao SAD, nije bilo toliko preseljenja proizvodnje, barem ne u treće zemlje, ali je ovisnost od uvoza porasla. Nekima u Njemačkoj (izvoznički lobi) odgovara slabiji euro, drugi opet upozoravaju na još nedovršenu integraciju “Osija” i višak stranih radnika (višak su u stvari porodice, ali to još ne smeju da kažu). I tako u krug, kod bogatih je ista priča, kod siromašnih kuknjava…EU pod hitno treba rekonstrukcija.
  Na sve to dodaj Ukrajinu…Koja nije naš posao i EU nikako ne bi smjela da se mješa…Otuda crna predviđanja. Teško da Grčka može da uzdrma EU bilo kakvim sumanutim potezima, ali…Histerija je već počela da se pojavljuje. Strah od komunizma? I od Putlera? Mensečini da to neko planski gura.

 • peppermintt

  u čemu je ovisnost o uvozu porasla u EU ?
  Grčka ne u pravu si, ali strateški Grčka je važna EU a Putin uf …nisu mu dobri potezi nikako, ovo što radi u Ukrajini nikako nije dobro

 • HRSmoock

  Od 1990. puno se promjenilo u EU. Pojavile su se multinacionalne kompanije, dio proizvodnje je gurnut na istok, uvedene su kvote…Recimo disciplirani Poljaci su preživjeli drastično smanjenje u brodogradnji i još nekim granama teške industrije brzim prelaženjem na druge poslove i pažljivim trošenjem kredita (samo investicije, niks javna potrošnja). Znaš li koliko je bilo problema, hvatanja za gušu, promjenilo se više vlada…Ali su se držali cilja. Grci jedu vnago oduvjek. Nakucali su dug i sad neko treba da im ga oprosti. A neće ništa da mjenjaju. Portugal i Irska su bili u gužvi, ali nisu bezobrazno / ciganski odbijali sve predloge. Može se pričati o reprogramu, nekoj kompenzaciji, ali nisu u prilici da postavljaju uvjete, naposlijetku, oni su napravili dug.

  Neće to uništiti EU, ali bi sličan bezobrazluk mogli i drugi da ponove.

  Slično je bilo u SFRJ, uvjek su Crnogorci i Šiptari bili nerazvijeni i trebala im je pomoć. Bitange i lijenčine.

  Naravno da ovo u UKR nije dobro, prije svega za narod, ali što ćemo im mi. Neka se podijele. Da nećemo možda da idemo da sprečimo “rusku agresiju”? Ameri i Rusi rade što im se sviđa i to je tako. Ko je kriv Europi što je samu sebe osakatila u dva svjetska rata? Što Francuzi i Njemci ranije ne izmisliše Deutscher Franchise Freundschaft? Ne čačkati Ruse. Jer onda oni dođu i bude svašta…

  Nego, da izbacimo ove Engleze iz Europe, miniramo tunel i Lamanš i mirna Bačka!

 • peppermintt

  di ćeš na engleze vaše vekovne saveznike ajoj 😛
  socijalizam je uništio sve, triba se iskobeljat iz tog mentaliteta, netko brže netko sporije.
  samo aj ti ne bh povlačila paralelu iz bivše juge i njenih nerazvijenih područja, ok jesu crnogorci bili malo tromasti i linčine ali to su zaslužne silne “partizanske ” mirovine koje su imali pa ih bilo briga, a Kosovo ono nije niti imalo priliku za normalan razvoj zarad onakve politike Srbije prema njima
  Ukrajina je država i triba ostat cjelovita, druga stvar je uređivati unutarnje odnose. Putin je zaigrao strašno kolo, ne dajem mu za pravo. Osim toga on je običan nezajažljivi megaloman koji autokratski vlada Rusijom skupa s svojim oligarhima.
  fala na njemu .

 • HRSmoock

  Ma daj, Kosovo je dump. Srbija je morala da ih hrani. Oni su još u nekom plemenskom fazonu, ništa od njih, Avganistan. Ne znam ko normalan traži povratak na Kosovo. Sa skoro dva miliona Ćiptara?
  Nije Putin pokrenuo Majdan. Nije se on nešto ložio ni na Donbas (treba plaćati penzije) ali je sad gurnut u gužvu i nema nazad. Neka se ovi na zapadu Ukrajine igraju lega god hoče, istok su izgubili. A o ter, integritetu i cijelovitosti nek pričaju sa Amerima. Ja uvjek imam na umu arsenal nuklearki i ne bih baš da se kačim ni sa kozacima ni sa kaubojima. Soriška, ali…Ima jedna Poljska poslovica…

 • diablo

  Ehh, otkad ja tupim kako bi svijet bio puno ljepši kada bi potonuo jedan otok, ali..

 • peppermintt

  Srbija nije sebe samu mogla hraniti 😉

  hm moglo bi se i ovako promatratti , Putko je zinuo na Krim ionako bio tribao mu je samo ulazni moment, Rusiju je doveo na prosjački štap, njemu triba nered i “napad ” na Ruse….

 • diablo

  Bila je u yugi popularna ona pjesma,’Trepča radi, Beograd se gradi”….

 • HRSmoock

  Da, ali to je samo pjesma. “A pjesma nas je održala”. No, pouzdano znam da se od pjesama ne živi :))

 • HRSmoock

  Aha.Kao što Hrvatska može živjeti od turizma. Sve su to komunjarske parole. Jugoslavija je bila agrarna zemlja sa slabo razvijenom industrijom, teško postradala u ratu. Otprilike na mjestu gdje je Grčka bila 1945. Bez amerskih kredita bila bi poput zemalja istočnog lagera, možda i gora. I to je cijela priča. Da su pare od tih kredita bolje ulagane i da su komunisti znali voditi zemlju…Evo ti pravi podatak, prinose, tj. žetvu iz 1939. SFRJ je ponovila tek leta gospodnjeg 1970.
  Što se tiče spadanja Rusa na “prosjački štap”, to su priče za malu djecu. Valjda treba da utješe mlade Italijane, Špance i ostale za koje nema posla. Antiruska histerija vodi samo u još veće probleme. A tek mi nemamo što da se tu pitamo, nismo u stanju organizirati svoje zemljice. Pogledaj na mapi gdje je Rusija, a gdje Amerika u odnosu na Ukrajinu.
  Da je Putler napao Kvebek ili Gvadalaharu, pa da nešto i kažemo…Ovako.
  A to svrgavanje izabranih predstavnika naroda, upadi u strane zemlje…Pa Ameri najviše znaju o tome. Nisu stali od 1898.

 • HRSmoock

  Nepotopivi nosač aviona. Amerićkih jer im oni duguju još od WW1 i WW2. Ajd šta je bilo, bilo je…Ali u poslijednjih deset godina najviše smaraju u EU. Njemci su male mace za njih. Tripuju da su još sila i da ona baba u žutim kostiimima predstavlja neki faktor. “Sex Pistols” su to odjebali još 1976.

  A opet svaki puta kad gledam “Only Fools and Horses” ili “Blackadder” obuzmeme neki osječaj topline. Kako je moguće da istom narodu, istoj kulturi, pripadaju takve ljudine i ona vnago poput Camerona?

 • diablo

  Hrvatska bi mogla uredit život za 4,5 milijuna stanovnika da nije starog kadra iz komunističkog vakta i lopina koji su drpili i sklonili milijarde vanka.. Što je 4, 5 milijuna stanovnika, naspram resursa koje Hrvatska ima..?Pa to je jedan osrednji grad u EU..Što se tiče Amerike, ne branim ih, poznata mi je njihova prljava rabota širom planete..Isto tako znam tko je i što je patuljak iz Kremlja..Pa što ako ga ne prihvataju kao ravnopravna sebi?Imaju pravo na to!Opet, ima i on pravo da se duri na takav njihov tretman spram Rusije i njezine politike..Vrijeme i novac će pokazati koliko je ravnopravan da se bode sa njima, jer bez novca nema ni rata, ni kurčenja..Jbga, u svemu ovome zaboravio sam ‘dobre’ stare Cioniste i njihovu mladu državicu..

 • HRSmoock

  Gledao sam kako su “digli” Estoniju i uopće baltičke republike. Kad se hoće sve se može. Estonija je kao Slovenija, ali su zapeli. Nisu crkli od rda, ali su se potrudili…I opet ih udari ona kriza 2008. propale banke, morali da ih čupaju…No, ništa nije nemoguće.
  Mi nismo u tom položaju, kao ni Bugari, Rumunj, naposlijetku i Grci.
  Pobjeda Kolinde od jedan posto sve govori. Komunisti i njihov okot su i dalje najveći problem. Pogledaj ove idiote u Srbiji. To su još uvjek titini udbaši.
  Sve dobro što je učinjeno nakon petog oktobra…Ovi idioti su uništili za godinu i pol. Sramota koja se dešava sa ombudsmanom (prijevod za SNS-ovske konje:ombucman) poslijednjih dana je jedna velika sramota, da ne spominjemo kafkijanske obrte. Ko da uđe u EU? Vučić i njegova kamarila? Što je najgore, EU se ne oglašava. Dok Vučko bude poslušan, može nabijati na kolac.
  Ponavljam, ne čačkati mečku, tj. medveda. Što mi imamo sa Putlerom? A i EU bi sad rado da se izvuče iz ovog košmara. Nego ne pita se narod odavno. Političari samo rade za izvjesne interesne grupe. Baš zabole, recimo Skandinavce za Donbas, desni sektor, opolčenike…Znaš ono…”Strašno, agresija, bla, bla…Nego gdje ćemo većeras?”
  Jbg. takav je svijet oduvjek. Licemerje i nedoslijednost. Važno je samo ne naći se na putu gangstera i “interventne”.
  Ajd malo mi da budemo Švicarci.
  “Šta? Boko Haram? Sirija? Ukrajina? Strašno. Nego, gdje ćemo večeras?”
  P-S. Onu državu na bliskom istoku ne diram. Kod mene su u milosti. Ove nedjelje.